Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiec raz jest dobrze raz złe z 7er . Trzęsie silnikiem na biegu jałowym. Nie odczuwam spadku mocy.

Po podpięciu pod kompa w Inpie zmartwiło mnie praca cylindrów (filmik nizej)

1 cylinder wogole chodzi? jak zinterpretować ten wykres??

Oprócz tego mam następujące błędy w silniku:

http://i52.tinypic.com/x6j6lx.jpg

http://i51.tinypic.com/2qk16jn.jpg

Wg tych błędów sondy do wymiany ale czy napewno???

nagrałem filmik użyłem funkcji select zeby sprawdzic czy dobrze pracują.

Oto wynik

Teraz pytanie czy je wymieniać czy nie?

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano
Wygląda, że sondy pracują dobrze, trochę wolno, ale to po prostu za mały sampling INPY. Wykresu na górze nie umiem zinterpretować, ponieważ nie wiem w jakich jednostkach jest mierzone to smoothness. Jednakże słupki powinny być podobne na zdrowy rozum.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Hej, w przypadkach z jakimi ja się spotkałem, lewe powietrze powoduje utknięcie sond albo przy końcu pasma pracy lub wyjście poza. Smoothness to jest gładkość z angielskiego ale może określa to lewe powietrze, tylko w jakich jednostkach są wyskalowane słupki w takim razie ??
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Odepnij sondy. Wtedy auto przejdzie na tryb awaryjny na którym powinien pracować normalnie. M60 i M62 bez sond powinny dobrze pracować. Ja swoja M60 jeździłem jakiś czas na odpiętych sondach i było dobrze. Jak dla mnie to raczej z wtryskami cos nie tak. Masz gaz w swojej M62 ? Wieszający wtrysk potrafi robić ,,cuda". Moja tez kolebała na kompie zero błędów tylko komunikat że lambda poza zakresem. Okazało się że wtrysk się przywieszał na jałowych obrotach. Wymieniłem dwie listwy na używki z angola i chodzi lala.
Opublikowano

Mam myślę podobny problem a ciekaw jestem opinii.. mam V8 4.4 i czasami , raz na pięć odpaleń gaśnie zaraz po uruchomieniu i potem jakiś czas brakuje mocy i trochę kolebie na wolnych... ostatnio czasami brak mocy utrzymuje się i na ciepłym... Byłem na kompie i wyświetliło komunikat Endstufe Kennnfeldkuehlunhn (jeśli dobrze napisałem) ;) i wyszły błędy na 1 i 2 cylindrze! zatem:

1. czy to mogą być objawy szwankujących czasem wtryskiwaczy,

2. jeśli nie to co może być powodem takich błędów na kompie?

3 który to 1 i 2 cylinder? bo nie mam pojęcia.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

panowie, czy ktoś rozwiązał ten problem?

U mnie smoothness tak samo wygląda.

Czasem trzęsie, a czasem jest cacy.

Zawsze chodzi gorzej jak jest zimny. A jak odpalam nagrzany to jest równo..

Z tego co wiem to smoothness lub roughness to pomiar przyspieszenia tłoka jakie wykonuje praca w komorze.

TAk więc teoretycznie powinno tak być, że wszystkie pomiary smoothness są zbliżone do siebie i oczywiście w dolnym zakresie (bliskie zeru). No, ale moja teoretyczna wiedza niestety nie rozwiązuje problemu..

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam dolacze sie do tematu. U mnie tak samo na cylindrze 1 i 5 jest bardzo wysokie smothness. Wiem ze jest to gladkosc pracy cylindra czyli czyli sklad mieszanki zaplon itp. Wiec podlaczylem pod kompa i zamienialem cewki miejscami dalej na tych cylindrach to samo wymienilem swiece dalej to samo. Mysle sobie moze wtryski sie wieszaja i tu problem jak sprawdzic wtryski czy sa sprawne co mozna jeszcze sprawdzic?? Moze odma albo jakies lewe powietrze. Jako ze cylinder 1 i 5 ca to pierwsze cylindry od przepusticy naprzeciwlegle moze lewe powietrze i po prostu na pierwszych cylindrach tak wychodzi. auto nie ma mocy nie przyspiesza tak jak powinno. Dziekuje za odpowiedz
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja będę wymieniał na dniach uszczelki w dolocie (kolektor oraz uszczelki od przepustnicy i przy odmie), a także na próbę zaślepię rezonator.