Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to nie takie proste

po 1 potrzebujesz komputera

np takiego http://moto.allegro.pl/komputer-sterownik-szyb-bmw-e39-2-8-01r-i1628667984.html

podnosniki z mechanizmem jak na linku ktory dales

guziki panel kierowcy

modul komfortu GM (w nim jest chyba kod pilota z kluczyka zapisany )

troche kabli i bedzie gitara

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano

jak kupiłem auto to też to chciałem zrobić

niestety nie znajdziesz porad bo każdy co próbował zrezygnował

problem w tym że cza mieć całą kompletną wiązkę a nikt nie jest wstanie dokładnie powiedzieć co potrzebne no i czy po całym zachodzie auto zechce widzieć nową instalację

ja nawet spotkałem się z propozycją że gość sprzeda mi wszystko ale to ja muszę wiedzieć co potrzebne i sam se po to do niego przyjechać i z auta wymątować

za tą "przysługę" chciał 500zł i to bez mechanizmów w drzwiach

no i wtedy zamontowałem zestaw uniwersalny

zestaw ten padł po kilku tygodniach

no to wtedy kupiłem podnośniki jak z linku (jest kilka rodzajów - mi te pasowały) no i zrobiłem zestaw pół oryginalny ...

czyli szyby można sterować tylko z knefli na tylnych drzwiach

od tego momentu minoło pare lat więc jeśli komuś udało się doposażyć e39 w tylne szyby i całą instalację to chętnie o tym chciałbym się dowiedzieć

Opublikowano

Myślałem że jest to trochę prostsze.

Gdzies kiedyś czytałem że wiązka kabli jest juz poprowadzona do rzwi i wystaczy tylko podłaczyć kostki.

Nie znam się na elektryce wiec chyba bedę musial zrezygnowac ,chyba że ktoś z kolegów pomoże mi to zrobić. :?: :?: :lol: :lol:

Opublikowano

ja skladalem elektryke w e39

i powiem ci ze nie ma latwo jak sie nie znasz na elektryce to duzo nie zdzialasz

sam guzik w drzwiach ma 4kable +2 do podnosnika a zabawa z przednim panelem kierowcy to juz wyzsza szkoła jazdy

z samą elktryką bym dał rade pociagnac od nowa ale czy komputery bedą wspołpracowac to niewiem (nawet mam wiekszosc czesci )

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
j

sam guzik w drzwiach ma 4kable +2 do podnosnika a zabawa z przednim panelem kierowcy to juz wyzsza szkoła jazdy

i steruje szybami cyfrowo więc nawet do takiego podłączenia jak moje się nie nadaje

a instalacji na 100% w aucie nie ma

jako ciekawostkę powiem że najłatwiej do e39 wsadzić dużą nawigację

oczywiście jak jest kompletna z wiązką , tunerami i zmieniarką

Opublikowano

Hmm trochę odbiegnę od tematu szyb i zapytam, czy ktoś zakładał podgrzewanie przednich foteli do E39? Zależy mi na tej opcji ale sporo ładnych aut, które mi się podobają i stan mniej więcej by mi pasował i nie są zajechane nie są wyposażone zbyt bogato i nie mają często tej opcji.

Czy dołożenie podgrzewania foteli polega na:

-zakupie i montażu oryginalnego panelu z przyciskami

-pociągnięciu oryginalnej wiązki od panelu do foteli

-podłączenie +12V i masy do panelu/foteli

-podpięcie wtyczek mat grzejnych do kabli od panelu sterowania

Zakładając rzecz jasna, że kupiłbym fotele z matami grzewczymi, bo maty są chyba wszyte w materiał i ciężko je wyjąć/włożyć?? Mam rację? Kiedyś coś takiego mi się na forum obiło o oczy, jak się mylę to naprowadźcie mnie na właściwy tok myślenia.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

• 3 lata później...
Opublikowano
Odświeżę trochę temat... chce doposażyć tył w elektryczne szyby w mojej e39 i pytanie czy ktoś już to zrobił? Mam już podnośniki, wiązki drzwi, panel sterujący szybami, ramki drzwi z czujnikami zgniotu i czekam na przełączniki drzwi. Coś jeszcze oprócz tego potrzeba? Potrzebuję konkretnych informacji... jak podłącze wszystko z nowymi wiązkami w drzwiach to będzie działało czy trzeba jeszcze jakieś kable ciągnąć?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też chętnie bym zamontowal u siebie gduż będę zmieniać tapicerke drzwi wraz z fotelami na jasna skore a wszystkie takie maja miejsce juz tylko na elektryczne szyby a nie korbe.

tylko ja nie zamierzam sie bawic w to zeby bylo jak w ori, po prostu silniczek z prowadnica, prąd z rozdzielni z pod fotela, + - i wsio.

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
powiedzcie mi jeszcze bo gdzies mi sie obilo o uszy ze podnosnik tylnych dzwi sie rozni w autach z przed i po liftowych?
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Owszem, różni się, inne jest dolne mocowanie i odwrotnie wyprowadzone są przewody na kostce zasilającej.

Ale poliftowe są trwalsze.

Opublikowano
Różnią się od siebie oprócz tego są jeszcze przełączniki szyb różne i co za tym idzie również wiązki. Najlepiej kupić wszytko z jednego samochodu:)
Opublikowano
tylko ze jesli mam manuala teraz to mi obojetne co kupie? przeciez zasialania tam raczej nie ma zostawionego, czy jednak kupic przedlift? zmiana mocowania skomplikowana? generalnei nigdy si w cos takiego nie bawilem, ale pewnie jak zdejme boczek bedize juz duzo jasniej w głowie jak do tego sie zabrac.
Opublikowano
Dokładnie nie wiem ja mam przedlifta i kupiłem zestaw z przedlifta i jak tylko będę miał chwile czasu to zacznę się tym bawić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak jest przedlift z korbką to raczej mocowanie w drzwiach będzie takie jak w przypadku elektryki, więc montując podnośniki poliftowe trzeba będzie trochę przerobić dół, ale nie jest to aż tak trudne.

Ale i tak skłaniał bym się na poliftowe podnośniki, bo te starsze są dosyć słabe.

Opublikowano

słabe w sensie? co sie dzieje? silniczek pada? prowadnice?

przerobić? wystaracza narzedzia czy trzeba cos spawac?

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie montażu elektr. szyb.... Mam już praktycznie wszystko co potrzeba oprócz tych wiązek co idą do słupków środkowych... Chodzi o te co podpina się do nich wiązki z tylnych drzwi. Pytanie gdzie te przewody się kończą, gdzie są podpięte? Jeden koniec jest w słupku, a drugi?
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Pytanie mam odnośnie dołożenia elektryki szyb z tyłu... zastanawia mnie czy z tyłu w drzwiach przy elektrycznych szybach jest jakiś moduł/ sterownik tak jak w przednich drzwiach?
  • 2 lata później...