Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie klapy bagażnika.Mam u siebie w sedanie E39 1998r. przycisk od otwierania klapy,mam również przycisk na pilocie.Po naciśnięciu jednego i drugiego zamek otwiera klapę ale ona nie odskakuje samoczynnie do góry,trzeba ją samoczynnie podnieść.

Wyczytałem na forum (link poniżej) że w sedanach nie było takiej opcji podnoszenia sie klapy.

viewtopic.php?f=72&t=116807&hilit=klapa+baga%C5%BCnika

Powiedzcie mi w takim razie po co są te przyciski w aucie i na pilocie,skoro i tak muszę wsadzić rękę i podnieść klapę, to wtedy mogę sobie ja sam otworzyć uchwytem od centralnego.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Powiedzcie mi w takim razie po co są te przyciski w aucie i na pilocie,skoro i tak muszę wsadzić rękę i podnieść klapę, to wtedy mogę sobie ja sam otworzyć uchwytem od centralnego.

Pozdrawiam.

Witam

Nie wiem jak w sedanie ale w touringu przycisk na pilocie umożliwia otwarcie bagażnika bez otwierania całego auta gdy jest zaryglowane. Oszczedza to siłowniki w drzwiach i klapce wlewu paliwa. W momencie otwarcia bagażnika alarm sie wyłącza a po zamknieciu klapy uaktywnia się z powrotem. Uważam że to dobre rozwiązanie.

Opublikowano
Dokładnie, ładuję czy wyciągam coś z auta, nie muszę mieć otwartego całego samochodu, dodatkowo kluczyki do kieszeni bo sam się uzbroi po zamknięciu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To pytanie po co tak a nie inaczej trzeba by zadac inżynierom BMW,to takie zawracanie Wisły kijem.Przycisk na pilocie akurat jest przydatny wtedy gdy chcesz otworzyc sam bagażnik a nie całe auto(przydatne np. pod marketem)auto jest wtedy zamknięte nawet alarm jest uzbrojony.Co do tylu możliwości to akurat jest dobre jak przestanie działac(a wszystko jest możliwe) zamek/klamka w klapie to wtedy ucieszysz się ,że masz czym otworzyc bagażnik a nie głowic się bo nie mogę się tam nijak dostac.

Jak to mówią od przybytku głowa nie boli.Jest dużo rzeczy mało przydatnych np. otwierana szyba w tylnej klapie w touringu,ile osób tego używa a jeżeli już to z parę razy na rok,takie koło zapasowe po co? jak nie użyłem przez ok. 10 lat-ale jest.

Wielkie BRAWO za zakładanie tematów bez sensu :mad2: ,zaśmiecających tylko forum.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
No może jest to i jakieś wytłumaczenie,faktycznie otwiera się tylko bagażnik.Ale trochę to dziwne że nie ma takich siłowników które pociągnęły by tą klapę po odskoczeniu zamka do góry.Przecież nie jest to jakiś strasznie skomplikowany mechanizm.
Opublikowano
Jeszcze jedno a próbował ktoś może wymienić te siłowniki na nowe?, może wtedy dadzą radę.

Probowal, nie dadza...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Jako wyposażenie dodatkowe występowały mechanizmy zamykania klapy po naciśnięciu klawisza na klapie lub w pilocie. W tedy klapa sama zamykała się bez pomocy rączek. Ale to nadal wyposażenie dodatkowe...

PS. W Touringu działa jedynie "dociąg" przymkniętej klapy, żeby trzaskać nie było trzeba :8)

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
No może jest to i jakieś wytłumaczenie,faktycznie otwiera się tylko bagażnik.Ale trochę to dziwne że nie ma takich siłowników które pociągnęły by tą klapę po odskoczeniu zamka do góry.Przecież nie jest to jakiś strasznie skomplikowany mechanizm.

Ale co w tym dziwnego?

Czyzby powodowalo Toba lenistwo?

Nie tylko Bmw tak to zrobilo.Tak samo jest w Mondeo,Vectra C,Volvo S80 i jeszcze wielu innych.

Chociazby po to,zeby podczas kiedy Ty pakujesz zakupy do bagaznika ktos nie buchnal Ci telefonu(plyt CD,portfela,kluczy-niepotrzebne skreslic).

Otwierasz sam bagaznik,kiedy reszta zamkow pozostaje zaryglowana.Wszadzasz lepetyne do bagaznika i nie martwisz sie o otwarte drzwi.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU