Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Lada dzień będę chciał zamontować do auta czujniki cofania. Mam do szanownych kolegów, którzy przerabiali ten temat w sedanie parę pytań.

Istnieje możliwość montażu bez konieczności demontażu zderzaka ?? Chciałbym umiejscowić czujniki w tej listwie która biegnie przez zderzak - zatem czy ta listwa jest demontawalna jeśli tak to od czego trzeba zacząć żeby niczego nie uszkodzić ?? Istnieją jakieś fabryczne otwory w zderzaku przez które dostanę się do bagażnika ?? W ogóle bardzo proszę osoby które montowały czujniki o jakieś wskazówki od strony technicznej.

Z góry przepraszam jeśli temat był już wałkowany, korzystałem z szukajki ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
z tego co widziałem to właśnie pod tą listwą są otwory na czujniki pdc

wyciąg tą środkową listwe i zobacz (listwa jest na zatrzaskach) ale i tak będziesz musiał ściepać zderzak by przewody przeciągnąc do auta, to nic trudnego

Nie chce nikogo wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że zderzaka nie trzeba zdejmować, czytałem na forum post jak ktoś dokładał sobie kamere cofania w listwe pośrodku zderzaka i przeciągał kable bez zdejmowania zderzaka :wink: viewforum.php?f=15

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
witam,w touringu nie ściągałem zderzaka ale otworów nie wierć byle gdzie bo pod plastikiem jest wzmocnienie aluminiowe i w nim są otwory na czujniki nie wiem jak wygląda u ciebie zderzak u mnie po ściągnięciu górnego plastiku widać w którym miejscu trzeba wiercić.jak masz możliwość to podpatrz gdzie w oryginale są zamontowane
Opublikowano
Kolego Goldi_Cz-Wa jak chcesz moge u siebie pomierzyć mniej więcej jakie odległości powinny być między czujnikami i będziesz coś niecoś wiedział jak je rozmieścić u siebie :wink:
Opublikowano

Nie problem :wink: Widzę że Twója jest przedliftowa dlatego podałem również dł. środkowej listwy, ale myślę że nie powinna mieć innej dł. jak w mojej poliftowej :wink: Rysunek stworzony na szybko w Paincie ale myślę że wystarczy :cool2:

http://img826.imageshack.us/img826/5899/czujniki.png