Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam i mam pytanie, otóż na kompie wykazało mi, że mam uszkodzone trzy świece, to by się potwierdzało ponieważ czasami jak odpalam auto to podskoczy mi silnik ze dwa razy a następnym razem już odpali. i mam jeszzce jedno pytanie czym mogą skutkować uszkodzone trzy świece( np. spalanie czy co).
Opublikowano

Uszkodzone świece to problem z odpaleniem samochodu w ujemnych temperaturach, na dłuższą metę nie wymienienie ich jest nie korzystne dla silnika ze względu na:

Długie kręcenie rozrusznikiem powoduje jego szybsze zniszczenie a wtryskiwana i nie spalona ropa zmywa film olejowy na cylindrach i przedostaje się do miski olejowej.

Po uruchomieniu silnika świece działają jeszcze pewien czas ułatwiając silnikowi równomierną pracę.

Opublikowano

Witam

Ja ostatnio wywalałem klapki w kolektorze ssącym, oczywiście pomyliłem wężyki podciśnieniowe i wywalił błąd.

Po podpięciu do kompa okazało się że dodatkowo mam błąd świec żarowych, 2,3,4? Zbieg okoliczności czy przy okazji się dowiedziałem?

Opublikowano

sluchajcie chlopaki to ze wam na kompie pokazuje blad swiec to nie znaczy ze tak jest na 100%

ja bym raczej stawial na strownik, w naszych modelach one b. szybko sie psuja.

do zygi- jak miales sciagniety dolot to dlaczego nie sprawdziels sobie swiec( ile mialbys mniej roboty)

pozdro

Opublikowano
Ja u siebie 2 świecę wymieniłem przy okazji jak wtryski robilem, bo były na wierzchu. Zeby je sprawdzić bedziesz znowu musiał kolektor ściagać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja u siebie 2 świecę wymieniłem przy okazji jak wtryski robilem, bo były na wierzchu. Zeby je sprawdzić bedziesz znowu musiał kolektor ściagać.

Nie trzeba ściągać kolektora żeby sprawdzić sobie świece. Wystarczy jak odepniesz wtyczkę przy przekaźniku i miernikiem pomierzysz odpowiednie piny. Ale tak jak koledzy piszą nie zawsze muszą to być świece. Sprawdź na początek czy na czerwonym przewodzi idącym do przekaźnika masz 12V jeśli nie to masz przepalony bezpiecznik. Potem sprawdź przekaźnik i jak się okaże że też jest ok to zostaną Ci tylko świeczki.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
zepsute sterowanie zazwyczaj podaje błąd wszystkich czterech czy sześciu świec, ja masz tylko trzy to raczej tylko świece, szczególnie jak są sterowane wprost z DDE bez przekaźnika - wykręc i przetestuj na zewnątrz, to 100% pewna metoda, a i świece warto wykrecic co jakiś czas
Opublikowano

ale żeby wymienić świece to muszę zdjąć nieszczęsny kolektor ssący? A wiecie może gdzie kupić szczotki do rozrusznika E46 320d 150 koni, 2003 rok, z października ?

A jak sprawdzić świece bez wykręcania kolektora?

Opublikowano
ale żeby wymienić świece to muszę zdjąć nieszczęsny kolektor ssący? A wiecie może gdzie kupić szczotki do rozrusznika E46 320d 150 koni, 2003 rok, z października ?

A jak sprawdzić świece bez wykręcania kolektora?

Szczotki do rozrusznika zawsze dobierają po numerze rozrusznika więc najpierw musisz go wyciągnąć, warto przy okazji wymienić i tulejki bo po co rozbierać dwa razy a koszt niewielki. Na szczęście w większości sklepów te elementy mają na miejscu.

Co do sprawdzenia świec to można je sprawdzić na kostce sterownika świec który dla 2.0d przed liftem jest w skrzynce obok sterownika silnika natomiast po lifcie koło rozrusznika (te lubią padać). Ale jak będziesz robił rozrusznik to i tak kolektor będziesz ściągał

Opublikowano
szczotki najlepiej wziąźc ze sobą do sklepu, tak na pewno i najtaniej dopasujesz właściwe, mnie wyszły po 4 zyla za szt. czyli za ósemkę ogarnąłem naprawę rozrusznika :D tulejki sobie odpuściłem, wtedy były idealne a i nadal, ponad 100 tys później nadal nie mam jakiś objawów ich zużycia, ale wiadomo zawsze warto jak jest okazja a koszt rzeczywiście żaden