Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanko.

Przy ruszaniu z 1 biegu, zwłaszcza, gdy auto jest obciążone 2-3 osobami albo ruszamy pod górkę to przy ruszaniu na optymalnych obrotach (czyli ok 1200-1500) czuć jakby lekkie pulsowanie przodu auta (jakby była krzywa tarcza sprzęgła albo wywalony dwumas).

Dziwna sprawa, bo tylko na 1 biegu się tak zachowuje, a sprzęgło chodzi poprawnie.

Przebieg 38000km.

Niektórzy mówią, że to pulsowanie przy ruszaniu manualem to norma w tym motorze.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano
witam u mnie też tak pulsowało/pulsuje, zaczęło się właśnie przy mniej więcej takim przebiegu jaki masz, teraz mam 87tys i to pulsowanie jest znacznie mniejsze(rzadko już występuje-jedynie przy ruszaniu na ciepłym silniku pod górkę ) jeżdżę z "czymś" takim już prawie 50tys i jest ok :o
Opublikowano

Słyszałem od dealera, że to pulsowanie dotyczyło głównie trójek, ale w 1 też występowało i że niby to jest normalnie w tym silniku... Próbowałem posprzęglać auto na 2 i 3 biegu i nic. Tylko 1.

Acha, jeździło 2 mechaników, w tym szef serwisu i niczego nie stwierdzili :) Też pewnie im się trochę nie chciało, ale gdyby to mocno pulsowało to na bank by coś wyczuli. Możliwe, że tak ma być.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Samochód mam w serwisie, objawy pulsowanie pedału sprzęgła pod koniec puszczania- dzwonił właśnie serwisant i mówił że samochód ma do wymiany koło dwumasowe :mad2: fuks jak nic bo gwarancję mam do 8 czerwca i mówi że wymienią na swój koszt. Ale mówi że też może być kwestia sprzęgła które może być również do wymiany ale to się dopiero okaże jak to wszystko rozbiorą.

Problem polega na tym że koło dwumasowe wymienią mi za free, ale jeżeli stwierdzą że sprzęgło jest spalone z winy użytkownika to będę musiał pokryć z własnej kieszeni :duh:

co o tym sądzicie, tak jest zawsze w takim przypadku? oczywiście powiedział że wszystko okaże się po oględzinach tego sprzęgła i decyzji gwaranta w Warszawie.

Ile może kosztować sprzęgło ?muszę się przygotować "psychiczcznie" :mrgreen:

Ps. plusem tego wszystkiego jest to że dostałem mega wypasioną X1 na 3 dni żeby sobie pośmigać :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nr: 21207568301 ; Cena z VAT: 1546.55 zł
Opublikowano
28tys. w sumie nie wiedziałem że to dwumas :shock:

Mam drgania na pedale pod koniec puszczania, i oprócz tego na niskich biegach coś mi trzeszczy w okolicach mieszka...

Nie wiem co wymyślą z tym sprzęgłem, bo w sumie biegi wchodziło idealnie bez żadnych problemów...

co??? przy 28 tyś km???

kurcze jakoś strasznie szybko...

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie jest taki sam przypadek jak u Fred-Flinstones. Wstępnie do wymiany koło dwumasowe i sprzęgło. Objawy to pulsowanie/szarpanie sprzęgła przy jego odpuszczaniu, tylko przy ruszaniu. Samo sprzęgło działa OK, nie ślizga się, nie łapie jakoś inaczej w porównaniu do tego co było wcześniej. Wymiana na gwarancji. Przebieg auta 31 tys km. Jestem ciekaw czy ustanie drganie drążka zmiany biegów-w ostatnim czasie się nasiliło (tzn. dawno nie jeździłem tym samochodem) i miałem porównanie do tego co było wcześniej, a jak wczoraj trochę pojeździłem to aż byłem zaskoczony, że tak wszystko się zaczęło "sypać". Boczki drzwi na nierównościch zaczęły skrzypieć, trzeszczy też w okolicach przedniego słupka, ogólnie jadąc autem mialem wrażenie, że wszystko trzyma się na słowo honoru, czego wcześniej nie było...
Opublikowano
Witam.

Mam takie pytanko.

Przy ruszaniu z 1 biegu, zwłaszcza, gdy auto jest obciążone 2-3 osobami albo ruszamy pod górkę to przy ruszaniu na optymalnych obrotach (czyli ok 1200-1500) czuć jakby lekkie pulsowanie przodu auta (jakby była krzywa tarcza sprzęgła albo wywalony dwumas).

Dziwna sprawa, bo tylko na 1 biegu się tak zachowuje, a sprzęgło chodzi poprawnie.

Przebieg 38000km.

Niektórzy mówią, że to pulsowanie przy ruszaniu manualem to norma w tym motorze.

Co o tym sądzicie?

w E60 mam to samo

Przed wymianą sprzęgła miałem to samo , po wymianie zrobione jakieś 20 tys i zaczyna znów poszarpywać , zazwyczaj jest to nawet w korku . Efekt jest taki jakby jakiś hamulec trzymał

Ja zgłaszałem to dwukrotnie do ASO na gwarancji lecz " nie zauważyli" takich objawów