Skocz do zawartości

Czujnik klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam krotkie i proste pytanie,czy urwany czujnik klimy powoduje ,ze uklad jest niesprawny?Wlaczam klime ale nie leci zimne powietrze,sprezarka chyba sie wlacza ale nie jestem pewnien,chociaz podczas przelaczania zmieniaja sie obroty silnika. :wink:
Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi sie że to czujnik cisnienia,wyglada to tak :

http://bibainfo.pl/pub/77/113/34/7/2011/04/22/114005/3313/mini_czujnik.jpg

moj jest zlamany i pewnie dlatego obwod sie nie wlacza.Przy okazji chcialem tez spytac ile moze kosztowac nabicie gazu?

Opublikowano

Jeżeli jest uszkodzony ten czujnik to 100% będzie klime rozłączało natychmiast,jak on nie jest w stanie określić ile ma nabite gazu to proste że nie będzie chodziła spręzarka.Jeżeli chodzi o fachowe nabicie gazu ze sprawdzeniem ukł. to ja płaciłem 170zł w ubiegłym roku w Polsce.Natomiast w bunii przebijałem gaz tu w Hiszpanii i zapłaciłem 65€-dałem nowy gaz bo tamten miałem ponad 3lata(w hiszpanii ciepło więc ta klima swije chodzi).Nabij gaz i przede wszystkim załóż ten czujnik ciśnienia.POzdr

PS dałbyś fotke gdzie dokładnie jest wkręcony ten czujnik-będziemy mieli wszyscy na przyszłość instrukcje.

Opublikowano
  • Autor

Na razie bez foty mogę powiedzieć,ze znajduje się on (stojąc przed maską)po lewej stronie,za reflektorem,prowadza do niego aluminiowe przewody,pod nim jest osuszacz...

Dzieki za info,co do cen to mam nadzieje ,ze nie bedzie wiecej jak 200 :wink:

Opublikowano
W polsce na 100% nie zapłacisz wiecej jak 200zł.Tak jak ci mówiłem nabijałem w ubiegłym roku w Fordzie mondeo i płaciłem 170zł.Ten czujnik juz widziałem ale nie miałem pojęcia gdzie go wpakowali?Działaj, powodzonka i trzymka :handshake:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak w osuszaczu, to jest właśnie ten czujnik... W zasadzie to nie jest czujnik, a włącznik, który w zależności od ciśnienia w układzie daje sygnał kiedy sprężarka ma się włączać, a kiedy wyłączać... Dla zainteresowanych podam jeszcze jedną ciekawostkę: do niego dochodzą trzy kabelki: masa, napięcie 5V i sygnał. Jak klima jest "nabita", to przy wyłączonym silniku/klimie sygnał powinien być ok. 1,25V. Jak się włączy klimę i sprężarka pracuje, to napięcie stopniowo rośnie w stronę 5 V.

pzdr

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
Jak w osuszaczu, to jest właśnie ten czujnik... W zasadzie to nie jest czujnik, a włącznik, który w zależności od ciśnienia w układzie daje sygnał kiedy sprężarka ma się włączać, a kiedy wyłączać... Dla zainteresowanych podam jeszcze jedną ciekawostkę: do niego dochodzą trzy kabelki: masa, napięcie 5V i sygnał. Jak klima jest "nabita", to przy wyłączonym silniku/klimie sygnał powinien być ok. 1,25V. Jak się włączy klimę i sprężarka pracuje, to napięcie stopniowo rośnie w stronę 5 V.

pzdr

thenygoos

Chodzi mi o to ,czy moge zamontowac czujnik o innym numerze ni ten ktory jest na moim czujniku (64 53 8 391639).Ten ktory chce kupic ma inny nr (64 53 8 370 623) i chce sie upewnic ze bedzie ok

Opublikowano
Jest ryzyko - jest zabawa... Kup sobie o numerze nie jak do Ciebie i sprawdź, najwyżej będziesz w plecy trochę PLN :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

pzdr

thenygoos

u mnie to napięcie w stanie spoczynku wynosi ok. 1,5 V. Czy to jest odpowiednie napięcie, żeby sprężarka ruszyła?, bo mam z tym kłopot.