Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio przeleciałem się swoją Bunią do Niemiec, razem jakieś 1500km. Średnia pręskość na autostradzie 140-160. Komputer pokazywał spalanie 7,2. Nie wierząc w to podliczyłem spalanie tradycyjną metodą - liczenie ilości spalonego paliwa. Średnia wyszła 7,07l/100km. Nie wiem, czy to możliwe, czy raczej walnąłem się w obliczeniach :duh: . Proszę o ustosunkowanie się do tego tematu.

Opublikowano
A ile Ci pali w cyku mieszanym? Jeśli jechałeś "na pusto" to możliwe do wykonania, szczególnie jak jechałeś z głową. Choć przy tych prędkościach mój pali 8 litrów lecz z paroma osobami i bagażem na pokładzie. To auto zostało stworzone do latania w trasy. W mieście nie jest tak różowo, choć nadal rewelacyjnie :)
Opublikowano
Na trasie jechaliśmy we 2. W mieście 10l na 100 spala bez problemu, a w mieszanym to 8-9. Jak przy takim zapasie mocy i gabarytach samochodu, to rewelacyjne wyniki.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W mojej 39 530d manual komputer pokazywał spalanie o ok. 0,5 litra mniejsze niż w rzeczywistości. Ale skoro miałeś zalane pod korek i potem znów pod korek dolałeś no to widocznie tak musi być. Autostrada, 5 bieg, tempomat. Myślę, że da się tyle wyciągnąć.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Przy tych prędkościach na autostradzie ja mam spalnie 6 l. W 330d manual sedan 184 kuce. 2 osoby

W mieście 8 litrów nie przekroczy :-)

Mieszkam w Sosnowcu (centrum) a pracuje w Katowicach ( centrum) i przy takiej jeździe bez tras to pali mi maks 7 l z małym hakiem. Auto rewelacyjne. Na nic innego bym nie zamienił. Zrobiłem w ponad 1 rok 40 tys kilomentow i nic nie robiłem poza tym co się robi standardowo ( klocki, oleje, filtry).

Minimalnie pali w trasie 5,3 ale to jak dużo przez telefon gadam :-) opony tył 225/17 i przód 215/17

Opublikowano
ja w 330d osiągnąłem 4,7 według wskazań komputera (pewnie zaniżone, ale nie wiem o ile) - kiedy wypadły mi okładziny z kończących się starych klocków hamulcowych i jechałem trasę 125km z prędkością 60-70km/h :) opony przód 205/50/R17 i tył 225/45/R17
Opublikowano

Witam

Moje e39 530dA na kompie raz pokazało mi na trasie nawet 6,5 litra! Byłem też mile zaskoczony i nie jechałem wcale jakoś mało dynamicznie czy jak tzw. "leśny dziadek" wiadomo w miarę rozsądnie operowałem gazem. Praktycznie auto nie zrzucało z 5 biegu czy to teren zabudowany czy poza. Maksymalna prędkość której nie przekraczałem to 120 km/h. A opon też nie mam małych tył 245/45 r17 przód 225/45 r17.

Również nie zamieniłbym tego auta na żadne inne(no chyba że inne bmw też 3.0d :) )! Luksus sam w sobie i bezpieczeństwo :D

Pozdrawiam