Skocz do zawartości

316i '99 compact zmieniłem silnik na 1.6 '95 i nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam bmw e36 1,6compact z99r zamieniłem silnik na 1,6 95 r wszystko ładnie pięknie, tylko nie chce odpalić iskra jest.Chciałem zamienić komputer ale jest inne gniazdo,czy można ściągnąć jakiś program do komputera czy może wystarczy wykasować błędy.Różnica jest taka ze w oryginalnym silniku czujnik położenia wału jest w innym miejscu po prostu nie może się zgrać zapłon.Poproszę o porady

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Różnica jest taka ze w oryginalnym silniku

W oryginalnym? Wsadziłeś zamiennik? =DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Trudno coś poradzić, tym bardziej że zauważyłem szukając kolektora ssącego do swojego 316i, że BMW lubiło co jakiś czas coś zmieniać/dokładać w/przy silniku.

Opublikowano

w 99 roku w compactach E36 o oznaczeniu 316i były silniki M43B19, czyli o pojemności 1,9 litra

czy wsadziłeś taki sam ? czy 1,6 ?

Opublikowano

Witam

W 1999 roku BMW robiło zarówno kompakta 316i 1.6 jak i 316i 1.9. Może chłop miał właśnie 1.6 i wsadził taki sam motor. I teraz pytania: Czy w starym silniku kolektor dolotowym miałeś plastikowy, czy metalowy? Bo w tym nowym (1.6) masz metalowy. Tak samo silnik wyglądał z zewnątrz? Może faktycznie zamieniłeś 1.9 na 1.6... Jeśli nie i komputer i cały osprzęt masz ze starego silnika, to powinno wszystko banglać. Może czujnik wału ma inny uchwyt. Trzeba by porównać...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png