Skocz do zawartości

E36 318i 1991 - pytanie elektryczno-oswietleniowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam @ll

sytuacja jest nastepujaca:

- samochod stoi zamkniety

- nie otwierajac go z kluczyka podnosze klamke od strony kierowcy tak jakbym chcial go otworzyc

- na kilka sekund zapala sie lampka wewnetrzna miedzy szybrem a szyba (glowna) i dwie na slupkach tylnych

- po kilku sekundach gasna tak jak zwykle przy zamykaniu samochodu....

pytanie brzmi:

prawidlowosc czy magia????

pzdr @ll

Arkadiusz

Opublikowano
Tak ma być. Jeśli dobrze pamiętam, to nazywa się to pakietem oświetleniowym. :mrgreen: Do tego masz prawdopodobnie podgrzewany zamek kierowcy, tzn. ja mam to w komplecie. Uruchamia się to razem w momencie pociągnięcia za klamkę kierowcy.
Opublikowano

Dokładnie.

Nie wiem tylko, czy to świecenie zależy od pakietu oświetleniowego, czy od ogrzewanego zamka [tu różnie słyszałem]. Generalnie jest tak, że jak przytrzymasz klamkę podniesioną przez kilka sekund, to grzeje zamek.

Masz oświetlenie na nogi kierowcy i pasażera?

Opublikowano
sprawdzę to oświetlenie na nogi bo nie wiem... ale dzięki za info że nie mam wozu Harrego Pottera :D choć wszystkie jego części przeczytalem...
Opublikowano

witam @ll,

ano i okazało się, że nie mam oświetlenia na nogi (ni kierowcy ni pasażera)... nie smuci mnie to jednak w żadnym stopniu... po prostu odkrywam swoją 318i krok po kroku...

pzdr

Arkadiusz

Opublikowano

Zgadza się, jest to jedna z opcji oświetlenia w E36. Za 3 albo 4 razem pociągnięcia klamki światło już się nie zapali.

W instrukcji do E36 jest wszystko. Jej lektura da Ci więcej wiedzy niż pytania tu.

Opublikowano
Zgadza się, jest to jedna z opcji oświetlenia w E36. Za 3 albo 4 razem pociągnięcia klamki światło już się nie zapali.

W instrukcji do E36 jest wszystko. Jej lektura da Ci więcej wiedzy niż pytania tu.

z chęcią więc nabędę takową instrukcję w języku polskim, francuskim lub arabskim jeśli ktoś posiada - może być w wersji elektronicznej bądź książkowej oczywiście...

dziękuje za info

pzdr

Arkadiusz

Opublikowano

Daj spokój - poszukaj na forum. Gdzieś jest na pewno w wersji elektronicznej. Chcesz tradycyjną, Allegro i coś znajdziesz. :)

W razie problemów, to daj znać mi na PW. :mrgreen:

Za 3 albo 4 razem pociągnięcia klamki światło już się nie zapali.

Aż sprawdzę, bo u mnie zapala się chyba za każdym razem. Nie pamiętam, a po kupnie auta się "tym" bawiłem. :8)

Opublikowano
witam @ll,

ano i okazało się, że nie mam oświetlenia na nogi (ni kierowcy ni pasażera)... nie smuci mnie to jednak w żadnym stopniu... po prostu odkrywam swoją 318i krok po kroku...

pzdr

Arkadiusz

Dokładnie to się nazywa pakiet oświetlenia też takowy posiadam :wink: Co do poznawania auta proponuje w tym dziale poprosić o rozkodowanie numeru vin viewtopic.php?f=19&t=127871 .I będziesz wszystko wiedział na temat swojego auta po wyjechaniu z fabryki :wink:.Poproś o rozkodowanie numer vin Maciek_częścidobmw.pl on jedyny robi to w języku polskim :cool2:

Opublikowano
Co do poznawania auta proponuje w tym dziale poprosić o rozkodowanie numeru vin viewtopic.php?f=19&t=127871. I będziesz wszystko wiedział na temat swojego auta po wyjechaniu z fabryki :wink:.Poproś o rozkodowanie numer vin Maciek_częścidobmw.pl on jedyny robi to w języku polskim :cool2:

już dużo wcześniej rozkodowałem za pomocą naszego forum vin do autka - pisząc o poznawaniu mam na myśli ciekawostki o których może i w vin-ie piszą ale dużo większą frajdę daje odkrywanie ich samemu... przynajmniej dla mnie :P

pzdr

Arkadiusz