Skocz do zawartości

318 IS czarne świece

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w moim ISIE strasznie rzuca silnikiem na wolnych obrotach, po wymianie świec po 2 tygodniach są czarne jak smoła, czy to oznacza że silnik łapie gdzieś lewe powietrze i mieszanka jest za bogata? czy może przyczyna leży gdzieś we wtryskach ? dodam że auta ma moc w pełnym zakresie obrotów pali od strzała zimny czy ciepły..
Opublikowano
  • Autor

- Uszkodzone automatyczne ssanie

Kolego czyli chodzi o silniczek krokowy? w moim przypadku jakoś dziwnie on pracuje( tak mi sie wydaje) po odpaleniu zimnego silnika od razu obroty spadają na 750-800 a wydaje mi się że przez jakiś czas powinien on trzymać wyższe nim silnik nabierze temperatury...

Opublikowano
Kolego sprawdz swój filtr powietrza wraz z obudową czy nie jest gdzieś pęknięta. U mnie było tak że obudowa była pęknięta i ciągło syf który dostał się do listwy i poblokował mi 2 wtryski. Wpierw chodził na 3 garkach i póżniej na dwóch. Po przeczyszczeniu listwy oraz wtrysków wszystko wróciło do normy.
Opublikowano
  • Autor
a możesz zdradzić czym czyściłeś listwe i wtryski ?
Opublikowano
Może nie silniczek krokowy a czujnik temperatury który podaje do sterownika fałszywe informacje i dobierana jest zbyt bogata mieszanka. U mnie co kilka dni kopciło świecę ale tylko jedną, po wymianie czujnika wałka rozrządu wszystko wróciło do normy. Podłączałeś wóz pod komputer?
Opublikowano
  • Autor
były błędy czujnika temperatury więc wymieniłem pokazało błąd przepływki więc podmieniłem no i był błąd sondy odpiąłem żeby zobaczyć czy jest jakaś różnica...
Opublikowano
U mnie identyczne objawy były. Sonda dalej wyskakuje na kompie ale to nie przeszkadza. Wykręc to wszystko listwe i wtryski. Najlepiej czyścic benzynką i sprężonym powietrzem. Może się zdarzyc tak że padł ci wtryskiwacz ale koszty nie są jakieś duże. A i zobacz w jakim stanie masz przewód od czujnika położenia wałka rozrządu gdyż jeżeli ekran jest nawet lekko uszkodzony to może przesyłac błędne informacje.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
swiece był okopcone przez lewe powietrze, mieszanka była za bogata, podjechałem na kompa i wskazało mi błąd czujnika spalania stukowego, diagnosta powiedział że to w 99% jest odpowiedzialne za to że mój silnik na wolnych obrotach kuleje i rzuca...
Opublikowano
Kolego sprawdz swój filtr powietrza wraz z obudową czy nie jest gdzieś pęknięta. U mnie było tak że obudowa była pęknięta i ciągło syf który dostał się do listwy i poblokował mi 2 wtryski. Wpierw chodził na 3 garkach i póżniej na dwóch. Po przeczyszczeniu listwy oraz wtrysków wszystko wróciło do normy.

Jak przez peknieta obudowe filtra dostal Ci sie brud do listwy wtryskowej?

To jest nierealne i niemozliwe ,sa to dwa odrebne uklady ktore nie maja nic wspolnego ze soba.

nie jedź szybciej niż myslisz...
Opublikowano

To jest nierealne i niemozliwe ,sa to dwa odrebne uklady ktore nie maja nic wspolnego ze soba.

Pewnie zassał klej i zakleiło wtryski =DDDDDDDDDDDD

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
tzn bo żle sformułowałem albo z filtra powietrza mi pociągnął brud co po póżniejszym oglądnięciu jest tak jak mówisz nierealne lub z baku