Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Wszystko jest do zrobienia :cool2: Poczytaj tutaj viewtopic.php?f=68&t=97626.I tu viewtopic.php?f=105&t=64919&start=15 Tu viewtopic.php?f=99&t=130750#p917709. i tu- http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=5&t=683&start=0.i tu- http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=23475&start=0.Na allegro znajdziesz zestawy do renowacji skóry. Pozdrawiam :wink.Lektura na parę godzin :reading: Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano (edytowane)
witam.pracuję jako tapicer meblowy głównie skóra.powiem tak cudów się nie spodziewaj bo fotele są już zniszczone.możesz kupić sobie farbę firmy renoskór dawna wilbra.najlepsza i najtańsza-dostępna na allegro za dobre pieniądze .fotele zetrzeć drobnym papierem ściertnym,odtłuścić nałożyć szpachlówkę do skór i całość pomalować najlepiej aerografem jak nie masz aerografu to gąbką.nakładać dużo cienkich warstw.nie kupować farb specjalistycznych bo nie są wcale lepsze tylko droższe.efekt będzie super-tylko na ile trwały to nie wiem,napewno spodni nie pobrudzi.ale podejżewam,że po roku się zacznie wycierać.koszt materiałów myśle,że 100zł wystarczy.farby musisz kupić tak 2-3 buteleczki na jeden fotel -te małe Edytowane przez jaras
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano
Znajomy w E36 ma taki sam kolor skóry i w podobnym stanie miał, oddał do tapicera na malowanie. Poza tym ze dobrał mu trochę zbyt jasny kolor to po około pół roku pęknięcia zaczęły spowrotem wyłazić.
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Jesli ten samochod chcesz zatrzymac dla siebie na dluzej to odradzalbym jakiegokolwiek malowania, farbowania itp. :|(to jest na krotka mete). Nie robmy ze skory jakiejs kolorowanki, ktora mozna sobie pomalowac jak sie tylko chce.Jesli zaniedbamy skore to poznij sa takie efekty ;/(pekanie, zarysowania itp).

Powiedz mi czy warto wydawac te 100zl czy wiecej no cos co i tak za jakis czas powroci??

Oczywiscie najlepszym wyjsciem byloby zrobienie nowej skory :D Efekt niesamowity:) Pozdrawiam a w razie pytan w sprawie tapicerki pisac do mnie, chetnie pomoge:)

Opublikowano
skóry wcale nie trzeba zaniedbywać aby szybko się zużyła.ponieważ jest to materiał organiczny.a tym bardziej w aucie gdzie nieraz różnica temperatur wynosi 40 stopni.ludzie myślą,że jak skóra- to musi być wieczna, a w rzeczywistości szybciej się lico zużyje niż tkanina.kupisz nową i za trzy lata będzie wyglądała tak samo jak ta co masz.zmieniona skóra w aucie to nie będzie to co orginał jedno,że brak w Polsce tak garbowanej skóry,a drugie technika wykonanie też będzie inna bo raczej skóry przed obiciem nikt nie podkleja specjalną tkaniną aby sie nie rozciągała......itd-to jest dopiero strata kasy.wiem co mówię jestem tapicerem.a to że skórę można malowac to każdy tapicer wie i nie będzie to żadna kolorowanka.przecież niebieskiej czy czerwonej krowy nie widziałem a skórę tak
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano
Jezeli zorbi sie to dobrze w odpowiedni sposob i z dobrej skory a przy tym co jakis czas smarowac preparatem do skor na pewno o wiele dluzej pojezdzimy .Z reszta nie bede sie tlumaczyl bo wiem co mowie uwierz mi:D .A jesli chodzi o jakosc skory, to wiadomo ze jesli zrobimy fotele z byle czego to szybciej sie one zniszcza.Im lepsza jakosciowo skora tym drozsza to chyba logiczne? Pozdrawiam.
  • 3 tygodnie później...
  • 5 lat później...
Opublikowano

Do Pana powyżej.

Skora oryginalna w bmw czy jakakolwiek inna jest oczywiście farbowana tylko ze one nie są malowane powierzchniowo tak jak jest to w przypadku renowacji. Mam firmę tapicerska oraz przeprowadzam renowacje skór i jesli chcesz mieć na długie lata fajne autko to tylko nowa skora ale koszty oryginalnej skory bmw to koszt ok 250 zł/m2 w powyższym przypadku chyba ze zamiennik to 100zl/m2. Malowanie foteli jakie by nie było to nie utrzyma sie długo. Po pół roku w przypadku jasnej skory takiej jak ma kolega bedzie kaszana, zacznie Ci sie nie podobać i poczujesz pieniążki wyrzucone w błoto chyba ze konserwujesz malowana skore tylko i wyłącznie środkami z tej samej firmy co farba. Oparte na doświadczeniach :)

Opublikowano

Kolega w Mercedesie w107 przeprowadził renowacje skór w firmie zajmującej się tym na co dzień . I muszę przyznać że efekt końcowy był bardzo miły dla oka , nie było idealnie ale w porównaniu do tego co było wcześniej to dzień do nocy . Jednak po ponad roku użytkowania zaczęło to wyglądać coraz gorzej i kolega postanowił jednak wymienić skórę na nową . Reasumując taka renowacja moim zdaniem ma sens jak auto jest użytkowane sporadycznie , bardzo sporadycznie .

Albo na handel :norty: