Skocz do zawartości

316i Compact - praca sprężarki klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

luzny - a ty też masz compacta? Bo tak samo jak u SOPELEKa7, mojego sąsiada jak i u mnie nie ma wentylatora. SOPELEK7 potwierdza to fotą

Tak mam compacta.

Wentylator elektryczny w tym modelu powinien być za chłodnicą nie przed nią. Powinno go być widać po otwarciu maski pomiędzy chłodnicą silnika a silnikiem.

Bez tego wentylatora klimatyzacja nie będzie działać prawidłowo więc musi być. Powinien działać zawsze kiedy pracuje sprężarka klimy.

Ale ty teraz mówisz o wentylatorze chłodnicy wody. A ja miałem na myśli wentylator chłodnicy klimatyzacji, ponieważ tam też one występują i nie tylko jest tak w BMW ale w Roverze 416 lub Nissanie Micrze również.

Ale wszystko jasne więc jest git :)

Opublikowano
koledzy bylem u klimatologa,podlaczyl jakies zegary i powiedzial ze jest za male cisnienie i trzeba dobic freonu dlatego mi slabiej chlodzi,ale ten tzw.wentyl niby szczelny a dzisaij patrzylem i znowu tam bąbelki byly-dla pewnosci dam go wymienic,a druga sprawa to jak mial podlaczone te zegary to co chwile wlaczala sie i wylączala sprezara i powiedzial ze to wina wlasnie malego cisnienia..czy to prawda??pozniej probowalem inna opcje-jak wzielem nawiew na max i na panelu po 16stopni to nie wylaczala sie juz co chwile,a jak mialem na auto to sie co chwile wylączala. prosze o podpowiedzi pozdro :twisted:
Opublikowano
Na wylocie z kratek powinna być temp . około 5-8 stopni , im cieplej na zewnątrz i ustawimy niszą temp. sprężarka chodzi dłużej . Sprężarka nie chodzi cały czas tylko w cyklach , a cykle te są uzależnione od zewnętrznej temp , ustawienia klimatyzacji , wydajności układu itd. Powodem słabego chłodzenia może być mała ilość odczynnika w układzie i za syfiony filtr przeciwpyłkowy . Co do zaworów to odkręć plastikowe korki i poczekaj z kilka min i wtedy zobacz czy lecą bąbelki . O ile dobrze pamiętam we wszystkich bmw trzeba wymienić cały zawór koszt około 100zł w innych markach da się wymienić sam wentyl . Niskie ciśnienie w układzie nie koniecznie jest spowodowane małą ilością odczynnika , może być uszkodzony zawór rozprężny lub zapchany osuszacz . Przy szczelnej klimatyzacji rocznie może ubyć odczynnika 10%-15% .Tak jak pisałem sprawdź temp . na kratkach jak jest ok. to nic nie rób .
Opublikowano

Ale ty teraz mówisz o wentylatorze chłodnicy wody. A ja miałem na myśli wentylator chłodnicy klimatyzacji, ponieważ tam też one występują i nie tylko jest tak w BMW ale w Roverze 416 lub Nissanie Micrze również.

Ale wszystko jasne więc jest git :)

Tak jak już pisałem wcześniej ten wentylator spełnia tam dwie funkcje chłodzi skraplacz i jak trzeba chłodnice silnika.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam odswieze temat, kolego Luzny znalazles przyczyne albom czy prawidlowa jest taka praca sprezarki? Mam u siebieto samo, stalo sie tak po dobciu gazu, nie jest to raczej normalne bo jak hamuje silnikiem to samochod mi koziolkuje bo raz ta srezarka sie zalacza a raz wylacza, lp mam na 2 bar, nie wiem co moze bycnie tak klimatyzacja chlodzi bardzo dobrze ale znowu samochod kitowo jezdzi....
Opublikowano
witam, mam ten sam problem. tyle że jak załącza sie sprężarka to strasznie piszy- nie wiem czy to pasek czy sprzęgło kompresora. ponadto jak się załączy to czuć przymulenie i nie ma czym jechac ;/ u Was podobnie?
Opublikowano
Kolego mam identycznie właśnie, na 316i czuć to wyraźnie ale tak nie było - mam teraz tak że jadąc jednostajnym gazem samochód mi szarpie czyli jakby ktoś w trakcie jazdy naciskał mi hamulec na 2 sekundy i puszczał. U mnie być może jest za dużo gazu w sprężarce bo właśnie jestem po dobijaniu, słychać właśnie gwiżdżenie sprężarki. Z tego co jeszcze wyczytałem może być wina zatkanego osuszacza klimatyzacji (od 80zł nowy ale trzeba wymieniać go przy pustym układzie i kupić odpowiedni po vin-e), może być też zatkany układ bądź zapowietrzony. Jeżeli rozwiążesz problem napisz, ja też w przyszłym tygodniu będę siedział nad tematem bo to nie jest normalna praca klimatyzacji...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odświeżę temat, u mnie nabiliśmy ok. 150gr gazu za dużo, wpuszczone katalogowa masa i jest teraz git :D :D