Skocz do zawartości

Odpowietrzanie ukladu paliwowego TDS???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie poniewaz jak mam cieply silnik w TDSie to ciezko zapala i w salonie powiedzieli mi ze to jest zapowietrzony uklad paliwowy.Chcialem sie dowiedziec jak sie odpowietrza uklad paliwowy???

z gory dzieki!!!

Opublikowano

Ciężko jest odpowietrzyć zapowietrzone główki, zwłaszcza tym w salonie.

Problemy z utrudnionym paleniem na ciepłym silniku świadczą o zużyciu rozdzielacza wtrysku na pompie wtryskowej, lub późnym kątem zapłonu w wyniku zużywania się rozrządu.

Nie wiem jaki przebieg ma silnik, ale zacząłbym naprawę od wymiany łańcuchów rozrządu, gdyż wymiana ich i tak będzie Cię czekała, a później ewentualnie martwiłbym się pompą, gdyby łańcuchy za wiele nie pomogły.

Opublikowano
auto ma przejechane 160 tys. km. wiec niewiem juz co zrobic zeby ladnie odpalal i czy cokolwiek robic z tym jezeli narazie odpala???
Opublikowano

Można spróbowac lekko przyśpieszyć kąt wtrysku i zaobserwować zmiany w odpalaniu, ale pod warunkiem, że:

to ciężkie odpalanie pojawia sie nie zaraz po zgaszeniu silnika, lecz po 10-15 min po zgaszeniu - oczywiście na ciepłym,

Gdyby ciężkie palenie występowało zaraz po zgaszeniu, to albo nie trzyma zaworek ciśnienia w pompie, albo rozdzielacz.

Opublikowano
Ale ja przyspieszyc kat wtrysku bo niemam pojecia o tym niestety.Jak sie zgasi auto i odrazu odpala to pali w miare dobrze, przynajmniej lepiej niz po 5 minutahc.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Roberto,niestety, też!!!!

To może Mirek coś napisze jak wie bo też jestem ciekawy jak to zrobić młotkiem w garażu:mrgreen: .

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano

ok, ale tego nie kumam:

""""podłożyć 4.2mm pod przyrząd ustawcz weałeka rozrządu""""

o co chodzi - co podłożyć i gdzie - wiem jak wygląda sprawa ustawiania wałka i jak wyglada przyrząd. Resztę kumam.

Krzysiek.

P.S. A sprawa pomp to sprawa pomp - rozrząd nie ma nic do tego, padają sterowniki, padają rozdzielacze a to dlatego że spore przebiegi mają nasze tds-y. Jak jest inaczej - pisz.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano
Krzysztof z tego co pamientam to doświadczenia z nastawnikiem pompoy nie są Ci obce Interesuje mnie czy Byłeś na wtyczce czy była to diagnoza mechanika speca\nie na młotek zapewne\

Młotek posdzedł dopiero wtedy jak juz nic nie dalo sie zrobic - i tez nie pomogło. Zresztą młotek to jest raczej bzdura, tak sie tego nie reguluje (wiesz o co chodzi). Pompa raz zmontowana nie powinna byc dotykana - jedynie podpiecie pod komputer, regulacje komputerem i przestawianie kąta wtrysku (najlepiej na zegary u doświadczonego mechanika). U mnie pompa padła na 100% i sterownik i tłokorozdzielacz. A rozrząd u mnie tez chyba siedzi bo cos kołatać zaczęło - jak to pisał Felix - mam konika z kopytami biegajacego po kostce brukowej w silniku - taki to dżwiek.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Panowie.

Pierwsze czynności to:

-sprawdzenie stanu łańcuchów, bo bez tej pewności każda regulacja jest do dupy.

-ustawienie kąta wtrysku, można dokonać korekty ze względu na zużycia pompy, ale w granicach rozsądku.

- diagnoza komputerowa o ewentualnie innych usterkach i próba zmiany dawki w module,

-ostatnia próba to zmiana mechaniczna dawki, poprzez przestawienie pozycji głowiczki sterującej, zwiększając dawkę, również w granicach rozsądku,

-jeżeli wymienione czynności nie pomagają to mamy pewnośc 1005 że pompa do wymiany.

Taką kolejność stosuję ja i w 70% kończy się na wymianie łańcuchów, w 20%na zmianie dawki mechanicznie, a 10% to zgon pompy i tylko jazda aby jeżdzić.

Nie wyróżniam sytuacji kiedy to na ciepłym wogóle nie chce palić, bo pompa jest wówczas na 1005 do wymiany, a przede wszystkim rozdzielacz

Opublikowano
jeśli widzialeśprząd to ok od początku przyrzd opiera się w dwóch miejscach o głowicę ustawiając wałek prostopadle do glowicy pomiędzy glowice aprzyrząd\od strony pompy\ wkladasz4,2mm i dopiero wtedy dokręcasz kólko do walk rozrządu nie mówiąc o wcześniejszym zblokowaniu wału korbi

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dobrze - wiem o co chodzi - tylko co to daje, bo przestawiasz wtedy wałek rozrządu. Lepiej będzie silnik oddychał - czy moze o cos innego chodzi.

Dziwne że u mnie jak mechanik sprawdzał wcześnij to wałek był lekko przekrzywiony i postawił go prostopadle. Czy regulacja na podstawianie tych 4,2mm jest książkowa czy raczej taka z praktyki.

Krzysiek

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• 3 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Taką kolejność stosuję ja i w 70% kończy się na wymianie łańcuchów, w 20%na zmianie dawki mechanicznie, a 10% to zgon pompy i tylko jazda aby jeżdzić.

Odświeżam temat - ciekawi mnie to bo do jakiego sklepu się udam to każdy dziwi się że pytam o rozrząd do tds-a. W 100% sklepów wszyscy mówią że tego się NIE WYMIENIA - a u mnie słychać go już jak rymicznie sobie potstukuje.

Napiszcie cos o rozrządzie.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
tez nigdy nie spotkalem sie z sytuacja w ktorej ktos by wymienial rozrzad w TDSie...

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Witam,

Łańcuchy rozrządu do TDS-a kupuje się w INTER CARS-ie, koła i ślizgi najlepiej w oryginale, nie są to części astronomicznie drogie.

Powtarzam się, ale w TDS-ie wymienia się rozrząd, u mnie nic nie stukało, a łańcuch pękł.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
mozecie mi powiedzieć jakie są koszty częsci przy wymianie rozrzadu ??? łancuszek wiem ze kosztuje 180 zł oryginalny w inter carsie teraz tak ile ich idzie i co jeszcze trzeba wymienic ? :) licze koszty hehe