Skocz do zawartości

530d nieraz nie odpala i tryb awaryjny ASB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od dwóch tygodni jestem w posiadaniu poliftowego sedana e39 530d. Raz na kilka dni pojawia się problem z odpaleniem. Kręci dobrze ale silnik nie zapala. Słychać tak jakby zapalał ale dosłownie na ułamek sekundy. Jak by coś odcinało zapłon. Dodatkowo zapala się również kontrolka skrzyni biegów. Po kilku próbach w końcu zapali ale skrzynia nadal w trybie awaryjnym (kontrolka się pali). Przejadę kawałek po mieście, zgaszę po czym wszystko wraca do normy - odpala za cyknięciem, skrzynia wchodzi w normalny stan. Proszę Was o pomoc w zdiagnozowaniu bo już nie wiem co to :mad2: immobilizer, akumulator itp. mam nadzieję że nie skrzynia lub silnik.

...Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami 😜

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
Podobno skrzynia wchodzi w tryb awaryjny przy spadku napięcia, tak mi mówił mechanik jak mi skrzynia weszła w tryb w związku z padnieteym sterownikiem abs, pierwsze co to sprawdzał ładowanie i akumulator, wiec to ze asb wchodzi w tryb awaryjny moze jest konsewencja innej usterki
Opublikowano

kolego kiedyś też mi skrzynia weszła w tryb awaryjny ponieważ akumulator był do wymiany

sprawdź ładowanie i akumulator :)

Opublikowano

no więc sprawdziłem - niby jest w miarę ok. (chyba) bo na podpiętym mierniku przy wyłączonym silniku pokazuje 12,2-12,6 V a na odpalonym silniku 14,4 V. Takie napięcia są ok ? Aku mam 95Ah nie wiadomo od kiedy bo poprzedni właściciel nie pamięta czy wymieniał :duh:

Jeszcze jedno - przy kupnie samochodu 2 tyg. temu po podpięciu do kompa miałem jeden błąd - błąd obrotów silnika. Znajomy mówi że to wskazuje na czujnik wału lub wałka rozrządu - pytanie czy to może powodować taki stan - silnik nie odpala przez któryś czujnik a skrzynia przez silnik wpada w awaryjny ? który z tych czujników częściej ma awarię ?

pozdrawiam

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
kolego z tego co piszesz masz na ukończeniu czujnik położenia wałka rozrządu . Sprawa nie jest tania ale ja juz jestem po wymianie . A teraz są jakieś błędy?.
Opublikowano

dzięki koledzy,

chcę właśnie dziś kupić jakiś interfejs do diagnostyki bo podjeżdżać ciągle i płacić to bez sensu. A'propos ma ktoś może coś takiego i powie czy działa ? http://allegro.pl/diagnostyka-bmw-interfejs-inpa-adapter-20-pin-i1393792868.html

Jak sprawdzę błędy to jeszcze napiszę.

-> E46-> E39-> G20

Opublikowano
sprawdz bledy na kompe inaczej to wrozenie z fusow. co do skrzyni ASB sprobuj przeczyscic styki (kostki)znajdujace sie pod obudowa filtra przeciw pylkowego od str pasazera.

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i