Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Pomocy. Kiedy temperatura spada poniżej zera tak około -10 zaczyna mi przymarzać przepustnica i obroty potrafią zatrzymać się na 3000, 5000. Czy konieczna jest wymiana przepustnicy ? Co może być przyczyną tego zamarzania. Pozdrawiam.
Opublikowano
Mialem podobne atrakcje pare razy w swojej m40. Nie wydaje mi sie aby to byla przepustnica czy tez linka - przynajmniej u mnie wszytsko bylo na swoim miejscu a lapal wysokie obroty. Nie zdarzalo sie to czesto i zazwyczaj po takiej akcji gasilem auto i za chwile odpalalem na nowo. wtedy bylo juz ok. Wg mojej opinni jesli odpalasz auto na bez dotykania pedalu gazu to rpzepustnica nie moze tak sobie sama z siebie zawiesic sie czy tez przymarznac otwarta na 30 - 40 procent.
Opublikowano

By silnik miał obroty rzędu 3000-5000 ,musi być dość mocno otwarta przepustnica.

Więc problemem może być sama przepustnica,ale nie jej przymarzanie,(gdyż nie ma bardzo do czego),lecz się zaciąć przez wyrobioną oś przepustnicy.Przepustnicą steruje linka,która może zamarzać,zaś linką pedał gazu,który może się zacinać.

Obstawiam linkę,gdyż ona zazwyczaj jest sprawcą takich zachowań.

Opublikowano
Wszystko się zgadza ale dlaczego to dzieje się tylko przy bardzo niskich temperaturach ? Linka na 100% nie przymarza bo jak się to zdarzyło i były obroty 3000 to sprawdzałem linkę i była luźna. Dopiero kiedy przycisnąłem cięgno od przepustnicy to lekko przeskoczyła i było ok.
Opublikowano
Popsiukaj np WD-40 na wszystko, sprezyna, os przepustnicy itd, poruszaj przepustnica od zamkniecia do max otwarcia i sprawdz wtyczke od czujnika przepustnicy czy sie nie rusza. Ja musialem ta wtyczke docisnac opaskami dodatkowo bo podczas jazy jak powietrze dmuchalo z wentylatora to podnosilo ja do gory i pozniej jak jechalem i zdjalem noge z gazu to otwieral sie silniczek krokowy i samochod dalej jechal :mad2: