Skocz do zawartości

Dodatkowe powietrze do puszki filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam sie nad zrobieiem w puszcze filtra powiertrza dodatkowego otworu z boku lub od spodu do ktorego doprowadzil bym rurke ktora zbierała by powietrze z okolic zderzaka. Chodzi o dostarczenie większej ilości powietrza. Gdzieś niedawno przeczytałem o takich modyfikacjach i przynosiły one minimalną lecz wykazaną na wykresach poprawe. Co o tym myślicie? bo zabieg kosztował by grosze.

Pozdro

Opublikowano
Faktem jest że schłodzone powietrze podawane do rozgrzanego cylindra wpływa korzystniej na dynamikę i moc silnika (najlepiej odczuwalne przy mrozach) . No i pęd tzn. ciśnienie z jakim jest podawane też ma znaczenie . Natomiast nie sądzę że doprowadzenie kolejnej rurki poprawi osiągi ..może jakbyś zainstalował konkretny łapacz powietrza coś w stylu "rekin długoszpar"
Opublikowano
a zwłaszcza przy 1.6...

A zwłaszcza w takim silniku każdy tani zabieg który może coś nawet minimalnie poprawić jest mile widziany...

Opublikowano
Witam

Zastanawiam sie nad zrobieiem w puszcze filtra powiertrza dodatkowego otworu z boku lub od spodu do ktorego doprowadzil bym rurke ktora zbierała by powietrze z okolic zderzaka. Chodzi o dostarczenie większej ilości powietrza. Gdzieś niedawno przeczytałem o takich modyfikacjach i przynosiły one minimalną lecz wykazaną na wykresach poprawe. Co o tym myślicie? bo zabieg kosztował by grosze.

Pozdro

Ubawiam sie,ze molaby ta rurka zbierac wode.

pozdrawiam

Opublikowano
jeżeli jest możliwość to wkład sportowy włożyć np. K&N

lub stożek i wtedy doprowadzić powietrze

Jasne ze wkład lub stozek bedzie lepszy choc jak wiadomo stozek moze pogorszyc elastycznosc a tego nie chce. Zapomniałeś chyba ze pisałem o małym nakładzie pieniędzy a markowy sportowy filtr to minimum 200zł. Na poparcie moich rozmyślań daje linka http://www.logun.org/fog.htm koles tam modyfikuje puszke w Z3 i najciekawszy jest ten wykres ktory pokazuje przeplyw powietrza wyglada zachecajaco zwlaszcza w dolnym zakresie.

pozdro

Opublikowano
Na moje to wykres przepływu powietrza o niczym nie świadczy, Powinien tam sie znaleźć wykrec mocy/momentu i to by cos mowiło o faktycznej skuteczności tej modyfikacji.
Zbir
Opublikowano
paniowie podawaniem powietrza słuzy przepływka wiec nic nie zmieni jeśli wytniesz dziure... ja mam wycięta dziure z boku i jedynie co sie zmieniło to klank motora (jakby mial stożka)... jest to 2.0 a w 1,6 obawiam sie ze nie usłyszysz rużnice :wink:
Opublikowano
paniowie podawaniem powietrza słuzy przepływka

Patryk210 a znasz polski? "przepływomierz" potrafisz sobie przetłumaczyć co to urządzenie robi? heheh a za zrobienie dzury w puszce i niedoprowadzenie rury to gratuluje zasysac ciepłe powietze z pod maski :lol: Teksty ze w 1.6 dziwek sie nie zmieni a w 2.0 sie zmieni to juz wogole mnie rozlozyl w takim razie ktoś z 2.5 tak samo moze powiedziec o 2.0 ręce opadają heh

Opublikowano
paniowie podawaniem powietrza słuzy przepływka

Patryk210 a znasz polski? "przepływomierz" Teksty ze w 1.6 dziwek sie nie zmieni

No bo jeszcze sobie ktoś pomyśli :mrgreen: