Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie ręce mi opadają !!!!!

Już dwa razy wymieniałem przednie tarcze hamulcowe (pierwszy raz-owszem,jakieś polskie.A teraz Lucas) i po paru km.przebiegu (hamuje delikatnie) tarcze zaczynają się krzywić,i strasznie walą.

Żebym chociaż,hamował gwałtownie-to bym wszystko wiedział,dlaczego się "pofalowały".

A tak już zgłupiałem !!!

Jaka może być przyczyna ? Może ktoś miał podobnie i dał sobie z tym radę ?

Opublikowano
moze to nie tarcze tylko wahacz :idea:

Nie sądzę,zawieszenie jest sprawdzone.Zresztą raz wykrzywiła się lewa,a teraz prawa tarcza.

Na pewno są to tarcze - czuć to na pulsującym pedale hamulca (ABS-u nie mam).

Opublikowano
mnie jakoś nie chce się wierzyć że tarcz mogą się tak szybko krzywić sprawdź dokładnie tuleje gumowe wahacza górnego (może być pęknięta i na oko bedzie sie wydawać że jest dobra)
Opublikowano

Dla mnie z tymi tarczami,to też wielka niewiadoma !

Zawieszenie na 1000 % jest Ok. - sprawdzane na szarpakach i wymienione,co było trzeba.

A że to tarcze,to jak już pisałem - czuć na pedale,a po zdjęciu koła i zakręceniu piastą,gołym okiem widać...

Łożyska piasty,też są dobre i luzu nie mają. Już totalnie zgłupiałem,dlaczego tak mi się dzieje !

Może mam takiego pecha i kupując tarczki,trafiam na jakiś chłam ? Ale taki niefart,dwa razy pod rząd ? :mad2:

Opublikowano
Witam, podstawa to piasty przed wymianą dokładnie oczyścić papierem ściernych, żeby były super gładkie. Jeśli chodzo o tarcze to w zasadzie tylko Zimmerman albo oryginał, reszta to loteria.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

W zasadzie można też założyć tarcze BREMBO- są dobrej jakości,nawet bardzo dobrej natomiast cena nie jest wcale wygórowana,wiem bo mam w 3 autach w rodzinie. Jeśli nie jesteś jakimś tam pseudo tjunerem latającym po 200km/h na codzień, kup zwykłe- nie żadne tam nacinane/nawiercane, na tych ostatnich hamowanie lepsze ale zwykły użytkownik nawet tego nie dogrzeje do normalnej temperatury roboczej, nie mówiąc już o klockach i ich przyspieszonej wymianie w przypadku "sportowych" tarcz.

Jeśli tarcze Ci się krzywią widzę dwa powody- temperatura, lub piasta(montaż tarczy).Odnośnie pierwszego wątpię żebyś zwichrował dwie tarcze w krótkim odstępie czasu- no chyba że z rozgrzanymi do czerwoności tarczami wjechałeś sobie rekreacyjnie do wody po kolana lub w sporą zaspę.

Druga sprawa- montowałeś sam? Oczyściłeś dokładnie piasty? Czy razem z tarczami wymieniłeś klocki?

Bez komentarza pozostawię stosowanie części firmy Lucas- ich jakość jest odpowiednia do montowania tego do Poloneza.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano

Montowałem sam,ale coś mi się wydaje,że z pośpiechu,nie poczyściłem piast. I tu chyba tkwi problem.

Jeśli chodzi o tarcze i klocki Lucasa,to wiele lat,jeżdżąc na TAXI swoim Audi,zakładałem tylko tą firmę,i zawsze byłem z nich zadowolony.

Ale może i ta firma,zeszła już na psy.

Wielkie dzięki za podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Może i to montaż,ale żeby betka była aż tak czuła na nie wyczyszczone piasty ?!!!

Od kiedy mam prawko i samochody (od 1986 roku),jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji z tarczami.A zawsze wymieniam je sobie sam.Bywało,że gdy piasta nie była za bardzo brudna,nie czyściłem jej,i nigdy tarcze mi się nie krzywiły.Tym razem piasta,też nie wyglądała źle... :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może po prostu Ci się udawało. Jak reklamuje taie tarcze gdzie widać że na powiechchni przyleganie są jakieś wżery od brudu to reklamacja jest oda razu odrzucana ze względu na niewłaściwie przeprowadzony montaż. Oczywiście ważny jest też zacisk hamulcowy by tłoczke płynine się poruszał oraz sam zacisk po prowadnicach. Może tu leży problem.

Pozdrawiam.