Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. kilka dni temu kupiłem moją pierwszą beemke i pierwszego diesla w życiu. Dzisiaj chciałem sprawdzić ile spali przy ekonomicznej jeździe. Jechałem autostradą przez 50 km z prędkością 100 - 120 km/h i spalił mi średnio 6,3l/100km. Szczerze mówiąc spodziewałem się mniejszej wartości w okolicach ~5l/100km. Czy to normalne, że tyle pali, jak jest u was?
Opublikowano
witam. kilka dni temu kupiłem moją pierwszą beemke i pierwszego diesla w życiu. Dzisiaj chciałem sprawdzić ile spali przy ekonomicznej jeździe. Jechałem autostradą przez 50 km z prędkością 100 - 120 km/h i spalił mi średnio 6,3l/100km. Szczerze mówiąc spodziewałem się mniejszej wartości w okolicach ~5l/100km. Czy to normalne, że tyle pali, jak jest u was?

sporo, powinien spalić poniżej 5. sprawdzałeś wg. komputera czy patrząc na dystrybutor? na pewno twój pomiar jest dokładny (patrzyłeś na ukryte testy gdzie jest pokazana ilość paliwa w zbiorniku)?

Opublikowano
6,3 to wskazanie komputera, następnym razem sprawdzę wg dystrybutora. czy możliwe jest, że komputer niedokładnie wskazuje? jaka może być przyczyna?
Opublikowano

moja przy średniej trasie autostradą 2100 km wyszło raz 5,4 a powrót 5,7 to zależy jak ustawię tempomat .... a Ty masz oszczędniejszy silnik i to jeszcze przy takich prędkościach powinien zejść poniżej 5 spokojnie jak nie do jakiś 4,6 l podejrzewam!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
sprawdziłem wg dystrybutora i wyszło mi 6,6l natomiast komputer wskazał 7,2l. Zaznaczę, że większość czasu jeżdżę na trasach ok. 20-30 km.
Opublikowano
Czesc! Jestem tu nowy, miesiac temu kupiłem sliczna e46 compact z 2004r, jest w m pakiecie i z tyłu mam załozone buty 245/40/17 a z przodu 225/40/17, spalanie na komputerze wskazuje mi 12l po miescie,benzyny oczywiscie.. ;/ Jak myslicie,to przez te opony z tyłu? PZDR
Opublikowano

Ponizej 5 to chyba komus sie forum z renault clio pomylilo. Mi przy 130 2-litrowka srednio 6 wciaga a i to zalezy od trasy i warunkow.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano
ale 5 się da. Osobiście trasa nad polskie morze i z powrotem. Zatankowałem do pełna przed wyjazdem i obróciłem w obie strony na 1 baku. po 1100km zapaliła się rezerwa. 2 osoby na pokładzie z klimą bo wiadomo że gorąco. Normalna jazda 100-110km/h w tym 100 kilometrów po autostradzie 140km/h
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
ludzie przeciez e46 wazy ponad 1500kg i wy chcecie by palil 5 litrow..... no to powodzenia, najlepiej sciagnij wtyczki z dwoch wtryskow to nie bedzie palil tych 6 litrow....
Opublikowano
ludzie przeciez e46 wazy ponad 1500kg i wy chcecie by palil 5 litrow..... no to powodzenia, najlepiej sciagnij wtyczki z dwoch wtryskow to nie bedzie palil tych 6 litrow....

Już o tym myślą...

Opublikowano

Jakub, ... Ty też dasz się lubić :)

jest możliwe spalanie 5 l ( nie na co dzień) jest i możliwe 10l. wszystko zależy od kierowcy i stylu. Ale nie mówcie że się nie da.

nie chodzi o to żeby znów sie rozwijać na temat spalania, mało to o tym na forum....

jadąc ok 90-100km/h na prostej drodze spalanie chwilowe jest i 3l, więc w warunkach sprzyjających i umożliwiających taką jazdę ( na autostradzie ) i 3 bym umiał spalić na setkę, jest to wykonalne technicznie.

Aczkolwiek normalnie średnio spalam 7l. ( więcej jazdy po mieście)

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

a dziękuję i się pochwale że mi udało się zejść do 4,42l po przejechaniu blisko 270km, uwierz....

w 2 osoby + złożona rogówka (mebel) + bagaże (załadunek po sam dach)

liczone wg dystrybutora, zalewane na 2 różnych stacjach pod korek (ropa stała we wlewie)

spadalnie poniżej 5l jest możliwe w 320d

dodam że mam chipowane auto

zapraszam w podpis zobaczysz spalanie

a komputer zawyża mi o ok 0,5-0,6l