Skocz do zawartości

Czarna rura wydechowa E61 520D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
oleju nie bierze? kontrolujesz zużycie oleju?
Opublikowano
Kontroluje - nie bierze , a nawet dzieki kochanemu DPF przybywa.Byłem wczoraj u szpenia co prawda nie od BMW ale świetnie ogarnia temat z dizlami i jak na jego wiedze wszystko jest ok po za jednym - spocony i brudny jest w okolicy odmy.Dzis rano również niebieski dymek na zimnym silniku przez 3 sekundy przechodzący w biały na kolejne 3 sekundy i koniec dymienia.Nieszczelność odmy może powodowac kopcenie na niebiesko tylko na zimnym silniku ? , a nie przez cały czas np. pod obciążeniem ?
Opublikowano

Przepraszam załozyciela tematu , że zamulam u niego :) Ale nie będę zakładał nowego tematu i wskazówki moga przydać się nam obu.

Rułe mam czarna od spalin i jak to spaliny w dizlu sa tłuste.Ale nadmiaru oleju w ich składzie organoleptycznie :) nie widze.Myślałem przez chwile żeby iść w kierunku świec, ale jak stoje w korku na mieście na wolnych obrotach czasami nierówno delikatnie prawie że niewyczówalnie zapracuje i dalej spokój. Wymienie separator usunę widoczne drobne wycieki i jadę sprawdzić wtryski dokładnie podczas pracy , jazdy ,obciązeń.Może coś wyjdzie bo jak na razie błedów nie mam żadnych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

a więc tak drodzy Koledzy, jestem po sprzwdzeniu autka u mistrzów Jagiełło na Teresy w Łodzi i okazuje się, że mieliście racje - puszka została- DPF usunięty :norty: , bunia przeglądnięta cała dogłębnie, stwierdzona stan na cyt. CUKIEREK :lol: , nic więcej poza DPF nie dłubane w aucie poza tym, co sam zrobiłem w ramach normalnej obsługi. Kolega Paweł zbadał dogłębnie swoim komputerkiem, polecił jeździć i cieszyć się z dobrego zakupu, ze wskazaniem na przyszłość, na zmianę oprogramowania jednostki podnoszącą moc do 200 km i 400Nm aby uśmiech mógł dosięgnąć uszu.

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i serdecznie pozdrawiam

Marceli

Opublikowano
Jak sprawdzali , że nie masz dpfa przez kompa jakoś czy dostawali sie do puszki ?
Opublikowano
przez kompa chyba cieżko, chyba najlepiej organoleptycznie

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
  • Autor
podłączyli auto pod kompa i jednoznacznie powiedziano mi, że z całą pewnością brak. Więcej nic powiedzieć nie potrafię.
Opublikowano
podłączyli auto pod kompa i jednoznacznie powiedziano mi, że z całą pewnością brak. Więcej nic powiedzieć nie potrafię.

zobaczyli , że filtr był wypalany 1km temu i jego zapchanie wynosi 1% :mrgreen: i wiadomo , że filtr wyparował :)

Kamil
  • 8 lat później...
Opublikowano
U mnie jest tak samo mam czarny nalot na rurze wydechowej to sadza.DPF mam na 100% bo miesiąc temu czyściłem go razem z kolegą jest nieuszkodzony gość nie oberwana a czarny nalot na rurze wydechowej jest i też nie wiem od czego to.po podłączeniu pod komputer rok temu zasadzenie było na normalnym poziomie a jak jej dobrze dołożę szczególnie jak słońce z tyłu to widać że puści dymka i o co kaman jest ktoś to taki mądry???
Opublikowano
Czyściłem go po tym jak się zabił bo odłamał się kabelek o czujnika temperatury spalin na DPF i nie mogło dojść do wypalania bo pokazywał temperaturę minus 40 więc sterownik na wypalanie nie zezwolił.Auto mam już 5 lat i stale jest tak samo.Podkreslam nikt nie usunął dpf
Opublikowano
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to że jak na końcówce wydechu jest sadza to najwidoczniej DPF jej nie zatrzymuje, więc po prostu nie działa jak trzeba i przepuszcza nie odfiltrowane spaliny, a jak puszcza dymki to już nie ma o czym rozmawiać. DPF jest ale jak by go nie było ;)