Skocz do zawartości

Problem ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstepie przepraszam za Polskie znaki ale takowych nie posiadam,2 to przeszukalem 1mln watkow na Pol. i zagr.forach i niewiem nic joz.

Problem dotyczy Abs'u.Kupilem auto bez sterownika ze swiecacymi sie kontrolkami trakcji i abs,poczym zamowilem sterownik pasujacy do mojej pompy,zrobilem adaptacje(kodowanie wariantowe)kontrolki zgasly ale po przejechaniu kilkunastu metrow znow sie zapalily,podpialem wiec pod INPA i wyszedl tylni lewy czujnik,wyciagnalem go bez peoblemu i okazalo sie ze to jakas tania podroba,zamowilem wiec oryginal siemensa wsadzilem i co sie okazalo kontrolki sie juz nie pala ale pedal hamulca ponizej 40km/h wlacza mi abs mimo suchej nawierzchni,dodam iz tak samo bylo na starym czujniku dopoki nie odlaczal systemow.Przepialem czujniki z lewy naprawy i na odwrot podpialem INPE i caly czas mi jakby gubi predkosc w tylnym lewym kole,tam gdzie wlasciciel przedemna zmienial czujnik.naczytalem sie o zabrudzonych koronkach lecz umnie one joz chyba nie wystepuja iz jest to Abs 5.7.Zastanawiam sie nad wymiana lozyska tylko czy to cos pomoze?Aha testowalem tez kolegi sterownik z takiego samego auta i to samo.

Bmw 523i 2000rok

pomocy prosze.

Opublikowano
na początek sprawdż przejście przewodów czujnik - sterownik. A prędkościomierz działa normalnie?
Opublikowano
  • Autor

Tak wszystko normalnie dziala,nie ma zadnych palacych sie juz lampek,nie jestem pewien ale jak jechalem ostatnio okolo 130km/h to mi sie czasami poruszyla wskazowka predkosciomierza,w inpa ewidetnie mi pokazuje co kilka metrow spadek predkosci tylko tego kola.jezeli by byly jakies problemy z pradem to chyba by mi zapisalo go w kompurlterze a tu nic a nic.

Dzieki za zainteresowanie sie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

dokładnie ci nie powiem ale jest czasem problem z komunikacją między modułami.

Czujnik będzie ok ale sygnał będzie tracił połączenie z modułem bo najpierw przechodzi przez "zegary"

Powodem są chyba zimne luty w którymś z nich. < najczęściej w module abs>

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
No tak ale skoro sa zimne luty na module abs'u to po wlozeniu od kolegi mysle zeby dzialalo a tu nic nie pomaga a moj modul u kolegi sprawuje sie dobrze.Nie wiem czy ryzykowac i wymieniac lozysko.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

zimne luty masz w module zegarów

łożysko bym zostawił

Opublikowano
  • Autor
Dyzio modul zegarow masz na mysli licznik?jak tak to moze pozycze od kolegi i sprawdze,nie trzeba robic zadnej adaptacji skoro mamy ten sam rok i automat?on ma tylko 2.0 a ja 2.5 litra?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ojej ta moja pamięć ..... :?:

Nie pamiętam dokładnie czy sterownik abs łączy się z zegarami czy ze sterownikiem silnika? Sterownik silnika też na 100% otzrymuje sygnał z czujnika prędkość < ale za cholerę nie wiem w jakiej kolejności się to odbywa. I czy sygnał wędruje kolejno czy jednocześnie do wszystkich?>

jak podmienisz zegary to coś powinieneś się dowiedzieć ale powstanie nowy błąd bo numery nadwozia się nie będą zgadzały oraz wartości przebiegu i zaświeci się czerwona kropa koło licznika kilometrów.

Opublikowano
  • Autor

To moze zrezygnuje z przekladania zegarow no ale jezeli odepne moje zegary i zapale auto i przejade sie i nic nie pomoze to mozna wykluczyc je wtedy,druga rzecz jest taka chcialem odpiac ABS wyjalem bezpieczniki za to odpowiedzialne nr 17,30 i 31 ale wtedy auto nie pali,jak tymczasowo odpiac Abs wykluczajac odpiecie sterownika ABS?,

Co moge sprawdzic jeszcze?czyli skoro mi gubi sygnal w INPA czujniki ,sterownik dobry to nie znaczy ze bedzie to to lozysko?

