Skocz do zawartości

Co sadzicie o orginalnym osprzecie audio??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam orginalnie 10 glosnikow w swoim ''turnigu'' ale dzwiek jest strasznie slabiutki. Np. w VW czy audi ten osprzet ktory jest orginalnie wstawiany, smiga calkiem fajnie. Moze to u mnie jest cos nie tak? Jak z waszym dzwiekiem??
Opublikowano

Nie wiem czy masz tylko 10 głośników i to wszystko czy 10 głośników + procesor dźwięku DSP + subwoofer. Jeśli tylko to pierwsze to niestety szału nie będzie bo nagłośnienie w e39 jest raczej średnie. Chyba, że wymienisz jednostkę sterującą na jakieś radio firmowe to już dźwięk będzie lepszy - ale wygląd deski z takim radiem jest okropny. Ja u siebie mam 10 głośników + sub + procesor DSP i gra to bardzo przyzwoicie. Można masę rzeczy ustawic od rozbudowanego korektora poprzez echo, rozmiar pokoju w jakim niby chcesz miec efekt itp,itd.

Pzdr.

Opublikowano

A w jaki sposób można poprawić nagłośnienie? Wiadomo, że ori radio nie daje zbyt dobrego dźwięku, przydałoby się zmienić radio ale jak już kolega wyżej napisał, wygląda to tragicznie. A gdyby tak, ori radio podłączyć do jakiegoś wzmacniacza/korektora audi i na nim ustawiać audio?

No bo z tego co się zorientowałem to po wymianie radia na dobre markowe radio z wyższej półki, głośniki dają radę, jak jeszcze dostawi się subwoofer to już robi się przyjemnie, ale jak to zrobić, żeby nie wyciągać ori radia z deski? Żeby to działało na zasadzie, stacje radiowe, głośność czy kolejność utworów na CD sterowane z ori radia, potem dźwięk idzie do jakiegoś wzmacniacza czy korektora dźwięku na którym są ustawione tony niskie wysokie itp itd i dopiero z tego urządzonka dźwięk trafia do głośników.

Kombinował ktoś z takim patentem??

Trudne i kosztowne jest dołożenie takiego procesora dźwięku DSP? Albo zastąpienie go czymś co spełnia te same funkcje? Nie musi być sterowane z radia, może być oddzielnie w bagażniku bo raz można ustawić i będzie dobrze, bo raczej nie kombinuje się z ustawieniami do każdej piosenki.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano
Wiesz sprawa jest porsta. Wzmacniacz podlancza sie do radia i z niego idzie cala sila dzwieku. Do tego jest ta bateryjak aby napiecia dawalo rade i potem pod glosniki i ewentualnie na tube. Tylko to juz sa kambinacje a jak juz mowielem, w autkach w tym samym przdziale tylko innej marki, dzwiek jest zajebisty przy orginalnym sprzecie. A tu w moim poprostu gwizd i charczenie :(
Opublikowano

Gwizd i charczenie? Ale dopiero jak mocno podgłosisz czy cały czas? Może ktoś wcześniej majstrował przy głośnikach i odwrotnie kable podłączył? albo coś przy radiu było kombinowane? A może po prostu było słuchane na full i głośniki są już na wykończeniu.

Ja nie mam E39 jeszcze niestety ale mogę powiedzieć na przykładzie mojego W124, jak wiadomo to jest auto z wcześniejszej epoki motoryzacyjnej więc zakładam, że jakość dźwięku jest gorsza niż w E39, jak kupiłem auto to charczało parchało i nie grało, kupiłem od kolegi z forum MB ori głośniki takie same jak miałem tylko w dobrym stanie i grają całkiem ładnie, jak na głośniki, za które zapłaciłem 40zł za 4szt to efekt jest świetny, jak ustawię głośność na 3/4 to trochę charczą, ale do połowy mocy radia dają radę i do normalnego słuchania podczas jazdy nawet dość głośno dają radę.

Więc w E39 chyba nie będzie tak tragicznie, pozatym zawsze można zainwestować parę zł we wzmacniacz i głośniki, nie muszą być z najwyższej półki bo to nie ma być chyba jeżdżąca dyskoteka.

Czy w każdej E39 jest 10głośników?

Opublikowano
Glosniki sa dobre. Charczy jak dam na maksa ale to chyba dosc normalne. Poprostu to sie slyszy roznice miedzy moca i jakoscia dzwieku orginalnego, fabrycznego zestawu e-39 a np. VW cady czy passata
Opublikowano

proponuje nastepujace rozwiazanie-sam tak zrobilem. Duzo zabawy ale efekt fajny.

Wymontowanie oryginalnych glosnikow Nokia to sie nadaje do telefonow.

Postawilem na firme z izraela MOREL(w necie mozecie poczytac)

zmienilem caly przod wszystko w oryginalnym rozmiarze,zeby nie trzeba bylo nic ciac i sztukowac pozostaly tylko glosniki sredniotonowe. jednak poniewaz mam telefon w aucie i chcialem zeby byl wykorzystywany dolozone zostaly niewielkie glosniki(na razie sa zwyczajne w gumowych obudowach,leza sobie w schowkach drzwi i czekaja na dzien az znajde jakis model ktory pasowal by estetycznie do wnetrza samochodu-srebrne listwy za tem szukam cos z dodatkami aluminium). Wszystko podlaczone pod oryg jednostke radio plus zmieniarka. do tego wzmacniacz w bagarzniku i tuba trapezowa z glosnikiem 30cm. Zagralo pieknie, ale po 2 moze 3 miesiacach czulem niedosyt,bo doskwieral mi lekko charczacy tył. Wreszcie nie wytrzymalem i ktorejs soboty zrobilem demolke w tylnej czesci auta. Poniewaz mieszkam za granica i nie chcialo mi sie czekac na wysylke glosnikow Morel kupilem JBL . Niestety zeby zamontowac glosniki wysokotonowe w drzwi oryginalne trzeba polamac,bo sa zatopione w plastiku i wszystko jest zgrzane na stale ale cienkim srubokretem mozna wszystkiego sie pozbyc i na zewnatrz nie ma sladu. Klej na goraco i nowe zamontowane. Tylna polka to juz troche zabawy, w necie na youtube znalazlem filmik jak krok po kroku wszystko zrobic. Przy okazji wszystko posprzatalem pod półka(duzo owadow :o ). Od kilku miesiecy ciesze sie nowa jakoscia muzyki, naprawde jest milo. Wszystko to jestes w stanie zrobic sam i nie musisz wydawac pieniedzy na fachowcow. Cały zestaw wszystkie glosniki ,przewody, wzmacniacz i tuba to koszt ok2000 tys moze troszke wiecej, a jaka przyjemnosc zrobic cos samemu...

Opublikowano
nie narzekam. dzwiek jest czysty i otacza mnie z każdej strony. do tego zachowany oryg wyglad auta. nie przesadzjmy z tubami, maja tylko byc dodatkiem, potegowac doznania a nie powodowac bólu plecow. Najważniejsza jest scena przednia czyli glosniki w drzwiach przednich i słupkach. Trzeba tez troche wyciszyc wszystko matami akustycznymi, bo jednak dzisiejsza technologia produkcji głosników poszła na przód i mozna z nich wycisnac wiecej mocy co za tym idzie materialy uzyte w samochodach z sprzed 10-12 lat daja sie troche we znaki(skrzypienie czy nieprzyjemne wibracje) ja użyłem gąbki akustycznej i jest super.
Opublikowano
Ponawiam pytanie bo nie uzyskałem odp. Czy w każdej E39 jest 10 głośników??

Chyba nie w każdym np. w moim kombi jest 6 (miejsce mam na 10) i grają przeciętnie, bo powtarzają mi to często znajomi - użytkownicy innych marek.

Opublikowano

Zgadza się - w porównaniu z innymi markami podstawowe nagłośnienie e39 (bez subów i DSP) wypada bardzo blado. Mój brat miał wcześniej Audi A4 z 2003 roku, nagłośnienie fabryczne (nie jakieś tam Bose czy coś) i grało to bardzo przyjemnie. Ale muszę przyznac, że wersja nagłośnienia, którą szczęśliwie mam w swoim egzemplarzu gra bez porównania lepiej niż w tej Audicy. No ale i porównanie tych sprzętów nie jest zbyt celne bo tam był fabryczny standard a u mnie jest fabrycznie ale jednak ponad standard.

Pzdr.

Opublikowano
Ponawiam pytanie bo nie uzyskałem odp. Czy w każdej E39 jest 10 głośników??

Chyba nie w każdym np. w moim kombi jest 6 (miejsce mam na 10) i grają przeciętnie, bo powtarzają mi to często znajomi - użytkownicy innych marek.

Aha, czyli miejsce jest na 10głośników i z zamontowaniem ich nie będzie problemu, a jak jest z radiem? Czy każde radio obsługuje 10 głośników czy jak to jest zrobione? Może to zależy od tego jakie jest radio w aucie?? Bo są 2 rodzaje, z szerszym wyświetlaczem i 1 rzędem przycisków i z węższym wyświetlaczem i 2 rzędami przycisków, nie wiem jakie one mają nazwy i czym się różnią.

Opublikowano
Aha, czyli miejsce jest na 10głośników i z zamontowaniem ich nie będzie problemu, a jak jest z radiem? Czy każde radio obsługuje 10 głośników czy jak to jest zrobione? Może to zależy od tego jakie jest radio w aucie?? Bo są 2 rodzaje, z szerszym wyświetlaczem i 1 rzędem przycisków i z węższym wyświetlaczem i 2 rzędami przycisków, nie wiem jakie one mają nazwy i czym się różnią.

Zdaje się, że fabrycznie miejsce jest przewidziane na cały komplet głośników - nie wiem jak z subwooferem montowanym pod półkę (sądzę, że mocowania fabrycznie też są porobione). Co do radioodbiorników, to podejrzewam, że każde można było zamówić z opcją wszystkich głośników(choć pewnie jakieś dodatkowe graty do tego podpinali, żeby to grało jako tako) ale w standardzie pewnie to było jakoś pogrupowane, że do jednego typu radia podłączali tylko X liczbę głośników , a do innego modelu Y. Ale może jestem w błędzie...?

Nie wiem natomiast jak się miała sprawa z nagłośnieniem pełnym wraz z subem i procesorem DSP - pewnie musiał to być już jakiś konkretny model radia, jakieś minimum żeby to wszystko zgrać ze sobą.

Przyznam, że sam chętnie dowiem się szczegółów na temat sprzętu i jego konfigurowania fabrycznego z danymi modelami radia.

Pzdr.

Opublikowano
moim zdaniem za wszystko odpowiada fabryczny wzmacniacz w tylnym lewym nadkolu. to on zasila głosniki i to od jego parametrów zalezy na ile glosnikow przewidziana jest instalacja.
Opublikowano

u mnie w touringu to juz w ogole... mysle nad zmiana jednostki sterujacej jakies 2 din sony albo alpine (wazne podswietlenie aby skomponowalo sie z ori bmw) i glosniki przod...i pozostaje kwestia tylnych glosnikow w suficie (nie wiem kto to wymyslil- ale tutaj chyba duzego pola do popisu nie mam)

na chwile obecna mam wzmacniacz i tube w bagazniku...

niestety musze przyznac bmw sie tutaj nie popisano...koledzy w audi czy mercu maja lepsze granie ;/