Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak w temacie, kickdown zmienia biegi o jeden, czy o dwa w dół?

Chcąc dynamicznie przyśpieszyć mam go wcisnąć i trzymać, czy tylko kliknąć i puścić trzymając sam gaz?

Używać go na "D" czy na "S"?

Zazwyczaj go nie używam, no ale skoro jest, to warto by było zapoznać się z dokładniejszą instrukcją obsługi :)

Za wszystkie rady więlkie dzięki

Opublikowano

Kickdown zmienia bieg na taki, na którym masz przy danej prędkości najwyższą moc/moment obrotowy. Wciskasz i trzymasz tyle, ile chcesz akurat dać w piz..ę.

Działa zarówno na D i na S, bez różnicy kiedy wdepniesz. Tylko na S prawdopodobnie dociągnie do odcinki, a na D może wcześniej zmienić bieg.

Opublikowano
Kickdown zmienia bieg na taki, na którym masz przy danej prędkości najwyższą moc/moment obrotowy. Wciskasz i trzymasz tyle, ile chcesz akurat dać w piz..ę.

Działa zarówno na D i na S, bez różnicy kiedy wdepniesz. Tylko na S prawdopodobnie dociągnie do odcinki, a na D może wcześniej zmienić bieg.

Koledzy wytłumaczcie mi o czym wy mówicie bo zaczynam siwieć.Jezeli piszecie o steptroniku to jakim cudem zadziała na D trzeba popchnąć wajche na DS i dopiero bawić sie.Chyba ze mówimy o czymś czego nie widziałem i nie słyszłem,chociaż wątpie.Możecie mnie oświecić :? :?: POzdr

A może chodzi o buta w podłoge :?: --jeżeli o to to sie zgadza wszystko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kickdown znajduje się w pedale gazu: http://www.prnd.pl/porady-asb/kickdown-co-wlasciwie-jest

Z tego co wiem, używając go na D rezultat jest identyczny jak na S, czyli skrzynia automagicznie przechodzi w tryb sportowy, czy nawet StepTronic, w którym to zmiana biegów następuje najszybciej.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Troche się tu zamieszanie zrobiłu. Bo mówiąc o Steptronicu nie można mysleć, że jak dasz na sekwencje to masz wtedy Steptronica, a na zwykłym D nie masz, ponieważ Steptronic to nazwa/rodzaj skrzyni, a nie nazwa na chwilowy tryb w jakim pracuje. Jeśli o Kickdown idzie to nie ważne, czy będzie w Steptronicu D wrzucone, czy S, czy wybrany sekwencyjnie jakiś bieg. Bo wciśnięciu "kicka" auto daje co tam ma pod maską i w rzie potzreby redukuje bieg o 1, o 2, albo nawet jak trzeba to o 3 przełożenia.
Opublikowano
zgadza sie kick down dziala na kazdym trybie d czy ds nie ma roznicy skrznia redukuje do mozliwie najnizszego biegu nawet na trybie m jak wciszniesz to zadziala i zredukuje i bedzie zmieniac biegi za ciebie prz okolo 6500 obr/min jezeli bedziesz trzymac pedal w podlodze :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobra, no to wiem już wszystko co chciałem wiedzieć, dzięki :D

Aaa, i jeszcze jedno, które biegi skrzynia powinna załączać na sztywno, i przy jakim trybie?

Ktoś tutaj na forum wspominał że na "D" tylko 5 zepnie, a ku mojemu ździwieniu ostatnio również 4 załączyło na sztywno, więc jak to w końcu powinno być?

Opublikowano
Dobra, no to wiem już wszystko co chciałem wiedzieć, dzięki :D

Aaa, i jeszcze jedno, które biegi skrzynia powinna załączać na sztywno, i przy jakim trybie?

Ktoś tutaj na forum wspominał że na "D" tylko 5 zepnie, a ku mojemu ździwieniu ostatnio również 4 załączyło na sztywno, więc jak to w końcu powinno być?

Od 90 km/h masz pelen lock up niezaleznie czy masz czwarty czy piaty bieg :D

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson