Skocz do zawartości

3XX - gdzie sprawdzić czy nie ma początków korozji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie.

W których miejscach warto poświęcić szczególną uwagę tropiąc korozję? Gdzie zajrzeć zawczasu?

Ja wytropiłem pod ozdobnymi listwami progowymi - one są między dwoma uszczelkami drzwi, więc nie powinno być tam wody, u mnie woda była, bo przeciekają drzwi (muszę zrobić). I z tego powodu, że tam są dwie uszczelki to trzymały wodę cały czas i zardzewiało. Do tego na krawędzi listew był piasek i on uszkadzał lakier.

Drugie miejsce to korek wlewu płynu spryskiwacza z tyłu. Tam liście, kurz i piasek zablokowały spływ wody wokół tego korka i cały czas było tam wilgotno = korozja.

Czytałem, że warto sprawdzić ranty błotników.

Może ktoś ma jakieś zdjęcia?

Gdzie jeszcze sprawdzić i jak to naprawić domowym sposobem? Nie musi być idealnie, bo to mało widać - tylko ja to będę widział.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm ja np oglądałem e46 touring bodajże z końca 2001 roku (poliftowe), które miało sporawe (kilka cm2) purchle na przegu maski(nad reflektorem), na przednim błotniku (przy krawędzi), tylni błotnik (przy łączeniu ze zderzakiem). Auto było bezwypadkowe/niemalowane powtórnie (co sam sprawdziłem miernikiem), sprowadzone z Niemiec. Widziałem również np e46 z początków produkcji gdzie nie dopatrzyłem się grama rdzy :wink: nie ma reguły
Opublikowano
w touring-u na dole klapy bagaznika czasami obija o zderzak tylni w aso sa dostepne gumy na ten rant klapy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
te ranty to chyba jakas seryjna przypadlosc,bo moj rant tez rdzewieje,a auto nie bylo bite.

i to nie tylko e46. Typowie miejsce zalegania brudu :wink: do tego dochodzą drgania od zamykania klapy. Podobno nawet dobry sprzet grający potrafi przyspieszyć korozję :wink: