Skocz do zawartości

318 IS Obroty faluja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam niedawno miałem problemu z obrotami w bmw, po wymienieniu kabli WN przestało telepać budą i auto ma więcej mocy,ale za kazdym razem gdy wrzucam luz obroty opadają do 500 i falują pod 1000 przez parenaście sekund, gdy sie ustabilizują znów odczuwam delikanie nierówną prace silnika, dodam że gdy rozpędzam auto w okolicy 3tys. obrotów auto ma jakby przerwe na chwile staje w miejscu i dopiero zaczyna znowu ciągnąć.Poradźcie mi w czym może leżeć przyczyna ww przypadłości.

Edytowane przez stefan2712

Opublikowano
Witam niedawno miałem problemu z obrotami w bmw, po wymienieniu kabli WN przestało telepać budą i auto ma więcej mocy,ale za kazdym razem gdy wrzucam luz obroty opadają do 500 i falują pod 1000 przez parenaście sekund, gdy sie ustabilizują znów odczuwam delikanie nierówną prace silnika, dodam że gdy rozpędzam auto w okolicy 3tys. obrotów auto ma jakby przerwe na chwile staje w miejscu i dopiero zaczyna znowu ciągnąć.Poradźcie mi w czym może leżeć przyczyna ww przypadłości.

Popraw tytuł to raz viewtopic.php?f=68&t=120678.Dwa sprawdz świece,krokowiec,wąż od przepływki łapie lewe powietrze.Może być wiele przyczyn.A tak wogóle na temat falujących obrotów było tyle,że można by było książke napisać :reading: viewtopic.php?f=68&t=136129.Ósmy punkt czytaj :cool2:

Opublikowano
Tą przerwe też miałem. Kupiłem kabe NGK i nie było różnicy. Oddałem je z powrotem mimo że świece byly w miarę nowe miały 3 miesiące. Pojeździłem pół roku jeszcze i zaczął na 3 gary chodzić więc kupiłem kable BREMI czy BERU już nie pamiętam musiał bym zobaczyć i dopiero było OK. świece oczywiście za każdym razem nowe. Teraz tylko na wolnych obrotach jak zimny to co jakiś czas słychać z tłumika że wypada zapłon więc pewnie cewki ale nie narzekam teraz da się dopiero jeździć
Opublikowano
mialem tak samo i po jakims miesiacu padla pompa paliwa. robily sie jakies zwarcia na stykach przy pompie po czym przepalilo kable przy niej
Opublikowano
  • Autor
wczoraj na nowych świecach obroty strasznie falowały dzisiaj jak odpaliłem ustało falowanie lecz w dalszym ciągu wypada zapłon..zdjąłem wszystkie fajki i okazało się że na 2 garze fajka jest cała w oleju, widocznie oring pod pokrywą się wysłużył...czy olej na fajce i świecy może powodować utrate iskry?
Opublikowano
Nie generalnie olej nie przewodzi prądu więc nie powinien powodować utraty iskry. Prąd mogą przewodzić zanieczyszczenia znajdujące się w oleju ale to raczej skrajny przypadek.
BMW forever!!!
Opublikowano
Wymien te uszczelki bo rozwali ci kable. Podobno kabel pracujacy w oleju juz nie jest w pelni sprawny. A olej wchodzi pod fajke i na styk swiecy, pozniej orzecieka tez od spodu i na elektrodach jest i w tedy to juz slabsza iskra jest.
Opublikowano
  • Autor
wymieniłem te uszczelki, sprawdzałem czy palą wszystkie gary( po kolei sciągałem przewody i zmieniała się praca silnika), sprawdziłęm krokowca i przepływke.komputer pokazał że sonda lambda zle pracuje na wyższych obrotach, czy może to być przyczna także nierównej pracy na wolnych obrotach oraz czy może sie to objawiać "turbo dziurą" w zakresie 3-3.5 tys. obrotów?
Opublikowano
na temat obrotow nierownych polecam czyszczenie przepustnicy i sprawdzenie odmy wiem to ze swojego doswiadczenia kawalek szmatki wd40 i checi czynia cuda w tym temacie wiem z wlasnego doswiadczenia ;-) :cool2:
Opublikowano
A ja wam powiem że temat falujących obrotów był poruszany bardzo wiele razy wystarczy użyć opcji ''szukaj'' , a w 90% tego problemu przyczynom jest sonda lub jej układ elektryczny
Opublikowano
  • Autor
komputer pokazał błąd czujnika spalania stukowego, może ktoś mi wyjaśnić dokładniej co jest nie tak :)
Opublikowano
komputer pokazał błąd czujnika spalania stukowego, może ktoś mi wyjaśnić dokładniej co jest nie tak :)

Poczytaj tutaj http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=19791&start=0&sid=5558f6a92a85412db6bd6dfb860f0219

Opublikowano
  • Autor
wymieniłem cewke w dalszym ciagu brak poprawy, w sobotę rano pojadę wpiąć się w kompa do bardziej ogarniętego mechanika