Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie czy automatyczne skrzynie bmw czesto ulegaja awarią??? Mam na mysli automat przy 3.0 dieslu lub np. przy 3.0i??? Jakie sa koszty naprawy??? czesto slysze ze przy 3.0d skrzynie biegow sie czesto psuja czy taka sama sytuacja jest przy silnikach benzynowych???
''Impossible is nothing''
Opublikowano
Witam, mam pytanie czy automatyczne skrzynie bmw czesto ulegaja awarią??? Mam na mysli automat przy 3.0 dieslu lub np. przy 3.0i??? Jakie sa koszty naprawy??? czesto slysze ze przy 3.0d skrzynie biegow sie czesto psuja czy taka sama sytuacja jest przy silnikach benzynowych???

Co do skrzyni w dieslu na przykładzie e39 viewtopic.php?f=102&t=74758 do poczytania, natomiast u mnie w 530dA działa wyśmienicie.

Co do skrzyni w 330Ci w e46 - skrzynia wyśmienita zrobiłem nią już troche kilometrów wlałem świeży olej i smiga jak ta lala :)

brokat_
Opublikowano
Wszystkie skrzynie automatyczne w bmw e46 sa takie same??? Chodzi mi o producenta??? Jesli nie to ktorych trzeba sie wystrzegac???
Opublikowano

Diesle mają skrzynie produkcji GM

Benzyny ZF.

Trzeba po prostu przed zakupem sprawdzić skrzynię - stan oleju,czy się nie ślizga,czy sam jedzie na D lub R,czy nie szarpie itp.itd.

Nie ma jakichś wadliwych skrzyń tylko są źle użytkowane i takich trzeba się wystrzegać.

Opublikowano

Benzyny ZF.

Trzeba po prostu przed zakupem sprawdzić skrzynię - stan oleju,czy się nie ślizga,czy sam jedzie na D lub R,czy nie szarpie itp.itd.

Nie ma jakichś wadliwych skrzyń tylko są źle użytkowane i takich trzeba się wystrzegać.

Skrzynie biegów tak jak silnik zimny nie lubią być katowane oraz zalewane olejami innymi niż zaleca producent - BMW nie ma w obsłudze bieżącej wymiany oleju w skrzyni bo wg nich to longlife :) taki żart z ich strony, ale cóż oni chyba mają rację, a ja się z nimi nie zgadzam :mrgreen:

Tak jak napsał JaroJaro co do jazdy sprawdz jeszcze czy na tempomacie pod górkę przy 80-90 km/h nie skaczą obroty silnika. Czy przy max obrotach skrzynia nie głupieje i nie wrzuca biegu za długo nie przeciąga, ma dojść to 6 tyś i wrzucić bieg wyżej bez spadku obrotów na 5,5/1000 i znowu 6/1000.

brokat_
Opublikowano
ok czyli mozna powiedziec ze skrzynie GM sa troszke ,,gorsze'' - ulegaja czestszym awaria od tych ZF montowane w benzyniakach tak???
Opublikowano
ok czyli mozna powiedziec ze skrzynie GM sa troszke ,,gorsze'' - ulegaja czestszym awaria od tych ZF montowane w benzyniakach tak???

Niekoniecznie ale tak jest

360 czy 390 w opisie skrzyni to max moment obrotowy jaki wytrzymują skrzynie GM a BMW E39 530dA ma podajże 410 Nm (jak się mylę poprawcie mnie) czyli o 20 więcej niż zaleca producent

brokat_
Opublikowano (edytowane)
według mnie automaty o ile sa prawidłowo eksploatowane sa bardzo wytrzymałe,u mnie śmiga bez żadnych problemów,nawet jeszcze olej w niej mam jeszcze oryginalny od nowosci auta. Edytowane przez daniel krakow
Opublikowano
według mnie automaty o ile sa prawidłowo eksploatowane sa bardzo wytrzymałe,ja mam w e46 320d zrobione 390tys km i śmiga bez żadnych problemów,nawet jeszcze olej w niej mam jeszcze oryginalny od nowosci auta.

Jeżeli masz olej ori to super :) ja musiałem w e39 wymieniać bo koleś od którego kupiłem stwierdził że zalał ją nowym olejem do skrzyn automatycznych wieć musiałem zalać taki jak zaleca producent do GM. W e46 profilaktycznie chciałem zobaczyć jak wygląda skrzynia i magnes na opiłki więc kupiłem nowy filtr i ok 5 litórw ori oleju do ZF - auto z włoch więc nie wiadomo co tam było :).

Twoja skrzynia śmiga bo ma normalnego właściciela :)

brokat_
  • 1 rok później...
Opublikowano

Benzyny ZF.

Czy to Prawda że w Każdej E46 z Silnikiem Benzynowym (a szczególnie chodzi mi o silnik 320i 170KM) jest montowana Skrzynia Automatyczna ZF ?? Może Ktoś to Potwierdzić ?? Bo mam na oku Fajną 320i 170KM i ona jest z Skrzynią Automatyczną a jednak chyba Wole Skrzynie ZF z tego co czytam :) Bo już jedną "Królową Lawet" mam ... Laguna II 1.9 dCi .........

Opublikowano

skrzynia GM w:

- 2.0D wytrzymuje co najmniej 0.5 mln km - sprawdzone, ile maxymalnie, pies go wie może 1mln?

- 3.0D padają podobno przy przebiegach alledrogowych ok. 200 tys km, przy ilu na prawdę trudno powiedzieć :mrgreen:

- każde 3.0ix ma skrzynie GM, podobno wytrzymują tyle co w 2.0D.

-w 3.0i była chyba ZF, ile wytrzymuje chyba tyle co GM

dodam że tą skrzynie pakowali też do 530D i do X5, w dieslach 3.0D padają natomiast w 3.0i chyba jeszcze nikt nie napisał o awarii. te skrzynie wykańcza eksloatacja i wysoki moment obrotowy, 2.0D i 3.0i nie ma wysokiego momentu obrotowego.

Opublikowano (edytowane)
Naprawa samego konwertera z wymianą oleju i filtra 3100 zł. W warsztacie powiedziano mi, że tanio wyszło:) Edytowane przez tas23
Opublikowano

Jeszcze się zastanów:)

Mimo kosztów uważam, że to bardzo wygodna sprawa i następnym razem też będę szukał automatu.

Wszystko zależy od tego jak jeździsz. Ja jednak poruszam się w korkach i czasem mnie noga od sprzęgła bolała. Teraz jest luksusik:)

Opublikowano
Noo u mnie korków raczej niema bo mieszkam na Wiosce :P Ogólnie jeżdże spokojnie ale jak jest gdzie to lubię że tak powiem Dać w P**de :D Czasami Zdarzy mi się dłuższa trasa ale większość to latanie między wioskami albo 14 km Do miasta na Zakupy :)