Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam 525d manual 2005 rok z przebiegiem 139tys. wczoraj pojawiło dziwny odgłos w czasie wciskania na biegu jałowym, mianowicie w czasie wciskania coś bardzo szumi. jak wcisnę do końca jest wszystko ok. co to może być? dodam ze jak jadę to już tego nie słychać. proszę o pomoc
Opublikowano
Mam 525d manual 2005 rok z przebiegiem 139tys. wczoraj pojawiło dziwny odgłos w czasie wciskania na biegu jałowym, mianowicie w czasie wciskania coś bardzo szumi. jak wcisnę do końca jest wszystko ok. co to może być? dodam ze jak jadę to już tego nie słychać. proszę o pomoc

łożysko oporowe ?

wiec chyba czeka Cie wymiana calego sprzegla bo IMO bez sensu wymieniac tylko lozysko...

pzd k.

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
auto jest już serwisie, do wymiany komplet sprzęgła oraz koło dwumasowe,bo miało już lekkie luzy, a robocizna ta sama. dzięki za odpowiedź.
Opublikowano
auto jest już serwisie, do wymiany komplet sprzęgła oraz koło dwumasowe,bo miało już lekkie luzy, a robocizna ta sama. dzięki za odpowiedź.

Daj znać ile cię kosztowała ta operacja i czy robiłeś w ASO :roll:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
już po wymianie. cena części zamiennych 2550 brutto w sklepie internetowym w krakowie (wszystko luk). wymiana z diagnostyką auta w serwisie 810zł netto. wykryli mi jeszcze że jest maglownica do wymiany oraz że turbina leje. ps. turbina normalnie ciągnie, a luz jest ale ok 3mm obrotu na kole kierowniczym więc chyba odpuszczę.
Opublikowano
już po wymianie. cena części zamiennych 2550 brutto w sklepie internetowym w krakowie (wszystko luk). wymiana z diagnostyką auta w serwisie 810zł netto. wykryli mi jeszcze że jest maglownica do wymiany oraz że turbina leje. ps. turbina normalnie ciągnie, a luz jest ale ok 3mm obrotu na kole kierowniczym więc chyba odpuszczę.

I to wszystko przy tym przebiegu :lol:

Opublikowano

Siemanero...

Ja tez wymienilem sprzeglo i dwumasa pare tyg temu na LUK

ale zauwazylem dzisiaj ze jest cos co bylo kiedys czyli,jezeli nacisne sprzeglo slychac lekkie skrzypienie (na szczescie czasami ale jest).Nie wiem czy mam sie wrocic do tego mechanika,w koncu mam rok gwarancji a moze to nic niema wspolnego z wymiana sprzegla.Ale wydaje mi sie ze jest tam sprezyna co wlasnie ona powoduje skrzypienie.Moze dali za malo smaru itd.Zastanawiam sie zeby kupic smar w spreju i prysknac tam powieszchownie,ale nie wiem czy to cos pomoze :think:

Mozesz koleszko....Sest sprawdzic czy u ciebie wystepuja takie objawy,bede wdzieczny :roll2:

No chyba ze ten typ tak ma :wink:

The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano

Ultimate driving . Mam dokładnie ten sam problem co Ty , tyle że sprzęgło nie jest po wymianie . Raz na czas słychać pisk , bardzo delikatny. Sprzęgło działa niby bez zarzutu , jakie były u Ciebie objawy jak padało ?

PS a dwumas padający czym się objawia ? Przebieg u mnie to 150 kkm niecałe . Ale na bieżąco prowadzony serwis w ASO , mam na to dokumenty. Pytam, bo wybieram się samochodem na Chorwacje i nie chciałbym mieć żadnych niespodzianek :D

Opublikowano
Jezeli dzwiek skrzypienia pojawia sie czasami przy wciskaniu sprzegla to mialem tak w e46 i skrzypial poprostu sam pedal bo to jest wszystko z plastiku i ocieralo tam w glebi na tulejce.Zalatwilem to WD40 i przeszlo
Opublikowano
Skrzypienie dochodzi spod maski. Według mojego mechanika jest to łożysko na wale sprzęgła . Jak się spieprzy zacznie uciekać płyn . Koszt naprawy ? wyjęcie całej skrzyni 400 zł . Ciekawe ile łożysko . mChyba będę to robił , nie chce ryzykować ucieczką płynu 1400 km od domu
Opublikowano

Objawy byly proste i szybkie:

Falujace obroty,ale myślałem ze to turbina a nigdy sprzeglo

Pare razy bunia przy gaszeniu wydalila smrod,ale znowu myslalem ze to klima

Ostatnie minuty to calkowity spadek mocy,naciskam na gaz a na 4biegu jedzie powoli i słabnie aż zaliczyła zgon

Tez wlasnie sprobuje wd40 bo akurat mam ale wydaje mi się ze smar w spreju bedzie lepszy.Jak znajdę chwile w tym tyg to zrobie próbę i dam znac:)

Opublikowano
tylko skąd dochodzi Twój pisk , mój ewidentnie spod maski wiec smarowanie nie pomoże . W każdym 3 litrowym dieslu obroty lekko falują ...
Opublikowano

Ja nie mam pisku :wink:

Pisalem ze mam lekkie skrzypienie i na bank jest to pedal w kabinie,nic poza..... :roll2:

Wlasnie psiknelem WD40 i trudno cos stwierdzic,ale wydaje mi sie ze sytulacja sie poprawi.Narazie sie przejechalem troche i nic nie slyszalem zeby cos skrzyplial :think: o

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
sorki że tak późno. po wymiania u mnie jest cichutko, nie słychać żadnych pisków, ale przed wymianą były takie piski, okazało się jakaś tulejka na łożysku oporowym. zaniedbałem to i po 5 tys. nawaliło mi łożysko oporowe. po wymianie jest wszysko ok.