Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przestały mi działać światła w klapie bagażnika oraz otwieranie bagażnika. Słyszałem że złamane przewody w okolicy zawiasów klapy bagażnika to częsta usterka w E61.

Czy ktoś naprawiał lub wymieniał już te kable. Jak się dostać do miejsca złamania tych przewodów? Jaki jest koszt tych wiązek?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Adrian

http://img30.imageshack.us/img30/5268/minie61.jpg
Opublikowano

NIe. Cała wiązka jest w jednym kawałku. Możesz rozbebeszyć kable z tylnej klapy, poluzować tak abyś dał radę je wyciągnąć przez głośnik do polutowania. Wtedy dasz radę zlutować tylko te uszkodzone. Dużo rozbierania.

Ja przeciąłem cała wiązkę i dosztukowałem kable.

Opublikowano

a wiązki są z oby stron czy tylko z jednej? Obie robiłeś ?

i jeszcze jedno pytanie. Tylko polutować te kable w miejscu przerwania czy wymienić odcinek trochę przed i trochę za przerwaniem?

Opublikowano

Niestety jest to bolączka BMW, nie wiedziałem, że dotyczy także e61, byłem pewien, ze to tylko przypadłość sedanów.

Najlepiej sprawdź prawą i lewą stronę, jak wyglądają przewody pod osłonami gumowymi (jeśli takie wystepują w e61), wtedy będziesz wiedział, czy wymieniać dwie, czy wystarczy tylko jedną.

Aby naprawa miała sens musisz wstawić znaczny odcinek - pół metra, metr wszystko zależy jakie będzie podejście.

I lepiej to zrobić jak najszybciej, niezaizolowane przewody mogą narobić niemałych szkód w instalacji.

Opublikowano

Operacja wykonana. Złamanie 1 kabla w prawej wiązce klamp. Drugi był popękany a trzeci miał jedno pęknięcie. Reszta ok. Wymieniłem 2 najbardziej zużyte kable. Na ten delikatnie pęknięty naciągnęłam termokurcza. Kable zgodnie z opisem trzeba wyciągnąć przez głośnik i naprawiać od strony kabiny. Innej możliwości nie ma. Z drugiej strony (lewej) jeden kabel miał lekko pękniętą izolację. Naciągnąłem termolurcz. Wiązek z szyby nie ruszałem.

Ten przerwany kabel wyglądał tak jakby przełamał się już dawno temu. Cała miedź była mocno utleniona. możliwe że złamał się i trzymała go tylko izolacja która teraz się przerwała.

Ogólnie operacja prosta do wykonania ale raczej pracochłonna. Ja robiłem to ok 4 godzin (2 wiązki).

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Adrian

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Panowie mi też naprawiali równo rok temu te dwie wiązki i znów szyba mi nie grzeje. Jak do nich pojechałem to twierdzą, że to urwała się tym razem masa, ale kabel jest gruby i nie podejmują się reperacji tylko wymiany. Stoję na tym, że ustalają cenę. Smieszne. Czy ktoś z Was wie gdzie gokładnie idzię masa i jaki kabel mam kupić to sam spróbuję to zrobić. Albo może wi ktoś kto tanio to zrobi w okolicach W-wy?

Pozdrawiam,

Opublikowano
Zrób sobie sam, to żadna filozofia. Trzeba wymienić całą wiązkę, bo nie warto co chwila wyciąga tych kabli. Co do kabli to poszukaj tutaj http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/

Pamiętaj tylko, żeby kupić kable do wiązek samochodowych.

fajny ten program, ale mi się zdjecia nie wyświetlają. Nie wiesz jaki mam problem? Używam IE7 i mam javę zainstalowaną.

Opublikowano
Ok, przełączyłem się na firefoxa i już działa, ale wydaje mi się, że mnie to trochę przerasta. Schematy ok ale gdzie ja mam jej szukać jak oni twierdzą że te wiązki wszystkie oni naprawili a teraz złamała się masa, jakiś gruby kabel, który idzie oddzielnie tylko do szyby ogrzewanej?
Opublikowano
to znaczy, że mnie oszukują. Powiedzieli, że jest to oddzielny kabel a za wiązki już raz kasę wzieli i właśnie też skarżyłem się na nie działanie szyby. No to ja do nich jutro pojadę :mad2: Dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu.
  • 1 rok później...