Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podlacze sie do pytania

mam obecnie oponki 235/45/17 na zime kupilem stalowe 16 z oponami 225/50/16.

chcialem zapytac czy nie bedzie duzej roznicy w rozmiaze kol czy nie bedzie bardzo przeklamywac predkosciomierz

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 16" powinny byc 225/55,ale nie sądze abyś miał jakieś wielkie rozbieżności na tych o profilu 50.Podejrzewam że w normalnej eksploatacji nie odczujesz tego,spadnie Ci nieznacznie spalanie paliwa :D (oczywiście tylko przy obliczeniach, związane z miejszym obwodem koła).

Co to za felgi stalowe?Do E39 nie było felg stalowych,były tylko felgi aluminiowe o wyglądzie stalowych(na zapasie też jest alu).

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Róznica wynosi 23mm na wysokości kół,natomiast przekłamie dokładnie o 3.5%.Dla niektórych to mało ale pamiętam ze ktoś z forum przy przekłamaniu 3.9% miał kabaret kompem.W któryms poscie pisalismy o tym.POzdr

PS wyglad i komfort na profilu 225/50 jak dla mnie do bani.Ale według uznania koledzy.

Opublikowano
Co to za felgi stalowe?Do E39 nie było felg stalowych,były tylko felgi aluminiowe o wyglądzie stalowych(na zapasie też jest alu).

Tez jestem ciekawy. Ogolnie do E39 530i malo jest felg alu 16" ktore wejda bez obcierania o hamulce, a o stalowych tez nie slyszalem. Czy kolega montehristo sprawdził przed zakupem ze faktycznie to wejdzie?

Opublikowano

NO JESZCZE NIE SPRAWDZALEM ALE SZWAGIER W NIEMCZECH KUPIL OD GOSCIA CO MIAL PIATKE TEZ KUPIL JA NA STALOWYCH I ZDJOL I ZALOZYL ALU WIEC NIE UZYWKI.

POJADE TO SPRAWDZE NO ALE POWINNY PASOWAC CHOC PIATKA BYLA PRZED LIFTEM ALE CHYBA O NIE MA ROZNICY . NO JESZCZE JEST OPCJA ZE SZWAGIER 5 Z 3 POMYLIL ALE T O MALO PRZWDOPODOBNE. ALE JESLI FELGI SA Z 520 TO ZECZYWISCIE MOZE BYC PROBLEM BO JA MAM 530 I TU TARCZE WIEKSZE SA .JAK MIALEM 525I TAM SREDNICA TARCZY BYLA 296 I AUTO BYLO NA 16, A TU 17 I SREDNICA TARCZY JAK SIE NIE MYLE 324. ZOBACZYMY DAM ZNAC. W NAJGORSZEJ OPCJI BEDE MIAL SALOWKI DO SPRZEDANIA NOWE :)

Opublikowano
NO JESZCZE JEST OPCJA ZE SZWAGIER 5 Z 3 POMYLIL ALE T O MALO PRZWDOPODOBNE.

No jak z 3 pomylił, to w ogole nie beda pasowac - inny rozmiar piasty (otworu centralnego), i inne odsadzenie (ET). Ten rozmiar opony ktory podales wczesniej (225/50/16) tez bardziej do 3 sie nadaje.

ALE JESLI FELGI SA Z 520 TO ZECZYWISCIE MOZE BYC PROBLEM BO JA MAM 530 I TU TARCZE WIEKSZE SA .JAK MIALEM 525I TAM SREDNICA TARCZY BYLA 296 I AUTO BYLO NA 16, A TU 17 I SREDNICA TARCZY JAK SIE NIE MYLE 324.

Dokladnie. 530i ma wieksze tarcze. Niektore 16" felgi wchodza (ja mam 16" na zime), ale tylko niektore.

Opublikowano
mam w aucie m pakiet wiec zawieszenie jest obnizone i tyl jest samopoziomujacy sie wiec myslalem o oponkach w rozmiarze 225/50/16 gdyz wieksze nie wiemm czy wejda bez obcierania o nadkole. jesli weszlyby 225/55/16 to zalozyl bym
Opublikowano
Miałem obniżane zawieszenie (nie firmowo, ale i tak szorował po ziemi... Nawet rzeby podstawić podnośnik trzeba go było lekko unieść rękoma!) i 225/55 R16 weszły bez najmniejszego problemu. Tył samopoziomujacy zawsze można unieść komputerem, choć traci się w tedy na wyglądzie i własnościach jezdnych...
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!