Skocz do zawartości

lewe lusterko - jak rozmontować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Mam pytanko, jak rozbebeszyć lewe lusterko? Dlaczego pytam? Otóż nie działa prawidłowo jego regulacja oraz podgrzewanie. Ponadto jeżeli próbuję ustawić przełącznikem lewe to cyka coś w prawym(ale się nie rusza tylko cyka). Czy przyczyną jest złe podłączenie? Jakieś zwarcie? Dodam, że w ubiegłym roku auto odwiedziło blacharza po spotkaniu lewych drzwi z traktorem. Ten właśnie blacharz podłączał lusterko(kupił drugie używane) bo po starym nie było śladu. Może pomylił przewody? Wiem jak odkręcić lusterko od drzwi ale aby sprawdzić resztę muszę je rozbebeszyć.
Opublikowano

od srodka w przednim rogu drzwi masz taka plastikowa załsepke - musisz ja podwazyc i sciagnac - pod zaslepka widac srobe mocujaca lusterko. uwazaj zeby po wypienciu kostka od lusterka nie wpadła do srodka drzwi bo mozesz miec problem z jej wydostaniem

kolejnum razem :search:

Opublikowano
Wiem doskonale jak odkręcić lusterko bo już to robiłem. Jednakże po odsunięciu lusterka od drzwi nie było tam żadnej kostki tylko cała wiązka wchodząca głęboko do lusterka. Dlatego pytam jak rozebrać lusterko. Czy może wystarczy wyjąć sam wkład aby dobrać się do elektryki? Mało tego, wewnątrz auta pod zaślepkę śruby mocującej dochodzą od dołu jakieś dwa dosyć sztywne przewody z wsuwkami - kolor ni żółty ni to brązowy z czymś tam. Od czego te przewody? Może od dodatkowych głośników?
Opublikowano
Tak myślałem, że muszę wyjąć szkło. Problem w tym, że nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić by nic nie uszkodzić.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić by nic nie uszkodzić.

może ktoś się wypowie na ten temat, z góry dzięki

Opublikowano

Witam.

Od spodu lusterka jest otwór o średnicy chyba ok 5 mm, przez który należy wsadzić mały płaski wkrętak, tym wkrętakiem należy obrócić plastikowy pierścień mocujący szkło.

Można to zrobić tylko pod pewnym kątem, w tym celu należy lustro nacisnąć(tylko delikatnie) od góry tak żeby jego dół wyszedł na zewnątrz, ale nie do końca, następnie wspomnianym wkrętakiem obrócić pierścień w prawo lub lewo-niepamiętam dokładnie.

Po ruszeniu pierścienia bardzo delikatnie podważyć lustro z boku.

Jeżeli chodzi o cykanie w lusterku "przeciwnym" tak ma być przynajmniej u mnie tak jest.

Pozdrawiam.

Opublikowano
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GD21&mospid=47340&btnr=51_0478&hg=51&fg=10, w elemencie 8 masz dziure, włóż tam płaski śróbokręt i przekręć delikatnie w lewą stronę (wcześniej możesz poświecić latarką widać biały element z ząbkami), odepną się zatrzaski, następnie delikatnie wyjmij szkło zobaczysz silniczek do którego idą kable, w prrypadku, gdy masz lusterka z pamięcią foteli kabli jest bodajże 10silniczek na 3 śróby, , bez pamięci 4 kable silniczek na 4 śróby. Ewentualnie sprawdz element nr 6 czasem "da" się go włożyć odwrotnie, lub go rozbież może zabrudzone są styki( takie kuleczki jak hankle).