Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co myślicie na temat chipowania silników. Mam 2.0d i trochę już mi się znudził. Więc zastanawiam się jak by to wszystko wyglądało od ceny do zużycia ropy, przyśpieszenia i mocy. Oraz gdzie to najlepiej zrobić.
Opublikowano

Myslisz ze programisci w BMW nie wiedzieli co robic i trzeba ich poprawic?... :shock:

Jedno wyjscie tylko widze na poprawe osiegow 523 528 i w gore :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2.0d chyba nie ma sensu chipować, dużo z tego nie wyciagniesz, jak brakuje mocy to kup np. 2.5d, albo nie zajeżdżone 3.0d, jeśli nadal chcesz diesla, albo przy przesiadce na benzin, bierz 528i :wink:
Opublikowano
chipuj ale tylko u fachowcow co maja o tym pojecie.z 136 kucow powinni wyciagnac tak na spokojnie kolo 165 kucy i moment 350-370.spalanie ci spadnie ale przy spokojnej jezdzie a nie po to chipujesz zeby sie bujac .nie sluchaj tych co nigdy chipa w aucie nie mieli .diesel mozna spokojnie chipnac bez skutkow ujemnych .sam mam chipa 1.5 roku i nic sie nie dzieje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem w poprzednim aucie chipa, i za dobrze to się nie skończyło, więc piszę jak jest.

Zapytam tak, co z żywotnością podzespołów?

Ile wytrzyma skrzynia, sprzęgło?

Przemyśl to, bo nie zawsze chip, to same plusy, są też minusy.

Co do tego spalania, wątpie że spadnie przy wzroście o 30 koni.

Jeśli chcesz zostać przy tym samochodzie, możesz próbować, ale pamiętaj, że silnik musi być zdrowy, zamęczoną jednostkę chip nie uratuje.

Opublikowano
Również zastanawiam się nad wzmocnieniem mojej 530d. Niestety automat troche ogranicza pole do popisu... Po kilku tygodniach użytkowania samochódu wydaje mi się troszkę zbyt wolny --> przydałby mu się zastrzyk kucy i nm. :norty:
Opublikowano

ja rowniez moja jednostke chce podciagnac... tylko teraz zaczalem od przegladow, typu przelewy na wtryskach czy wszystko OK, turbo, czyszczenie dolotu i wymiana wezy i przewodow podcisnienia, egr....pompa zmieniona podprogowa daje 4 bary ( zamiennik niestety dawal na jalowym 3,9 ale podczas jazdy czulem spadki mocy) i idzie na chipa do jakiegos znanego tunera...

z kolei kumpel mial 530d 184 po chipie na automacie, mial cos kolo 220 koni i chodzila jak burza na tym automacie...tylko auto od nowosci serwisowane w ASO :)

Opublikowano
Mam 2.0d i trochę już mi się znudził.

Ten silnik srednio nadaje się do chipowania. Mialem podkrecone 320d z tym motorem. 2 razy wymienialem sprzęgło. Ograniczeniem jest pompa wtryskowa - w zalezności ile "wyda" paliwa tyle tuner podciagnie. Dodam ze rzadko udaje sie wyciagnac 150 koni. Krótko mowiąc nie ma to wiekszego sensu bo i tak w budzie e39 odrzutowca z tego nie zrobisz...

Xdrive

Koder

Opublikowano
Ciężka sprawa. Nie chcę mieć 200 koni tylko 'ciut' więcej żeby to przyśpieszało, bo rozpędzić się taką budą, z taką mocą to jest trochę ciężko i można się trochę namachać lewarkiem.