Skocz do zawartości

napinacz rolki i paski.....??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW E-39 530d,Mysle ze ktos juz to wymienial chodzi mi dokladnie o napinacz,rolki i paski.Sprawa jest tego typu ze gdy odpale samochod to slychac piszczenie tak jaj by zacieralo sie lozysko i wogole.... i nie wiem co to moze byc???Jak rozgrzeje sie silnik to chodzi idealnie.Generalnie chcialem to wymienic i nie wiem co konkretnie????paski napewno napinacz chyba tez??tam sa tez rolki prowadzace.Prosze o jakies podpowiedz...Pozdrawiam
Opublikowano

proponuje sciaganac pasek i zobaczyc co hałasuje

niewiem jak w dieslu ale w benzynie sa 2 napinacze

oprocz tego moze halasowac lozysko w alternatorze pompa wspomagania pompa do klimy wisko

a moze pompa wody na lancuchu juz zaczyna halasowac

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
wydaje mi sie ze to cos z napinaczem i paskami,rok temu spalil mi sie alternator bo mialem popsuty akumulator.Brat wyjmowal i wstawial alternator po naprawie i mowil ze rolki maja luz.Ja sie na tym nieznam.Napinacz kosztuje chyba cos ponad 300zl orginal.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo na zimnym jest większe obciążenie na pasek i koła poprzez wspomaganie,alternator itd.

Obstawiam twardy pasek wielorowkowy(są takie które piszczą nawet jak są nowe) lub słaby siłownik napinacza paska(niedostatecznie napięty pasek).Kiedyś piszczał mi pasek jak miałem wyślizgane koło na alternatorze i jak doładowywał(na zimnym silniku)to też pasek piszczał,koła też się zużywają-niestety.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

U mnie juz tak piszczy prawie od roku i nie moge sie za to zabrac. :?

Oczywiscie piszczy tylko rano przez chwile a im zimniej tym piszczy bardziej. Wiosna idzie trzeba to zrobic to w koncu.

Tylko juz sie boje ze znowu "fachowcy" cos sp.... A samemu troche mi sie nie usmiecha bo dostep do tych paskow jest jak wiadomo sredni. Przynajmniej u mnie w M54.

O Tempora! O Mores!