Skocz do zawartości

Dziwne wibracje [przy hamowaniu]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Użyłem funkcji 'Search' i znalazłem podobny temat ale tu problem jest jakby inny. Tam gdy ktoś przyhamowyał z predkosci 120km/h do 80km/h to drgania odczywalne na kierownicy ustawały. A u mnie właśnie w tym momencie się pojawiają...

[przy niższych prędkościach problem nie jest odczuwalny]

Odkryłem tą zła wiadomośc gdy ruszyłem w pierwszą trasę po zakupie auta :mad2:

Nie mam pojęcia co moze być przyczyną?

pozdr

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano
z kołami nic nie miałes cudowane ( żadnych dystansów itp ) wiec przede wszystkim trzeba przyjrzec sie tarczom - jesli drzy kierownica to ze wskazaniem na przednie- moga byc juz zuzyte , pokrzywione - jesli TWoje auto stało długo to typowy objaw...
Opublikowano
Przy wibracjach przy hamowaniu zacznij od sprawdzenia opon. Niekiedy wyważenie nic nie da. Tak było u mnie. Kiedy wymieniłem opony na nowe. Broblem zniknął całkowicie. Oczywiście jesli nie opony bija to luzy na końcówkach drążków. Oczywiście zawsze na końcu to przegrzane tarcze hamulcowe.
Opublikowano

Tak jak moi Frank podstawowa czynnosc to sprawdzenie tarcz hamulcowych i klockow. Jezeli to nic nie pomoze to nalezaloby udac sie do dobrego (ze wskazaniem na slowo "dobrego" - czyli najlepiej takiego od zawieszen) mechanika aby sprawdzil zawieszenie. Jezeli bedzie OK to pozostaje sprawdzic felgi i opony. Moze byc krzywa felga albo zle sie ulozyla opona przy zakladaniu - w takiej sytuacji wystarczy ja obrocic o 180 stopni.

Pozdro

Opublikowano

Kolega pisze o drganiach przy hamowaniu, więc opony i felgi odpadają.

A powiedz mi, czy przy okazji przy wjeżdżaniu na krawężnik, lub przy jeździe po kocich łbach coś Ci tłucze, wali, puka? Do tego czy masz coś takiego, że przy wyjeżdżaniu z zakrętu i lekkim dodaniu gazu czujesz, jakby opony stawiały opór?

Opublikowano
Przy wibracjach przy hamowaniu zacznij od sprawdzenia opon. Niekiedy wyważenie nic nie da. Tak było u mnie. Kiedy wymieniłem opony na nowe. Broblem zniknął całkowicie. Oczywiście jesli nie opony bija to luzy na końcówkach drążków. Oczywiście zawsze na końcu to przegrzane tarcze hamulcowe.

Witam!

Oponu nowiuteńkie. Fakt, że z takimi już kupiłem i nie wiem, czy były wyważane.

Tarcze przegrzane być nie mogły.

Jak sprawdzić luzy?

Opublikowano
Kolega pisze o drganiach przy hamowaniu, więc opony i felgi odpadają.

A powiedz mi, czy przy okazji przy wjeżdżaniu na krawężnik, lub przy jeździe po kocich łbach coś Ci tłucze, wali, puka? Do tego czy masz coś takiego, że przy wyjeżdżaniu z zakrętu i lekkim dodaniu gazu czujesz, jakby opony stawiały opór?

Nie. Idzie idealnie jak po sznurku. Na krawężniki wjeżdża super-prawie nie czuć - [to jak sądzę m.in odróżnia BMW od jakiś Focusów itp] :)

Auto było sprawdzane przed zakupem w stacji diagnostycznej. Nie znam się na tym, ale mechanik wjechał autem na jakieś rolki, sprawdzał hamulce, oglądał od spodu oraz 'trząsł' autem na boki. Wszystko ponoć ok.

Jedynie(?) stwierdził wycieki ['pocenie'] się przekładni kierowniczej. Na pytanie jaki konkretnie ma to wpływ na jazdę i kiedy należało by ją naprawiać/regenerować odpowiedział że nie jest to jakoś super-pilne.

Ale mi się wydaje, że to chyba ma bezpośredni związek. Chociaż?

Ostatnio zapaliła mi sie kontrolka wzywajaca do wymiany klocków. Ale drgania pojawiły się wcześniej.

pozdr

Opublikowano

Ja takze moja sprawdzilem na trzepakach i na rolkach i nic nie wykazalo a wiem ze mam do wymiany lewy dolny wachacz (chyba tak to sie nazywa) i jakis lacznik gumowy z prawej strony :mad2: .Jesli chodzi o drgania to stawiam na tarcze (w BMW bardzo podatne na odksztalcenia) moje przetoczylem na aucie bez sciagania i telepanie zniklo. Z tym ze ja mam starsze smigielko :mrgreen:

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg