Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilkunastu dni gdy palę samochód zwłaszcza zimny silnik trochę głośno stuka. Po jakimś czasie przestaje. Dziś właśnie postanowiłem wymienić olej, Gdy odkręciłem korek to na korku była jakaś dziwna mazia, jakaś taka szaro bura jakby piana. Gdy wyjąłem bagnet do sprawdzania oleju również była ta mazia. Poczułem również dziwny zapach paliwa w komorze silnika. Gdy spuszczałem olej po dotknięciu na palce tego oleju wyczuwalna w dotyku i zapachu była benzyna. Również gęstosc pod palcami wskazywała na zawartość benzyny w oleju. Przyznam ze ostatnie trzy tankowania szarpneły mnie po kieszeni bo duzo wiecej auto mi paliło, prawie dwukrotnie. To mnie równiez zadziwilo. Auto na wolnych obrotach podskakuje tzn wskazówka od obrotomierza lata gora dół a silnik pracuje nierówno. Koledzy forumowicze powiedzcie co to za choleryna moze byc. Jestem słaby w mechanice. Czyz by silnik mi padał? Czekam na odpowiedz.pzdr.

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Miałem do czynienia z taką mazią na bagnecie i korku. Bierze się ona z niedogrzewania silnika, jazdy na krótkich dystansach, jest to woda z olejem wymieszana. Co do benzyny w oleju to może któraś świeca nie przepala, sprawdź świece sobie na początek.
Opublikowano

Mysle ze mogla ci pasc sonda lambda.Mialem te same objawy,tzn spalanie ok 15/100km i skakanie obrotow na luzie.

Co do tej mazie na korku oleju to faktycznie jesli nie robisz dluzszych tras to taki majonez sie tam pojawia.

Przyczyną stukania na zimnym są prawdopodobnie popyczacze.Mam to samo.

Opublikowano
Witam. Od kilkunastu dni gdy palę samochód zwłaszcza zimny silnik trochę głośno stuka. Po jakimś czasie przestaje.

Zmien tytuł tematu na poprawny

Opublikowano
Co do benzyny w oleju to może któraś świeca nie przepala, sprawdź świece sobie na początek.

No właśnie kiedyś gdy odkręciłem świece to jedna pływała w oleju. Była zalana olejem. Reszta świec była sucha i ok. Dodam że świece mam nowe wymieniałem je jakieś 3-4 miesiace temu. Ale czemu własnie ta jedna była zalana. Auto jak stoje w korku lub nawet podczas jazdy z wieksza predkoscia na prostej drodze tak mi szarpie, tak jakby nie palił na jeden baniaczek. Jak stoje w korku to obroty skacza a auto chodzi jak traktor. Co myslicie z kad ten olej po odkreceniu swiecy? Moze kable WN maja jakies przebicie albo jeden jest juz jakis padniety.

Opublikowano
Spróbuj zdjąć na odpalonym silniku kolejno wszystkie fajki w ten sposób będziesz mógł sprawdzić na którym cylindrze nie pali.
Opublikowano
Spróbuj zdjąć na odpalonym silniku kolejno wszystkie fajki w ten sposób będziesz mógł sprawdzić na którym cylindrze nie pali.

Tylko uważaj, żeby prąd cię nie kapnął, bo to takie nieprzyjemne.

A co do oleju w gnieździe świecy sprawdź uszczelkę pod pokrywą zaworów tzn takie małe uszczeleczki te okrągłę.