Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robię tak:

Auto przełacza mi się samo powyżej 2000 obr.

Jak jest zima:

Wsiadam, włączam auto, chodzi na benzynie. Odśnieżam, następnie zdejmuję rękawiczki, zakładam panel od radia, włączam światła, zapinam pasy i powoli jadę. Następnie otwieram pilotem bramę (jeszcze chodzi na benzynie), jadę dalej i jak się samo przełączy to się przełączy :D

Opublikowano

Generalnie chodzi o to, zeby woda w ukladzie chlodzenia zalapala troche temperatury, coby ogrzac parownik. Jak wiadomo rozprezajacy sie w nim gaz schladza parownik, chyba dokladniej membrany wsodku, co skraca ich zywotnosc. Czyli wypadalo by poczekac az z nawiewow zacznie leciec cieple powietrze i mozna przelaczac. Taka opinie w kazdym razie slyszalem.

=-

Nie wiem jak wyglada sprawa przy intalacjach nie opartych na reduktorach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Auto przełacza mi się samo powyżej 2000 obr.

Jak jest zima:

Wsiadam, włączam auto, chodzi na benzynie. Odśnieżam, następnie zdejmuję rękawiczki, zakładam panel od radia, włączam światła, zapinam pasy i powoli jadę. Następnie otwieram pilotem bramę (jeszcze chodzi na benzynie), jadę dalej i jak się samo przełączy to się przełączy :D

Moim zdaniem zimą najbezpieczniej przełączyć ręcznie na gaz dopiero po rozgrzaniu silnika w czasie jazdy - 2000 obr łatwo osiągnąć :wink: a gdy przeskoczy na lpg na zimnym to małe BUM ! gwarantowane :duh:

Dzisiaj byłem na przeglądzie instalacji i teraz gaz włącza się przy 2500 - wbrew pozorom to istotna różnica, szczególnie w automacie.

Opublikowano
Ja w poprzednim samochodzie miałem czujnik temperatury na parowniku, i w komputerze ustawione na 40 st. aby mógł się przełączyć na gaz. Drugim kryterium było zbocze opadające obrotów po przekroczeniu 2000.
Opublikowano
ja nie mam co prawda lpg , tylko zastanawia mnie jak sens ma samoczynne przelaczanie powyzej 2tys obr ? przeciez 2 tys obr mozna przekroczyc ruszajac z miejsca po odpaleniu zimnego samochodu , myslalem ze jezeli sie samoczynnie przelacza to po osiagnieciu jakiejs temp :| , oczywiscie zimnego silnika nie mozna "kręcić" ale 2 tys ?
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
U mnie auto samo przełącza się na gaz po przekroczeniu 2000 obr/min. Jednak właśnie dlatego, aby nie było małego lub dużego bum :doh: musi silnik osiągnąć minimalną temperaturę 10 stopni :8) Gdy silnik jest zimny wkręcanie nawet na 4000 obr/ min (nie polecam) nic nie da i będzie chodził tylko i wyłącznie na benzynie. Myślę, że rozwiązanie to jest bezpieczne dla silnika i chroni go przed sknerami chcącymi za wszelką cene oszczędzać na kasie i jeżdzić nan toper na gazie. :8)
Będziesz Musiał Wyprzedzać