Skocz do zawartości

Skrzynia automat - problem i loteria (523i)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Może ktoś z kolegów miał podobny problem ze skrzynia automat-tiptronik, po uruchomieniu silnika nie mogę przełaczyć z

"P na D" , i zaczyna sie loteria może się uda a może nie . Wyłączam silnik i wszystko jest Ok. po uruchomieniu zablokowane , na "N " odpala ale blokada trzyma dalej. Czsem trwa ta zabawa kilka minut a czasem po chwili wszystko dziala :mad2: . Co to moze byc za przyczyna? Elektronika czy mechanika . Proszę o wskazówkę i z góry dziękuje

Opublikowano
a przypadkiem nie zostawiasz auta w pozycji P na pochyłości bez zaciągniętego hamulca ręcznego? Parkując na pochyłości najpierw zaciągasz ręczny , później ustawiasz na pozycji P, przy zmianie z P na D należy naciskać pedał hamulca.
Opublikowano
Kolega miał taki problem w VW Lupo wyszło na to że w lewarku jest jakiś elektromagnes odpowiedzialny za to, spróbuj szukać w tym kierunku może się uda.
Opublikowano

Witam kolegów , z hamulca ręcznego korzystam naprawdę rzadko (płaski teren) , więc nie muszę go zaciągać. Automat mam już kilka lat więc pewne zasady są mi znane, może wskazówka

Kolega miał taki problem w VW Lupo wyszło na to że w lewarku jest jakiś elektromagnes odpowiedzialny za to, spróbuj szukać w tym kierunku może się uda.

to jakiś trop. W sobote mam umówionego mechanika, zobaczymy co powie jak podepniemy pod kompa, narazie Beta stoi i czeka . Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie , ale to niezła zagadka z tą awarią , wczoraj wsiadłem i pojechałem :P ( na próbę) jak wróciłem to musiałem na miejsce parkingowe wepchnąć gdyż zablokowała na "N" i wstecznego nie udało sie włączyć :mad2: , ciekawostka???

Opublikowano

Witam i dziękuję koledze za odnośnik do katalogu. Myslę że komputer odczyta ewentualną usterkę .

Dziękuję i pozdrawiam,i napisze co pokazał komp w sobotę .

M.P.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego. Zdejmij ten mieszek otaczający lewarek i tam znajdź tę zapadkę, która blokuje możliwość ruszenia dźwignią bez wciśnięcia hamulca. Zobacz czy ona prawidłowo się zachowuje po wciśnięciu pedału. To nie jest nic skomplikowanego, poradzisz sobie. Jak sprowadzałem auta z USA to bardzo często leżał akumulator a auto jakoś trzeba było wciągnąć na lawetę i bez odblokowania tego dzyndzla nie dało się nic zrobić. Nieważne jaka marka i model, zawsze udało się to znaleźć.