Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie do osób które ogarniają ten temat lepiej niż ja.A mianowicie chodzi mi o kwestię wymienności skrzyń automatycznych pomiędzy 545i a 530D.Na pierwszy rzut oka, sprawa jest prosta (pierwsze auto benzyna a drugie diesel) że nie będą pasować i pewnie by tak było w manualach.Przeglądałem noty katalogowe ZF-a i wychodzi że mają te same przełożenia i ten sam symbol (GA6HP26Z), ale w realOEM mają inny nr katalogowy.I stąd moje pytanie czy te skrzynie są zamienne, a jeśli nie to co je różni (oprócz elektroniki), głównie chodzi mi o stronę mechaniczną skrzyni.Wyprzedzając pytania dlaczego taka kombinacja to po prostu mam nową skrzynię do diesla, a potrzebuję zmienić w 545.
Opublikowano
Faktycznie skrzynie sa na 99% takie same ,problem jest w elektronice,ale jezeli ogarniasz temat(program do wyzerowania i tzw uczenia sie skrzyni od nowa) to bedzie ok
Opublikowano
Z elektroniką nie będzie problemu,zwłaszcza że elektronika z 545 zostaje w aucie.Głównie chodzi mi o pewność że budowa obu skrzyń jest taka sama.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Te skrzynki sterownik maja w swoim wnętrzu więc przekłada ac skrzynkę przekładasz też elektronikę.
Opublikowano
Te skrzynki sterownik maja w swoim wnętrzu więc przekłada ac skrzynkę przekładasz też elektronikę.

W takim razie do czego służy sterownik skrzyni biegów znajdujący się obok kompa silnika.Myślę że sterowanie które jest wewnątrz skrzyni biegów obsługuje tylko mechatronikę, a główne parametry ,czyli zmiana biegów względem obciążeń i prędkości obrotowej wykonuje sterownik z komory silnika.Chociaż może być inaczej niż myślę, ale właśnie po to jest ten temat by wyjaśnić w końcu czy mogę zamienić te dwie skrzynie czy nie.

Opublikowano
To jest dokladnie to o czym pisalem .Przed montazem skrzyni musisz wyzerowac strownik wlasnie ten znajdujacy sie w skrzyni bo potem nie ma za bardzo mozliwosci ,a potem zaloczyc program uczacy skrzynie.Dokladnie to samo przerabial moj kolega pare miesiecy temu,wiem ze nie byl na poczatku zadowolony z wymiany,az trafil do czarodzieja od automatow ktory uruchomil jego skrzynie jak nalezy
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Mechatronica zawiera w sobie całe sterowanie skrzyni.

Patrząc po RealOem to skrzynki i mechatronica są te same ale inne jest sprzęgło hydrokinetyczne.

• 8 lat później...
Opublikowano
Bebechy skrzyni będą te same , skrzynie będą różnić się obudową a konkretnie 'dzwonem " , 530d to 6 cylindrów a 545 to 8 i inny kształt bloku silnika do którego podpina się skrzynię...

Stąd inne numery w ETK

Ktoś to potwierdzi albo zaprzeczy ?