Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jechałem sobie spokojnie i nagle gdy nacisnąłem gaz to samochód przestał przyśpieszać a z lewej strony silnika wydobywało się syczenie, słyszalne wyraźnie w kabinie. Po dojechaniu do domu, zobaczyłem że cały kolektor ssący i zawór AGR jest w czarnym nagarze, lekki pył tak jakby. Co jest uszkodzone?? POMOCy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak mnie takie coś się stało to pękł wąż na dolocie, ten krótki gruby kawałek do EGR, zaraz na wierzchu, od spodu miał podłużne pęknięcie - szukałem parę dni i podejrzewałem wszystko, nawet zdemontowałem IC a tu pod samym nosem...
Opublikowano
Zapewne wąż spadł od intercoolera i turbina ciągnie lewe nie schłodzone (być może zanieczyszczone) powietrze do komory spalania. Nie ma cisnienia, nie ma mocy. Poszukaj jak już poprzednicy mówili gdzie ucieka powietrze.
Opublikowano
Raczej nie ma. Metoda na "macaka". Prześledź cały układ od wlotu powietrz kolejno do turbiny, intercoolera itd. zwracaj uwagę na miejsca gdzie są opaski na wężach. Najlepiej mieć 2 osobę która będzie gazowała. Powinieneś wyczuć strumień powietrza. Jeśli nie chcesz się w to bawić udaj się do mechanika, jeżeli rzeczywiście spadł któryś wąz to załozenie nie powinno przekraczać 20zł. Ewentualnie koszt pękniętego węża lub roszczelnonego intercoolera. Oczywiście powstrzymuj się od jazdy ponieważ poprzez nieszczelność może zasysać zanieczyszczenia do komory spalania.