Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Po zimie pojawił sie u mnie nastepujący objaw.

Auto po pewnym czasie zostaje na wysokich obrotach. Normalnie nagrzane auto trzymało obroty w przedziale 600-700. Teraz często jak np stane naswiatłach na luzie to obroty schodzą tylko do 1100. Czasem jak przygazuje na luzie to podejda do góry i spadną ale do np 1200 czy 1300. Zgaszę i odpale i obroty sa okej, czyli 700.

Poszperałem troszke i wydaje mi sie, że to krokowiec do czyszczenia. A może macie jakies inne pomysły?

I pytanko, gdzie sie znajduje i jak sie dobrać do krokowca w m20b20.

Wykręcił bym go i wymoczył w nafcie aby dobrze oczyścić.

Opublikowano

Raczej na pewno krokowiec ja będę czyścił w tym tygodniu własnie u siebie bo czasem mam podobnie ale rzadko.

u mnie jest pod kolektorem ssącym

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Krokowiec wyczyszczony... przesłonka w nim wygląda ok.

Więc jesli nie krokowiec to będe teraz rozbierał i czyścił przepustnicę.

A jeśli to nie to? Co jeszcze może dawac taki objaw?

Dodam, ze czasem jak zostawi go na jałowym przy 700rpm to potrafi samoczyynie skoczyć na 1500rpm troche tak pochodzić potem spać na 1100rpm a potem na 700 i tak w kółko.

Opublikowano

Błędy na kompie? Może by tak reset? :wink:

Zrzuć klemę- znasz procedurę, nauczy się od nowa i może pomoże :cool2:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano

Resetowałem :)

Nawet centralny mi sie naprawił :D Ale na oboroty nie pomogło...

Wyczytałem że może to być wina czujnika położenia przepustnicy... tylko gdzie on jest?

Opublikowano
Czujnik jest bodajże pod przepustnicą,taka mała czarna ci-puszka przykręcona po bokach na dwie śrubki, można go regulować,wsuwka jest na 3 piny jak mnie pamięć nie myli :wink: Zresztą w M20 łatwo go sprawdzić.Odpal wkręć na obroty tak z 2-2,5k,trzymaj równo i zdejmij wsuwkę z tego czujnika,jak obroty się nie zmienią to czujnik dogorywa.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam