Skocz do zawartości

Odpowietrzanie układu chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniałem płyn w układzie chłodzenia (BMW 520i E28, silnik M20). Według instrukcji pojemnośc układu to 10,5 litra. Mi weszło tylko 7,5 litra. :doh:

Co mógłbym z tym zrobić?

Opublikowano

Witam.

Czy jesteś pewien że spuściłeś z całości układu płyn chłodzący?

Pod kolektorem wydechowym znajduje się śruba spustowa z bloku, trzeba ją odkręcić żeby pozbyć się reszty płynu.

Jeśli chodzi o odpowietrzenie całego układu to najlepiej zrobić to w momencie zalewania płynem.

Na termostacie popuścić odpowietrznik i wlewać płyn do momentu pojawienia się go w odpowietrzniku, odpowietrznik zakręcić uzupełnić płyn i odpalić motor, ogrzewanie przekręcić na max i ponownie popuścić odpowietrznik tak żeby nie wydobywało się z niego powietrze.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Przed zalaniem silnika świerzym płynem wlałem wodę ze środkiem do czyszcenia i odkamieniania układu chłodzenia, przekechałem 40 km, spuściłem i kilkakrotnie przepłukałem układ.
Opublikowano
Jeśli odpowietrzyłeś poprawnie, a układ chłodzenia zachowuje się normalnie tzn po osiągnięciu temperatury pracy węże dają się normalnie zdusić i z nagrzewnicy leci gorące powietrze(na maxa) to powinno być wszystko w porządku.
Opublikowano
  • Autor
Problem w tym, że temperatura nie jest stabilna a powietrze z nagrzewnicy też nie jest chyba tak gorące jak powinno być.
Opublikowano
Sprawdź pompe wody czy nie padła i zobacz czy wężyk od chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego jest drożny (po prawej stronie u góry chłodnicy) :wink:
Opublikowano

Witam.

Napisz czy przed wymianą było OK.

Pozwoli to być może ustalić wstępną przyczynę.

Narazie możesz sprawdzić termostat czasami lubi fiksować.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Przed wymianą płynu też były problemy z wariującą temperaturą (albo wskaźnikiem). Pompa wodna została wymieniona na nową kilka tygodni temu; żonka jechała do pracy i pompa się zatarła (tak orzekł mechanik i wymienił jej na nową).

Teraz wymienie jeszcze termostat, bo może on "wiesza się" i nie utrzymuje temperatury na stałym poziomie.

To nie wyjaśnia jednak dlaczego tak mało płynu weszło do układu.

Opublikowano

Zadam prozaiczne pytanie, czy w trakcie spuszczania starego płynu poluźniłeś i zdjąłeś węże u dołu chłodnicy?

Ważna jest diagnoza czy walnięty jest wskaźnik temperatury, czy też się gotuje.

Żeby sprawdzić wskaźnik należy z czujnika temp. odpiąć przewód i dotknąć do masy wskaźnik powinien wskazać max.

Jeżeli się gotuje to węże są nabite, twarde i słyszalne jest bulgotanie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki dzidzia za wskazówkę dot.wskaźnika temperatury. Sprawdzę to naj najszybciej.

Tylko jedno pytanie: czy skaźnik temperatury do ten wkręcowy do bloku pod kolektorem wydechowym (w pobliżu korka spustowego), czy też któryś z wkręconych w obudowę termostatu (są tam dwa obok siebie, a ja nie mam żadnej literatury fachowej dotyczącej mojego samochodziku).

Opublikowano
To jest któryś z tych w obudowie termostatu, ale nigdy nie pamiętam który :) Ten w bloku od strony wydechu to czujnik ciśnienia oleju.
www.sosen.pl
Opublikowano

Witam.

Czujnik na wskaźnik to ten z pojedynczym przewodem,

(oczywiście w obudowie termostatu) ,jest w obudowie dlatego musisz go przedłużyć kawałkiem przewodu.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowi,

co dzień jestem mądrzejszy. Będę próbował.