Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e36 318is coupe z silnikiem M42.

Od pewnego czasu zauważyłem dziwną pracę mojego silnika a mianowicie zaraz po odpaleniu coś stuka takim metalicznym odgłosem przez jakiś ok 3-4 minuty.

Kolejny dziwny dla mnie objaw jest taki że gdy naciskam tak kilkarotnie pedał gazu wciskajac po ok 1cm silnik strasznie sie dusi i zachowuje sie tak jakby miał zgasnąć lub szczelić z rury, a przy tym strasznie czuć spaliny.

Czy może to być objaw kończącej się przepustnicy czy moze kończących się zaworów?

Proszę o pomoc ponieważ boję sie wyjechać gdziekolwiek dalej aby nie stanąć w trasie

_______

Chwilę Cię nie było i już zapomniałeś jak się tytułuje tematy?? :nienie:

Opublikowano

cześć

stuki prawdopodobnie oznaczają kończące się wałki rozrządu, popychacze hydrauliczne lub dźwigienki. Zdejmij pokrywę zaworów i zobacz w jakim jest to stanie. Pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mowisz ze czuc spaliny moze to byc sonda ktora przylewa silnik i jak dodajesz lekko gazu to go bardziej zalewa i go przydusza i moze takie metaliczne dzwieki wydaje jak juz ma prawie zgasnac. Mi tez wydawal niepokojace dzwieki jak go zalewalo spadal to 100RPM i potem w gore
Opublikowano
Odepnij przepływke i uruchom silnik w trybie awaryjnym ,jak zacznie ruwno chodzić lepiej nie śmierdzi benzyną.To już wież co masz walnięte .Ostatnio 5 dni walczyłem smród benzyny dławiła się do 3tyś sieczkarnia .
Opublikowano

Kolego tak jak przedmówcy sonda, przepływka ew. czujnik położenia wałka

a z stukaniem na zimnym to raczej nie wałek a popychacze się kończą :|

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Spękana była guma łącząca filtr powietrza z przepustnicą. Po wymianie zupełnie inne auto dziękuje wszystkim za pomoc POZDRAWIAM