Skocz do zawartości

e39 pixele naprawa, ktoś umie z oklic Szcz-na

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korzystalem i bylem tam osobiscie.

Gosc zdecydowanie ma doswiadczenie w naprawie takich rzeczy i ogolnie zna BMW od strony elektronicznej bardzo dobrze.

Jednakze gdy przyjechalem na wymiane elsatomeru, zegary rozbebeszyl i poprawil polaczenie istniejecego elsatomeru przez co zostaly jedynie 3 piksele martwe.

Zasugerowal zeby z tym jezdzic bo to, ze sie piksle pojawia po wymiania elstomeru nie jest wcale takie pewne gdyz sprawa moze dotyczyc rozniez samego ekranu.

Nie wiem czy mial racje, ale nie kazalem rozbebeszac zegarow do konca i jezdze z tymi 3 pikselami co nie jest uciazliwe.

Reasumujac: zna sie na tym co robi ale na pewno do tanich nie nalezy.

Opublikowano
KOlego autorze nie mi to oceniać,ale to nie jest stosowne miejsce do umieszczania tego typu posta.Widze że jesteś w miare nowy wiec ja nie będe po tobie jeżdził,jednakże warto przenieśc go do działu: nie/polecanych warsztatów.Jest takie coś jak byk,ale komu chce się czytać regulamin,a tym bardziej zapoznać się z całym forum.Zajżyj tutaj i tam umieszczaj tego typu sugestie dla wszystkich kolegów::: viewforum.php?f=21
Opublikowano
Korzystalem i bylem tam osobiscie.

Gosc zdecydowanie ma doswiadczenie w naprawie takich rzeczy i ogolnie zna BMW od strony elektronicznej bardzo dobrze.

Jednakze gdy przyjechalem na wymiane elsatomeru, zegary rozbebeszyl i poprawil polaczenie istniejecego elsatomeru przez co zostaly jedynie 3 piksele martwe.

Zasugerowal zeby z tym jezdzic bo to, ze sie piksle pojawia po wymiania elstomeru nie jest wcale takie pewne gdyz sprawa moze dotyczyc rozniez samego ekranu.

Nie wiem czy mial racje, ale nie kazalem rozbebeszac zegarow do konca i jezdze z tymi 3 pikselami co nie jest uciazliwe.

Reasumujac: zna sie na tym co robi ale na pewno do tanich nie nalezy.

Ile zajęła naprawa na miejscu i gdzie dokładnie w trójmieści znajduje się ten warsztat?

Opublikowano
Ile zajęła naprawa na miejscu i gdzie dokładnie w trójmieści znajduje się ten warsztat?

Calosc by sie mogla zamnkan spokojnie w 2 godz. Z tym ze gosc ma gadanego, lubi i umie gadac choc z sensem.

Wartszat miesci sie w Zukowie kolo Gdanska.

Zreszta zawdzon do niego i przekonaj sie jak on lubi gadac przez tel :D

Opublikowano

Witaj kolega na forum znajduje sie temat z naprawą i radziłbym ci naprawić ze pixele sam i zaoszczedzisz 350 zł zajmie ci to około 4 godzin jeśli robisz to pierwszy raz. ja u siebie rozbierałem radio i powiem ci, że trzeb robić precyzyjnie i napewno bedzie widać efekty. moim zdaniem lepiej posiedziec i naprawić samemu

viewtopic.php?f=15&t=52561&start=30 tu masz temat opisane ladnie i korzystaj z tego i nakuwaj ze strony płyty a napewno bedzie widac efekty..

Opublikowano
Ja naprawialem u siebie wyswietlacz MID i niestety teraz nic mi sie nie wyswietla,poniewaz oderwalem folie iod wyswietlacza i nic juz sie nie da z tym zrobic.Jak mam dac 150zl lub wiecej za naprawe to wole kupic nowe radio.Wyswietlacz w zegarach tez nie jest idealny,ledwo widac stan dzienny,przebiegu wogole jedynie temp.widze dokladnie.
Opublikowano

Witaj kolega na forum znajduje sie temat z naprawą i radziłbym ci naprawić ze pixele sam i zaoszczedzisz 350 zł zajmie ci to około 4 godzin jeśli robisz to pierwszy raz. ja u siebie rozbierałem radio i powiem ci, że trzeb robić precyzyjnie i napewno bedzie widać efekty. moim zdaniem lepiej posiedziec i naprawić samemu

viewtopic.php?f=15&t=52561&start=30 tu masz temat opisane ladnie i korzystaj z tego i nakuwaj ze strony płyty a napewno bedzie widac efekty..

