Skocz do zawartości

Metaliczne stuki w tylnym zawieszeniu E34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od paru dni dokucza mi jakieś stukanie dochodzące z tylnego prawego zawieszenia. Jeszcze nie zaglądałem pod spód, nie wiem co poleciało. Objawy są takie: Najazd na studzienkę, drobną nierówność poprzeczną, itp. powoduje odgłosy stukania. Efekt jest podobny do tego, jakby np. w bagazniku zdjać wygłuszkę i w miejsce koła zapasowego wrzucić kilka kluczy od kół :) . Kiedyś w moim poprzednim BMW miałem hak Westfalia, nie zdejmowany od paru miesięcy w końcu zaczął hałasować - wyrobiło się jego mocowanie i stukał na nierównościach wydając podobne odgłosy. Co to może być? Amorek raczej nie, bo wymieniałem rok temu, może łącznik stabilizatra? Gumowa tuleja od wahacza też raczej nie - bo ona inaczej hałasuje... :shock: Mieliście podobne usterki? Z góry dzięki za sugestie i porady.
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Witaj,

Na amortzyator od gory montowany jest gumowo metalowy element ( niestety nie pamietam jak sie nazywa :? ) ktory jest przytwierdzony do nadwozia a dopiero do niego (czy tez w niego :) ) przykrecany jest amortyzator. U mnie szczegolnie przy nierownosciach typu 'wyboista kostka brukowa' najbardziej bylo to slyszalne, jakby ktos uderzal kluczem w wahacz. Po wymianie wszystko wrocilo do normy. Podejrzewam ze po twoim stwierdzeniu

Najazd na studzienkę, drobną nierówność poprzeczną, itp. powoduje odgłosy stukania
na 99% to jest przyczyna twoich problemow bo dokladnie takie same objawy byly u mnie.

POzdrawiam,

Łukasz
Opublikowano
Dzięki. Właśnie wydaje mi się że, hałasy dobiegają z okolic górnego mocowania amorka, więc chyba trafiłeś w 10...
Pozdrawiam, Michał
  • 3 lata później...
Opublikowano
adalbert, tu chodziło o przód :duh:

Ducat, zapewne masz już wybite gniazdo amorka. Z tego co pamiętam to koszt ok.80 zł za sztukę + 50-100pln wymiana za stronę.

Pozdro

wzmacniane z Meyle jest po ok 38 zł

Opublikowano
Rzeczywiscie Jawor, szybko przeczytałem i jeszcze szybciej odpowiedziałem, ale moje szczęscie, że przestało mi stukać było bezcenne. Wiem do jakiego stanu może doprowadzić człowieka upierdliwy hałas dochodzący z elementów podwozia. W takim razie strzelam dalej - poduszka tylnego mostu?