Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam małe pytanko :jak powinna opuszczać się klapa bagażnika(nie mam zamykania hydraulicznego) bo moja przy popuszczaniu na 1/3 wysokości od zamka spada jak kamień.Dodam że przy otwieraniu dosyć ciężko się otwiera.

Po zdemontowaniu siłowników nie dają się wcisnąć ręcznie.

Opublikowano
myslalem ,ze domykanie to standart w e38 :).niw wiem jak jest w wersji bez domykania ale z domykaniem to chyba normalne ze silowniki w tej fazie nie stawiaja oporu.przynajmiej tak bylo we wszystkich z ktorymi mialem doczynienia.
Opublikowano
jesli nie masz hydraulicznego zamykania to pewnie to normalne, a siłowniki po zdemontowaniu własnie powinny stawiac duzy opor zeby je wcisnacz to oznacza ze sa dobre ,jesli chodzo lekko ze bez problemu wcisniemy je reka to nie trzymaja i sa do wymiany ,,, tak ze mysle ze u Ciebie jest wszystko ok
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Chętnie podniosę temat, bo moja klapa bagażnika działa podobnie jak u Pleśniawki i szczerze mówiąc wydaje mi się, że to nie jest do końca poprawne funkcjonowanie. Zastanawiam się nad wymianą siłowników pneumatycznych, ale w związku z wątpliwością, że to cokolwiek poprawi, wolę przedyskutować tę kwestię z Wami szanowni forumowicze. :)

Powodem wymiany u mnie jest chęć powierzenia kluczyków żonie od czasu do czasu, a wolałbym żeby nie musiała nikogo prosić o pomoc przy otwarciu klapy. Zdecydowanie bardziej podobałaby mi się możliwość zamontowania na tyle mocnego siłownika, by podnoszenie klapy było dziecinnie proste, a wysiłku wymagałoby opuszczenie/zamykanie.

Wyczytałem na jakimś amerykańskim forum, że jeden Pan wymienił sobie pneumatyki na nowe i osiągnął coś na kształt efektu preferowanego przeze mnie. Proszę kolegów, którzy montowali u siebie nowe siłowniki o wypowiedzenie się w tej sprawie, to łatwiej będzie mi podjąć decyzję.

Ps. Uważam sprawdzanie tych siłowników metodą na "wciskanie ręką" za mało wiarygodne, gdyż klapa swoje waży, dźwignia w tym miejscu nie ma dużego przełożenia, więc siłownik może stawiać opór sile ludzkich rąk, ale być bezużyteczny wobec klapy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedzi! :)

http://img426.imageshack.us/img426/2232/bmwsiga7ar.jpg
Opublikowano
U mnie tak samo, też mam dociąganie. Z otwieraniem i zamykaniem nie mam żadnych problemów. Uważam, że tak powinno być w końcu to 7er i nikt nie będzie się siłował z klapą :D