Ja naprawialem u siebie wyswietlacz MID i niestety teraz nic mi sie nie wyswietla,poniewaz oderwalem folie iod wyswietlacza i nic juz sie nie da z tym zrobic.Jak mam dac 150zl lub wiecej za naprawe to wole kupic nowe radio.Wyswietlacz w zegarach tez nie jest idealny,ledwo widac stan dzienny,przebiegu wogole jedynie temp.widze dokladnie.

dlatego szukam kogoś kto to umie robić bo samemu raczej to popsuje bardziej ;)

dzieki userowi "Krzysztof_Toruń" mam namiary do gostka z Koszalina

Jutro bede do niego dzwonil, zobaczymy co powie. Do Koszalina mam dwa razy krotsza droge jak do tego gostka spod Gdanska o ktorym pisalem w pierwszym poscie. Ciekawe jak bedzie z cena tu w Koszalinie. No i marwi mnie problem kalibracji zegarow...

Opublikowano

Kolego bo trzeba wiedziec gdzie jest przyczyna a to jest dokładnie opisane na forum jak sie umie czytać dokładnie i ze zrozumieniem.. Tam nie trzeba nic zrywać, tylko docisnąć taśmę ;] A radio rozebrac nie jest tak trudno wystarczy zestaw torxów i trochę czasu i poświęcenia ;]

Opublikowano

Kolego bo trzeba wiedziec gdzie jest przyczyna a to jest dokładnie opisane na forum jak sie umie czytać dokładnie i ze zrozumieniem.. Tam nie trzeba nic zrywać, tylko docisnąć taśmę ;] A radio rozebrac nie jest tak trudno wystarczy zestaw torxów i trochę czasu i poświęcenia ;]

Z rozebraniem nie mam problemu,bo robilem to juz 2 razy,za pierwszym wlasnie docisnolem tasme i bylo troche lepiej,pozniej naczytalem sie o lakierze przewodzacym i taki tez sobie kupilem.Aby naprawic wyswietlacz z jego pomoca nalezalo pomalowac nim sciezki,dlatego tez oderwalem je o wyswietlacza.Niestety juz bezpowrotnie...myslicie ze da sie cos z tym jeszcze zrobic?

Opublikowano (edytowane)
Witam.Jesli moge cos od siebie dodac,to tylko to,ze wymiana tasmy(elastomera) to jedyny rozsadny sposob naprawy zegarow. Podkladanie "czegos" pod gumki ma sens gdy brakuje kilku paskow pikseli,ale i to żadko pomaga.Lakiery przewodzace to tez iluzja. Ze swoim licznikiem walczylem z 10 razy i zakonczylo sie na nowej tasmie. Do tej pory kilku znajomym wymienilem tasme na samym poczatku i jest spokoj i choc wymiana to dla mnie nie problem to i tak za kazdym razem dostawalem sraczki podczas sciagania wskazowek.Nowej tasmy sie nie przykleja jest ona tylko dociskana.Problemem jest wywiniecie jej w S-ke i prawidlowe ustawienie.Kalibracja zegarow to juz zabawa z testami(wskazowki zakladamy na ich podstawie w samochodzie przed calkowitym zlorzeniem licznika).Podsumowując: TRUDNOŚCI: 1-zdjęcie wskazowek szczegolnie ekonomizer 2-wywiniecie tasmy w S-ke(jest duzo bardziej sztywna) 3-ustawienie tasmy wzgledem sciezek 4-usuniecie kleju po starej tasmie a1-jest w sieci opis ze zdjeciami jak rozebrac licznik, a2-ja używam dwóch długich wykalaczek do szaszłyków i dwóch malych(tasma miedzy dwie dlugie przekrecam i blokuje malymi),a3-szklany stół,lupa mala lampka,a4-plyte licznika czyszcze zmywaczem do paznokci naniesionym na patyczek do uszu(zużywam 4-5 patyczkow),szkielko czyszcze plynem do mycia okien tym na "A" naniesionym takze na patyczek do uszu.150 pln zatasme i po sprawie wiec dajcie sobie spokuj z podkladami bo kazda kolejna rozborka licznika tylko pogarsza jego stan,a i tak czeka was wymiana,ale to jest tylko moje zdanie.Pozdrawiam. Edytowane przez Maciej V8
Opublikowano
Jeżeli się troche poczyta,popatrzy i odpowiednio się przygotuje to musi się udać,a jeżeli chcesz to wyślij licznik zapłać za przesyłkę + 350-400 bekniesz za robotę,którą magik odwali za ciebie i będziesz miał gwarancję.Taśma kosztuje 130+paczka.Rozumie jeśli ktoś jest noga z pracy ręcznych wtedy zgodnie z powiedzeniem:za nie wiedzę trzeba płacić.Ja mogę tylko potwierdzić,że nowa taśma to 100% spokój,wymieniłem już kilka i nie ma żadnych problemów,dodam,że nie mam serwisu i nie brałem za to kasy,po prostu informuję.
Opublikowano
Kolego macieju,a czy w yswietlaczu CD buisnes też ta opcja podchodzi z wymianą taśmy?? Kiedyś robiłem te dziurkowanie taśmy,pomogłlo na troche i nawrót choroby,więc ciekawi mnie czyw radyjku-wyświetlaczu też jakoś można podmienić to diabelstwo.Ale to badziewie o ile pamiętam jest jakoś przylutowane :wink: Popraw mnie jak się myle :cool2: POzdr
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Jeśli mogę coś dodać w sprawie taśm niesłusznie zwanych elastomerem to powiem że montaż dobrej taśmy zajmuje co najwyżej 2 minuty (oczywiście zakładając że licznik jest rozebrany) i nie potrzeba do tego żadnych wykałaczek, patyczków do uszu ani chemikaliów. W dobrych taśmach niczego nie trzeba wywijać w S-kę a te taśmy ze znanego portalu są za długie o ok. 2mm i zbyt grube (stąd kłopoty) a warstwa srebra jest tak delikatna i słabo zabezpieczona że trzeba bardzo uważać żeby jej nie zniszczyć.
Opublikowano
każdy gada co innego a nikt tego nie umie konkretnie naprawić ;)
Opublikowano

