Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam moja e36 318i z silnikiem m43 ciężko pali tak jak by nie chodziła na 1 czy 2 cylindry nie ma mocy (czasem załapie i normalnie na chwile jest) nie wchodzi na obroty na biegu jałowym. na biegu jałowym przy dodaniu ostro gazu jak i w czasie jazdy samochód strzela z tłumika co to może być panowie ? z góry dziękuję za odpowiedzi
Opublikowano
bo slyszalem ze moze tez lamda byc. Dodam ze w lipcu tamtego roku swiece wymienialem na ngk. I samochod chodzil normalnie postawilem go na dwa tygodnie i po dwoch tyg zaczelo sie tak dziac
Opublikowano

Witam. Ja mam to samo. wymienilem kable WN i nic sie nie zmienilo. Dzieje sie tak tylko na benzynie a na gazie 2 gen jest ok wiec to chyba raczej nic z zaplonu. Pompa paliwa dziala. Nie mam pojecia co moze byc. prosze o pomoc.

PS. Dodam ze auto dlugo stalo okolo miesiac.

Opublikowano
Witam. Ja mam to samo. wymienilem kable WN i nic sie nie zmienilo. Dzieje sie tak tylko na benzynie a na gazie 2 gen jest ok wiec to chyba raczej nic z zaplonu. Pompa paliwa dziala. Nie mam pojecia co moze byc. prosze o pomoc.

PS. Dodam ze auto dlugo stalo okolo miesiac.

Wtryskiwacze,lub przepływomierz,one nie maja wpływu na pracę na lpg ,tylko na benzynie.

Opublikowano
Wielkie dzieki za odpowiedz. A mam jeszcze pytanie czy jak czesto wyjmuje akumulator z auta to stanie sie cos? I czy sonda lambda dziala na gazie 2 gen?
Opublikowano
sprawdzę jak zachowuje się na lpg czyli wniosek taki że jak będzie dobrze na lpg to trzeba szukać przyczyny we wtryskiwaczach lub przepływomierzu ? a jak na gazie tak samo będzie jak benzynie to może być kable WN świece cewka lub sonda ? ale teraz jak dojść co trzeba wymienić co robić po kolei ?
Opublikowano
Sprawdz czy chodzi na gazie. Jesli tak to sprawdz pompe paliwa filtr paliwa dolot wtryski albo przeplywke moze tez przekaznik od pompy. Jesli nie bedzie dzialal na LPG to caly zaplon przepatrz tak mi sie wydaje. Ale najpierw sprawdz czy na gazie dziala i napisz. I jaki masz gaz? Ja mam to samo ale na gazie jest ok. Nie mam jak na kompa jechac bo na gaie nie odpali ale jak masz mozliwosc jechac na kompa to jedz i bedziesz wiedzial wszystko. Ja czekam na filtr paliwa i pompe bo prawdopodobnie male cisnienie daje. Jak wymienie to napisze co i jak.
Opublikowano
A więc tak mój chodzi i na benzynie i na gazie mam sekwencje na gazie wszystko ok a na benzynie jak by nie chodził na jeden cylinder ale jedzie jakoś tam pompę zmieniałem jakieś 3 miesiące temu a na gazie na wolnych obrotach teraz jeszcze mi obroty falują jest 1100 spada do 1000 podnosi się do 1500 i staje na 1000 dodam mu więcej gazu puszczę i znów ta sama reakcja to od czego zacząć i jak to wszystko sprawdzać
Opublikowano
Jak masz od kogo to podmien przeplywke i zobacz co bedzie sie dzialo. Sprawdz czy masz dolot szczelny. Wyczysc krokowca. Nie wiem co ci jeszcze moge doradzic. Mozesz sprobowac zresetowac kompa poprzez zlaczenie klem moze ci cos pomoze.
Opublikowano
Filtr palia sprawny pompa paliwa sprawna moją uwagę zwraca przepływomierz po odpaleniu na benzynie na wolnych nie chodzi wcale po odłączeniu przepływomierza w czasie pracy silnika obroty wzrastają momentalnie chodzi na wolnych ale nie wkręca się na obroty...
Opublikowano
To sproboj podmienic przeplywomierz od innego, sprawdz filtr powietrza, i popatrz na przepustnice moze tam jest cos nie tak. Wyczysc sobie krokowca. Popatrz przy kolektorze czy tam ci lewego powietrza nie lapie. Nie wiem co ci jeszcze doradzic. Sprawdzenie tego nie zaszkodzi.
Opublikowano
przepływomierz podmieniłem na taki sam nic z tego ale doszedłem do tego że nie chodzi na 1 i 2 cylinder a więc podmieniłem przewód z 3 cylindra i świecę na świecę i przewód z 1 cylindra i wtedy już wcale nie zapalił dodam że świeca z 1 i 2 cylindra czarne jak smoła a z 3 i 4 normalne a więc zastanawiam się nad wymianą świec i przewodów
Opublikowano
To skoro masz taki problem to wymien przewody i swiece i powinno byc ok. Ale dziwne to troche skoro na gazie dziala ci dobrze. Jak podmieniles te przewody i nie pali to raczej z tym masz problem. Mozliwe ze wtryski ci zalewaja te zasmolone swiece ale wtedy po podmianie przewodow odpalil by si jak wczesniej. Wymien przewody i swiece i napisz jaki efekt.
Opublikowano
A więc od nowa na tym i na tym falują obroty zacznę od gazu na gazie chodzi normalnie na wszystkie cylindry po odłączeniu sondy lambda bez zmian porozkręcałem troszkę i zauważyłem że wtryskiwacz na 1 i 4 cylinder wtryskuje ładnie a na 2 i 3 tak niemrawo i na benzynie rzeczywiście na odpalonym na benzynie jak odłączę 1 cylinder lub czwarty jest zmiana w pracy silnika po odłączeniu 3 lub 2 bez zmian po dołączeniu sondy bez zmian więc oceńcie czy mój werdykt jest słuszny a więc przewodów i świec nie ma się co czepiać do wymiany moim zdaniem jest sonda lambda silniczek krokowy wtryskiwacz 2 i 3 cylindra czy mam rację ?
Opublikowano
W pierwszej kolejności musisz rozwiązać problem wtryskiwaczy. Następnie wyczyścić (wymoczyć porządnie) krokowy.Sondę zostaw na koniec,przy lejących wtryskach nawet na kompie może wyrzucić jej błąd,gdyż nie jest w stanie skorygować mieszanki.
Opublikowano
No i wtryski wymieniłem pali na wszystkie cylindry ale nie chodzi jak powinien strzela z tłumika i nierówno chodzi wymienię przepływomierz przewody wn sonde i krokowy bo płukałem i nic nie dało i dam znać co i jak
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wszystko wymieniłem oprócz przepływomierza i chodzi już dobrze ale ma takiego muła jeszcze myślę że to może przyczyna przepływomierza bo jak mi gaz zakładali to gazownik go rozkleił i zaczął tą sprężyną kręcić czy może być to przyczyną ?