Opublikowano
  • Autor
Witam jak sie okazali zegary nic niemialy do tego mam na mysli licznik,czy ktos ma jeszcze jakis pomysl?
Opublikowano
witaj, jeżeli w inpie odczyt prędkości na kole co jakiś czas przy hamowaniu spada o jakąś połowę względem odczytów z innych kół (mi poniżej 30km/h niepotrzebnie włączał się abs nawet na suchym), to masz najprawdopodobniej to samo co miałem jakieś pół roku temu, wymieniałem chyba z 4 razy czujnik, skończyło się na nowym czujniku z ASO i jednym dodatkowym oryginalnym, podmieniany był sterownik/moduł abs oraz wiele innych, zero poprawy, auto było diagnozowane chyba z miesiąc, winne okazało się łożysko a właściwie koronka na nim. Wystarczy aby na koronce był ubytek szerokości zapałki i już sygnał z czujnika się krzaczy, niestety licz się z dość znacznymi kosztami samej wymiany, w moim przypadku urwany ściągacz by dopiero na prasie wyciągnąć stare łożysko, jeśli zdecydujesz się na wymianę łożyska napisz ile wzieli Ci za to, jestem bardzo ciekaw, bo mnie ta naprawa w całości kosztowała mały majątek :mad2:
życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
  • Autor
Witaj takze stawiam na lozysko czujniki sprawdzone wszystkie i wszystkie sprawne,znajomy powiedzial mi 100euro za wymiane ale znalazlem ladny filmik na ktorym jest krok po kroku jak to wymienic,mam zamiar wymienic sam iz zaczynam sie uczyc,sciagacz mam zamiar zamowic z ebay.tyle ze umnie sprawa wyglada tak ze niema koronki tylko jakis magnes w lozysku:-/ a tak jak mowisz niemam nerwow iz wszystko trwa joz 3 miesiace.
Opublikowano
Gdyby nie fakt, że jak twierdzisz nie masz "koronki" dawałbym ją jako typ... Obiawy jakie miałem były w 100% identyczne jak Twoje. A może jednak - przez "modernizację" poprzedniego właściciela - jednak masz tę koronkę??
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
koronka zatopiona jest pod plastikową osłona łożyska
Opublikowano
  • Autor

Witam

A wiec tak,tak czy inaczej nie pozostalo mi nic innego jak proba wymiany lozyska,czy faktycznie jest to takie trudne jak zakupie sciagacz?

Opublikowano
  • Autor
a i jeszcze jedno pytanie moze troche glupie,ale czy jezeli mam z przodu nowe opony a z tylu lyse doslownie kapcie to moze byc to wina tego?co do wymiany lozyska jaki smar trzeba kupic ,jezeli jakis wogole trzeba?
Opublikowano
a i jeszcze jedno pytanie moze troche glupie,ale czy jezeli mam z przodu nowe opony a z tylu lyse doslownie kapcie to moze byc to wina tego?co do wymiany lozyska jaki smar trzeba kupic ,jezeli jakis wogole trzeba?

nie powinno mieć to wpływu, a jeśli już to sygnał byłby inny z dwóch tylnich kół a nie jednego, ja próbowałem z kołami (przekładałem przód na tył, zimówki zakładałem i nic nie dało), problem w tym że łożysko jest tak wbite w piast że ściągacze nie dają rady (u mnie jeden ściągacz, taki raczej masywny, jeszcze chyba prl'owski właśnie zakończył żywota przy próbie wyciągnięcia), dopiero gruba rozbiórka i hydrauliczna prasa dała rady, ale próbować zawsze warto

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

No wiec

6 miesiecy walki z ABS i okazalo sie ze walniety sterownik,jednoczesnie czujnik ABS w tylnym lewym kole i po wyjeciu lozyska widocznie rozwalona oslona pola magnetycznego(dziura 2cm na 2cm).Wszystko wkoncu dziala jak nalezy po wymianie lozyska.

Pozdrawiam