Skocz do zawartości

320d syczenie, brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jechałem sobie spokojnie i nagle gdy nacisnąłem gaz to samochód przestał przyśpieszać a z lewej strony silnika wydobywało się syczenie, słyszalne wyraźnie w kabinie. Po dojechaniu do domu, zobaczyłem że cały kolektor ssący i zawór AGR jest w czarnym nagarze, lekki pył tak jakby. Co jest uszkodzone?? POMOCy.

Opublikowano
gdzieś jest nieszczelność , opaska spadła.... sprawdź ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
Opaski w porządku, tak jakby kolektor pękł, ale nie widać ...
Opublikowano
niech ktoś wejdzie do samochodu i depnie gaz a Ty sie przyglądaj skąd ucieka powietrze :cool2:
Opublikowano
bardzo możliwe !!!! sprawdź gdzie najwięcej jest sadzy !!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
sadzy najwięcej jest obok zaworu agr, na górze kolektora, i obok, tam gdzie gruszka od nieszczęsnych klapek...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak mnie takie coś się stało to pękł wąż na dolocie, ten krótki gruby kawałek do EGR, zaraz na wierzchu, od spodu miał podłużne pęknięcie - szukałem parę dni i podejrzewałem wszystko, nawet zdemontowałem IC a tu pod samym nosem...
Opublikowano
Zapewne wąż spadł od intercoolera i turbina ciągnie lewe nie schłodzone (być może zanieczyszczone) powietrze do komory spalania. Nie ma cisnienia, nie ma mocy. Poszukaj jak już poprzednicy mówili gdzie ucieka powietrze.
Opublikowano
  • Autor
Jest jakis preprat by to sprawdzić czy na słuch trzeba?
Opublikowano
Raczej nie ma. Metoda na "macaka". Prześledź cały układ od wlotu powietrz kolejno do turbiny, intercoolera itd. zwracaj uwagę na miejsca gdzie są opaski na wężach. Najlepiej mieć 2 osobę która będzie gazowała. Powinieneś wyczuć strumień powietrza. Jeśli nie chcesz się w to bawić udaj się do mechanika, jeżeli rzeczywiście spadł któryś wąz to załozenie nie powinno przekraczać 20zł. Ewentualnie koszt pękniętego węża lub roszczelnonego intercoolera. Oczywiście powstrzymuj się od jazdy ponieważ poprzez nieszczelność może zasysać zanieczyszczenia do komory spalania.