Skocz do zawartości

318i - zapala się kontrolka oleju po jezdzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem posiadaczem BMW e46 318i.

Do inspekcji - zmiany oleju - pozostało 6tyś km, stan oleju jest dobry (zostawiłem na noc na równej powierzchni aby wszystko obciekło). Czasami, po zgaszeniu silnika zapala się kontrolka oleju na pomarańczowo - i tak sobie świeci jakiś czas (podczas odpalania, porzekręceniu stacyjki na pozycje 2 swieci się jak wiadomo na czerwono razem z kontrolka od ładowania). Czasami podczas jazdy też się załącza - po zgaszeniu silnika i odpalenia na nowo - gaśnie.

Co może być przyczyną, od czego zacząć ?

Opublikowano

Proponuje najpierw poczytać w instrukcji obsługi samochodu jak sprawdza się stan oleju za pomocą bagnetu :)

A pomarańczowa kontrolka oleju zapalająca się po wyłaczeniu silnika oznacza że olej jest na minimalnym poziomie, jeżeli w czasie jazdy się zapali to mamy już znaczną strate oleju zagrażającą pracy silnika. Jeżeli zapali się po ok 10 sek od uruchomienia silnika na ok 15 sek, jest to oznaką uszkodzonego czujnika poziomu oleju.

Opublikowano
Proponuje najpierw poczytać w instrukcji obsługi samochodu jak sprawdza się stan oleju za pomocą bagnetu :)

Od 7 lat jestem mechanikiem motocykolwym, wiec potrafie sprawdzać poziom oleju - co ciekawe, nawet w samochodach

Chodzi mi po prostu o to, co to kontrolka sygnalizuje świecąć się na czerwono lub pomarańczowo...

Opublikowano

Od 7 lat jestem mechanikiem motocykolwym, wiec potrafie sprawdzać poziom oleju - co ciekawe, nawet w samochodach

No chyba jednak nie :D

Chodzi mi po prostu o to, co to kontrolka sygnalizuje świecąć się na czerwono lub pomarańczowo...

Nie mów że mechanik nie wie co oznacza czerwona kontrolka oleju :D

Co do pomarańczowego światła to masz opisane powyżej.

Opublikowano

Nie mów że mechanik nie wie co oznacza czerwona kontrolka oleju :D

Co do pomarańczowego światła to masz opisane powyżej.

Ja nie pytam co oznacza czerwona kontrolka oleju, tylko przyczyny jakie mogą być powodem świecenia się owej kontrolki, jak stan oleju jest ok. Widać, wychodzi czytanie ze zrozumieniem. Sam prowadzę największy w Polsce wortal o skuterach - www.skutery.net - i pełno jest właśnie takich osób jak Ty, byle by posta nabić, nic nie wnieść do tematu.

Co do tematu,wyczysciłem te styki i jest ok, dzięki za pomoc

Opublikowano

W zły sposób sprawdzałeś poziom oleju, poza tym cytuje "Chodzi mi po prostu o to, co to kontrolka sygnalizuje świecąć się na czerwono lub pomarańczowo" dostałeś odpowiedź, więc co Ci się nie podoba ?

A "Nas" musi być tak dużo bo "Was" jest jeszcze więcej :D