Jeśli o mnie chodzi to ja swojego MIDa sam naprawiłem (zostało gdzieś kilka martwych pixeli ale tego już nie ruszam) - świeciło mało co a teraz wszystko ładnie widać (oprócz tych kilku martwych sztuk). Minęło już chyba ze 2-3 miechy i póki co nie zaobserwowałem zmiany na gorsze. W dziale "Zrób to sam" wrzuciłem zdjęcia jak u mnie świeciło przed naprawą a jak po. Około 2 godzin spędzonych przy tym, trochę bólu oczu ale kilka stówek w kieszeni zaoszczędzone.

Wskazówka - do nakłuwania idealna jest pinezka z tym plastikowych grzybkiem/kołeczkiem http://obrazki.joe.pl/obrazek-niebieska-pinezka,pinezkuj bo uchwyt jest w miarę pewny i mocny i można te ścieżki solidnie docisnąć.

W tym temacie poniżej jest wyjaśnione co i jak - na 3 stronie, na końcu wrzuciłem zresztą zdjęcia wyświetlacza mojego MIDa po samodzielnej naprawie.

viewtopic.php?f=15&t=52561&start=30

Pzdr.

Opublikowano
Witam.Na początek,kolego Wacku 99 pisząc swój esej opisałem tylko mój patent na wymianę taśmy w którym chciałem być jak najbardziej dokładny. Jeżeli masz inny "lepszy" to też mogłeś go opisać by pomóc innym.Co do wyświetlaczy w radiach to jeszcze nikomu nie robiłem,jedyne co wiem to,że mój "dostawca" taśm już nie ma tych do radiowych wyświetlaczy.
Opublikowano
Witam.Na początek,kolego Wacku 99 pisząc swój esej opisałem tylko mój patent na wymianę taśmy w którym chciałem być jak najbardziej dokładny. Jeżeli masz inny "lepszy" to też mogłeś go opisać by pomóc innym..

odezwij sie na priv kolego

Opublikowano
Podłączam się pod temat .Panowie mi ten gość z Gdańska z pod Gdańska powiedział że naprawa kosztuje 450 zł i trwa to 7 godzin.Tak to dokładnie ten sam gość.Do tego nie obiecuje że naprawi bo rożnie to z tym bywa tłumacząc że jeśli nikt tam wcześniej nie grzebał.No i odradza metodę nakłuwania a ja kompletnie jestem zdezorientowany.Samemu nie chce grzebać bo jak znam siebie ( a znam ) to zaraz coś zepsuje.Tym bardziej że tam trzeba wskazówki zdejmować.A znowu następny gość z Allegro który naprawia w Markach pod Warszawą mówi że wymiana elastomera też nic nie daje tylko nakłuwanie ( 200 zł ) Panowie nie chce na sobie testować tych Panów co robić
Opublikowano
Wymiana taśmy jest o wiele trudniejsza niż jakieś nakłuwanie, wymaga sporego doświadczenia (kilku popsutych wyświetlaczy na koncie) i nie zawsze się udaje ale jeżeli wszystko pójdzie ok.(99% przypadków) to możemy zapomnieć o pikslach. Prawdopodobnie ten specjalista od igły jest na to za głupi i woli wciskać ludziom ciemnotę. Ten sposób z nakłuwaniem tylko odwleka w czasie wymianę taśmy a problem piksli i tak powróci. Inna sprawa że 450 to lekkie przegięcie.
Opublikowano
Potwierdzam ze nakłuwania to tylko na pewien czas,u mnie po tym zabiegu nawrót choroby i postanowiłem wymienić na edytowanego chinola grajka,mam dosyć tych pixeli,a przy okazji wiele funkcji wiecej i mocniejsza końcówka.U cibie sprawa licznika,delikatna dłubanina,ja kumam te klimaty ale w liczniku przy wskazówkach nie podejme sie nigdy. :cool2: Cena za wymiane 450zł-walnięta(szukaj licznika). :norty: POzdr