Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

mam dzisiaj wielkie WTF na twarzy związane z programem INPA. otóż:

1) podłączam interfejs do samochodu

2) odpalam silnik

3) odpalam INPA

4) wybieram E46 -> DDE 5.0 for M47/M57 New

5) wchodzę w "selective mass adjustment"

i w tym momencie z odpalonym silnikiem zaczynają dziać się jakieś dziwne rzeczy. w momencie wciskania bodajże F5 silnik jakby się przywiesza, obroty spadają na moment. powtarza się to raz na kilkadziesiąt sekund i jest słyszalne w pracy silnika. wychodzę z INPA - silnik pracuje równiutko jak złoto (jak zawsze zresztą).

o co chodzi? dodam, że dotyczy to 320d 150KM i 330d 204KM - testowałem na obu i oba zachowują się tak samo. jeśli mnie pamięć nie myli, to nie występowało to w 330d 184KM chociaż nie pamiętam już dokładnie... mogłem po prostu nie zwrócić na to uwagi...

PS jak w ogóle powinno się sprawdzać korekcje wtryskiwaczy? na biegu jałowym? ew. przy jakich obrotach?

Opublikowano
Ja jak wchodzę w korekcję wtryskiwaczy to też na chwile obrty się zawachają ale wydaje mi się to normalne,jak sprawdzać sam jestem ciekaw chyba na postoju i na wolnych obrotach :?:
Opublikowano

z tego co kojaze u mnie w inpie "selective mass adjustment" jest pod f4 i to jest korekcja na wtryskach.

natomiast jezeli wcisne f5 dzieje sie cos dziwnego- silnik zaczyna chodzic jakby nie na wszytkie gary, podskakuje a na ekranie nic nie wyskakuje. po wyjsciu z tego wszystko wraca do normy. kiedys podczas live data kliknalem tez f5 i ukazalo sie cos takiego:

http://imageshack.us/photo/my-images/195/26134434.png/

od czego to jest??

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano
z tego co kojaze u mnie w inpie "selective mass adjustment" jest pod f4 i to jest korekcja na wtryskach.

natomiast jezeli wcisne f5 dzieje sie cos dziwnego- silnik zaczyna chodzic jakby nie na wszytkie gary, podskakuje a na ekranie nic nie wyskakuje. po wyjsciu z tego wszystko wraca do normy. kiedys podczas live data kliknalem tez f5 i ukazalo sie cos takiego:

http://imageshack.us/photo/my-images/195/26134434.png/

od czego to jest??

a możliwe że pod F4, nie pamiętałem już dokładnie. w każdym razie u mnie i pod F4 i pod F5 zaczynają się dziać dziwne rzeczy z silnikiem.

Opublikowano
a jesteście pewni że to nie jest wina face u , wiem że z chińczykami dzieją się dziwne rzeczy ....

radzę uważać przy kodowaniu ...

Ja osobiście miałem ostatnio do czynienia z fejsami robionymi przez małe chińskie rączki, ale takich objawów nie miałem. Diagnoza w INPAprzebiegala zawsze prawidłowo (jeśli nie liczyć nie zaznaczających się na czarno kontrolek - ale INPA dziala i bez tego :mrgreen: ). Co prawda fejs po kilkunastu (kilkudziesięciu) minutach pracy zawsze się psuł ("upalał", jak twierdzi sprzedawca) i wymieniłem 3 sztuki zanim powiedzialem mu gdzie ma sobie go zainstalować, lecz takich numerów mie robił.

Opublikowano
Ja jak naciskam f5 nic się nie dzieje poprostu na każdym cylindrze jest po ok 820 obr :D

masz obroty jalowe 820 czy komputer je zbija do tych 820??

a jak to wyglada pod obiazeniem u ciebie?? u mnie tak jak na zdjeciu zalaczonym wyzej obroty sie roznia nieznacznie (znacznie??) na kazdym cylindrze.

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....