Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam robiłem całe zawieszenie u dobrego mechaniora,robi tylko zawieszenia,i drga mi auto powyzej 120 jak chamuje to czasem mi szarpie kieroownicą na boki lewo prawo a czasem zupełnie dobrze pojutrze jade do niego zeby to jeszcze raz sprawdził,

moje pytanie czy te drgania przodu mogą byc spowodowane utwardzeniem zawieszenia bo czuje to szczególnie na betonowej nawierzchni na trasie na asfalcie troche mniej,czy moze to byc spowodowane oponami?no bo krzywa tarcza to chyba by zawsze szarpała a nie tylko czasem kierownicą wszystkie opinie mile widziane,sprężyny mam -45 amorki gazowe.

Opublikowano
Ja na twoim miejscu nie wykluczał bym tarcz. Zwłaszcza, że trzęsie całym autem, co innego gdyby drgania były tylko na kierownicy. Sprawdź dogłębnie i to i to. Pozdrawiam
Brokatrot Metallic
Opublikowano

W sumie jeżeli pojawiło się to po wymianie zawieszenia niech lepiej sprawdzi czy wszystko podokręcał :)

Jeśli tak to:

1. Śruba maglownicy

2. Krzyżak przekładni kierowniczej

3. Wyważenie kół

4. Tarcze

5. Wyważenie kół na aucie

Choć stawiam że nie wyjdziesz poza punkt 3. Dragania kierownicy w pewnym zakresie prędkości to najczęściej luzy w układzie kierowniczym lub źle wyważone koła.

Pozdro

Opublikowano
ja w swojej E34 miałem taki problem przy 110km/h i trzeba było wymienić drążek stabilizacyjny oraz ustawić zbieżność i kłopot ustąpił;)
Opublikowano
ja zaczołbym od wywazenia kól. Grosze to kosztuje a to moze byc przyczyna. Ja mialem tak samo ale w calibrze. Pojechalem do mechanika na wymiane swozni tulei i tak dalejale problem nadal byl. dopiero pomoglo wywazenie kol:) szuka sie daleko a rozwiazanie jest blisko. sprawdz w swoim zakresie najpierw jesli to nie pomoze wtedy jedz do mechanika. :D
Opublikowano
patrze że rzaden z kolegów nie wymienił jeszcze jednego problemu jaki może być to Guzy na oponach (częsta wada na naszych wspaniałych drogach) i nie zawsze ściąga i bije jak by się myślało że od początku do końca powinno... koledze w e39 biło dopiero od 110km/h w górę wcześniej nie było nic czuć... :cool2:

Grubo albo Wcale...

FWD Is For GAY :P

http://www.youtube.com/user/Pienio21?feature=mhum#p/a

Opublikowano
sprawdź opony , tak jak kolega pisze wyzej (przelóż tył naprzód i odwrotnie ) i sie przejedź , u mnie to sprawdziło ze te drgania byly przez opony
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
ja wymieniłem tarcze i taki ów problem znikną i jestem zadowolony z prowadzenia auta
Opublikowano

widze ze nie jest jeszcze jeden temat poruszony, może akurat nie w tym przypadku, ale tez dotyczy drgania budy przy pewnych prędkościach z którymi ja się spotkałem kupujac pierwszą bawarke.

mianowicie moja e34 stała na ogrinalnych 17'' felgach a przy 80 km/h drgała cała buda jakby wchodziła w nadświetlną wyżej nie było problemu nizej tylko czasem przy hamowaniu, a to sie okazało ze felgi są orginalne ale nie od tego modelu przez co miedzy felga a piastą były luzy na wszsytkich 4 kołach, wystarczyły obręcze centrujące założyc i problem ustał.