Skocz do zawartości

wyciek płynu chłodzącego, ale skąd????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie!

dzis rano na parkingu pod moim 316 zastałem wielką kałuże koncentratu, pomyślałem, że to chłodnica, ale po wiekszym przyjrzeniu zobaczyłem , że wyciek pochodzi bardziej z tyłu- czyli jak na moje oko pompa; uzupełniłem płynu (2litry) i pojechałem do mechanika jednak po przebyciu tej drogi (ok. 8 km) nie ubyło ani kropli płynu a wszystko dookoła było suche.... :think: co teraz? wymieniać pompę? a może to nie pompa? może czekać na bardziej drastyczne objawy??

Opublikowano

Wiem to z autobsji ze w czasie jazdy plyn nie ucieka bo jest w obiegu. U mnie pojawia sie wyciem przy chlodnicy jak spoi w garazu i stygnie :mad2: cisnienie robi swoje

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
  • Autor
właśnie dzwoniłem do mechanika i twierdzi, że pompa jest w porządku i że wymienił jakąś uszczelkę a tak w ogóle to nie wie skąd ta woda mogła lecieć - mam obserwować :? nie wiem co o tym myśleć...
Opublikowano

Słuchaj własnie wymieniam u siebie chłodnicę:

Najczęsciej wywala uszczelkę pod tym przeźroczystym zmiorniczkiem w chłodnicy, sprawdź czy przypadkiem tam się nie leje. Tam plastikowa obudowa lubi tez pękać bo jest narażona na największe naprężenia.

Odrazu mówię nie baw się w uszczelniacze typu (dosypki do płynu) bo to nie zda egzaminu i nie jest dobre na długą metę. Ja na poczatku użylem silikonu ale też po 2 dniach go wypchało. Jeżeli kapie spod chłodnicy to wchodzi wyłączenie jej wymiana 450 zeta na allegro:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71206257 (gość twierdzi ze to nowe nieużywane chłodnice)

- lub w InterCar 700 zeta.

- Orginał w stacji BMW 1148 zeta

Sprawdź najpierw wszystkie możliwe przewody gumowe oraz plastikowe łączki silnik----->guma lubią pękać i może faktycznie stamtąd się leje.

Jeszcze jedna w zasadzie ostateczna możliwość to taka że było mało płynu w silniku i mógła pęknąć gdzieś obudowa. Z regóły tak się nie dzieje ale jak zagotujesz wodę (przy jej małej ilości) to nierównomiernie nagrzewa sie silnik i pęka.

www.lodofka.pl - Mocno pojechany serwis ogłoszeniowy.
Opublikowano
  • Autor
wielkie dzięki za podpowiedzi!!! lecę to wszystko posprawdzac i jutro dam znac co i jak :)
Opublikowano
Tylko pamiętaj ze silnik musi przed sprawdzeniem mieć uzupełnione płyny i musi mieć temperaturę. Pozdrawiam.
www.lodofka.pl - Mocno pojechany serwis ogłoszeniowy.
Opublikowano
Jakby co to mam taka chlodnice do E36 1,6 i 1,8 uzywana miesiac czasu, 200zl.
Serwis BMW. Nie ma rzeczy niemowliwych. Zaraszam - Ireland.